Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Näin talvi jatkuu!

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan 18. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpi, pohjoisessa tavanomaista kylmempi. Tammikuun viimeinen viikko ja helmikuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat ennusteen mukaan Suomessa keskimääräistä kylmempiä.

  – Tällä viikolla lauha ilma käväisee Suomessa, mutta yleisesti näyttää siltä, että talvinen sää jatkuu koko maassa. Kuukausiennusteen kylmä kokonaiskuva ei kuitenkaan sulje pois yksittäisten lauhojen aaltojen mahdollisuutta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Lumipyryt iskevät Suomeen, sää lauhtuu

  Pakkaset ovat paukkuneet tänä talvena ajoittain eteläistä Suomea myöten. Nyt Suomen pohjoispuolella oleva laaja korkeapaine heikkenee hieman.

  – Liikkuvat matalapaineen keskukset ja niihin liittyvät lauhan ilman aallot pääsevät kulkeutumaan 18. tammikuuta alkavalla viikolla maan eteläpuoliskolle. Tämä näkyy erityisesti torstaista alkaen, jolloin meille alkaa virrata lauhempaa ilmaa, lumipyryjä ja osaan Suomea jopa vesisateita. Suurimmassa osassa Lappia pakkassää pitää kuitenkin pintansa, Joanna Rinne sanoo.

  Kuukausiennusteen mukaan viikko on keskilämpötilaltaan maan etelä- ja keskiosassa 1–3 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi, kun taas pohjoisessa on 1–5 astetta keskiarvoa kylmempää.

  – Ero keskiarvoon on sitä suurempi, mitä pohjoisemmaksi mennään. Sää on kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla Suomessa myös selvästi vuodenajan keskiarvoa sateisempaa.

  Viikon keskilämpötilat ovat muualla Euroopassa laajalti vuodenajan keskiarvoja lämpimämpiä. Sää on myös lähes koko Euroopassa keskimääräistä sateisempaa.

  Tavanomaista kylmempi sää palaa

  Tammikuun viimeisellä viikolla vuodenaikaan nähden kylmä sää palaa kuukausiennusteen mukaan koko Suomeen.

  – Viikon keskilämpötila on etelässä ja idässä 2–3 astetta, lännessä 3–4 ja pohjoisessa 3–5 astetta vuodenajan keskiarvoa kylmempi. Sademäärä on enimmäkseen vuodenajan keskiarvon tuntumassa, Joanna Rinne kertoo.

  Näyttää siltä, että sää on tammikuun viimeisellä viikolla melko pilvistä.

  – Suomen yli kyllä liikkuu sateita, mutta lumisademäärät jäävät enimmillään muutamaan senttimetriin. Lämpötilat pysyvät pakkasella koko maassa.

  Erot keskilämpötilassa suurenevat Suomen, Ruotsin sekä Norjan ja muun Euroopan välillä.

  – Täällä on selvästi vuodenajan keskiarvoa kylmempää, kun taas muualla Euroopassa, erityisesti Espanjassa, on keskiarvoja lämpimämpää. Ranskassa ja Espanjassa viikon keskilämpötila on jopa 4–7 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella. Matalapaineiden ja sateiden reitti painottuu Keski- ja Kaakkois-Eurooppaan.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–6 pakkasastetta, Ahvenanmaalla paikoin 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 6–12 pakkasastetta.

  Helmikuu alkaa keskimääräistä kylmempänä

  Helmikuun alkaessa kylmä ilma työntyy Pohjois-Euroopassa edellisviikkoa etelämmäksi. Helmikuun ensimmäisellä viikolla kuukausiennusteen kartalla näkyy Suomen osalta edelleen sininen väri merkkinä tavanomaista kylmemmästä säästä.

  – Sää pysyy kylmänä ja sademäärät vuodenajan keskiarvon kaltaisina. Helmikuun 8. päivä alkavan viikon ennusteessa signaalit eli värit ovat jo heikompia. Kuukausiennusteen muodostavat osaennusteet eivät ole enää täysin yksimielisiä tilanteen etenemisestä, Joanna Rinne toteaa.

  Vuodenaikaan nähden lämmin sää vetäytyy helmikuun alkupuoliskon aikana Keski-Euroopan yltä etelämmäs, kun pohjoisen kylmä ilma valtaa alaa. Myös sadealueiden reitti siirtyy Euroopassa etelämmäksi.

  – Koululaisten ensimmäiseen talvilomaviikkoon eli 22. helmikuuta alkavaan viikkoon mennessä signaalit katoavat ennusteen sääkartoilta lähes kokonaan. Tämä tarkoittaa, että sään ennustettavuus on heikentynyt siinä määrin, että ennusteet eivät vielä ota kantaa talvilomaviikon tilanteeseen, Joanna Rinne sanoo.

  Päivitetty 19.1. 15.49

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 21.1.
  13,9 mm
   
  Lämpimin paikka 21.1.
  +6,3 °C
   
  Kylmin paikka 21.1.
  -32,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  55,4 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +5,0 °C
  12.1.
  Viime viikon kylmin paikka
  -39,4 °C
  13.1.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +8,5 °C
  6.12.
  Viime kuun sateisin paikka
  105,4 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -41,1 °C
  27.12.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa