Paikanna

  Kuukausiennuste

  Meteorologi kesäkuusta: "Lämpimältä näyttää – helteen todennäköisyys vain kasvaa"

  Kesäkuu on tuoreen kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä lämpimämpi.

  Kesäkuun ensimmäinen viikko alkoi paikoin helteillä lännessä ja pohjoisessa. Viikko on kokonaisuudessaan pohjoisessa ja Pohjanmaalla 3–5 astetta tavanomaista lämpimämpi, maan keskivaiheilla 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi ja maan eteläosassa ollaan lähellä ajankohdan tavanomaisia lämpötiloja.

  Kesäkuun toisella viikolla Suomi on läntisen Euroopan matalapainevoittoisen alueen ja Euroopan itäpuolella mahdollisesti vaikuttavan korkeapaineen alueen välissä. Tämä asetelma mahdollistaa lämpimän ilman virtauksen Suomeen idästä ja etelästä. Viikosta ennakoidaan laajalti jopa 3–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää, lounaassa ja lännessä 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpää.

  Tämän hetken ennusteen mukaan juhannusviikko olisi monin paikoin noin kolme astetta keskimääräistä lämpimämpi.

  – Lämpimän sään ajoittumisesta ja jakautumisesta yksittäisten päivien välillä ei kuitenkaan vielä pysty sanomaan mitään. Lämmin poutasää on kuitenkin tämän hetken ennusteen mukaan mahdollista juhannuksen tienoilla, mutta sateitakaan ei voi vielä sulkea pois. Tätä ennustetta tukevat hennot signaalit tavanomaista kuivemmasta säästä ja keskimääräistä korkeammasta paineesta pohjoisessa Euroopassa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Tilastojen mukaan juhannuksen keskimääräinen ylin lämpötila on etelässä 20–21 astetta, maan keskiosassa 19–21 astetta sekä pohjoisessa laajalti 15–20 astetta. Aivan Suomi-neidon päälaella sekä Käsivarren kärjessä on juhannuksena keskimäärin alle 15 astetta.

  Myös juhannuksen jälkeiselle viikolle ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää säätä.

  Meteorologin mukaan kesäkuussa voidaan tämän ennusteen perusteella tavoitella useinakin päivinä helteitä eli 25,1 astetta ja sen ylittäviä lämpötiloja.

  – Lämpimältä näyttää, joka viikolla korkeapaineella voi olla jollain tasolla vaikutusta Suomen säähän. Kesäkuun alussa voidaan kiikkua helteen korvilla tai ainakin lämpimissä 20 asteen lukemissa useana päivänä monin paikoin. Kun heinäkuu alkaa lähestyä, helteen todennäköisyys vain kasvaa näillä ennusteilla, sanoo Jenna Salminen.

  Muun Euroopan osalta kesäkuun ensimmäinen viikko alkaa Länsi-Euroopassa lämpimänä, mutta kylmää ilmaa virtaa alueelle pohjoisesta loppuviikolla. Helteiset päivälämpötilat laskevat hetkellisesti monin paikoin noin 15 asteen lämpötiloihin. Suomen lisäksi myös osassa Ruotsia ja Norjaa on keskimääräistä lämpimämpää, muualla Euroopassa sen sijaan viikko on laajalti tavanomaista kylmempi, erityisesti matalapaineen viilentämässä itäisessä Euroopassa.

  Kesäkuun toiselle viikolle ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää säätä Pohjois- ja Itä-Eurooppaan, keskimääräistä kylmempää puolestaan Länsi-Eurooppaan sekä Välimeren rannikolle.

  Kesäkuun kolmannella viikolla sää jatkuu ennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpänä Pohjois- ja Itä-Euroopassa, lisäksi lämmin alue laajenee keskiseen Eurooppaan sekä Kaakkois-Eurooppaan. Espanjaan, Portugaliin sekä osaan Ranskaa ja Italiaa ennakoidaan tavanomaista viileämpää säätä.

  Kesäkuun viimeiselle viikolle Euroopan kuukausiennuste näyttää keskimääräistä lämpimämpää lähinnä Suomeen ja Viroon, keskimääräistä kylmempää Euroopan keskivaiheilla sekä etelään.

  Sateita tulee ajoittain

  Kesäkuu näyttää siis tavanomaista lämpimämmältä Suomessa. Lämpimässä ilmassa sateet ovat yleensä kuurotyyppisiä ja voivat siten olla hyvinkin paikallisia.

  Sateet yleistyvät Suomessa kesäkuun ensimmäisen viikon loppupuolella, mutta sademäärät ovat todennäköisesti jäämässä viikkotasolla laajalti keskimääräistä pienemmiksi. Lapissa on paikoin tavanomaista sateisempaa.

  Kesäkuun toisella viikolla on viitteitä keskimääräistä sateisemmasta säästä.

  – Sateisuuden osalta ennuste hakee vielä kantaansa ensi viikolle, sillä Suomi jää ennusteissa läntisen Euroopan sateisemman ja matalapainevoittoisen alueen sekä kuivemman, Euroopan itäpuolella mahdollisesti vaikuttavan korkeapaineen alueen väliin. Idän korkeapaineen alueelta saapuva lämmin ilma toisi kuivempaa ja lämmintä säätä, etelästä nouseva lämmin ilma puolestaan toisi näistä todennäköisimmin mukanaan myös kosteampaa ilmaa ja epävakaisempaa säätä, toteaa Jenna Salminen.

  Juhannusviikolla ennusteessa on merkkejä tavanomaista kuivemmasta säästä maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa Lapissa sää voisi olla tavallista sateisempaa.

  – Kesäkuun loppua kohden on viitteitä normaalia vähäisemmästä matalapainetoiminnasta ja lämpimästä säästä Pohjois-Euroopassa, joten sateet saattaisivat pääosin suunnata Euroopan keskivaiheille, sanoo Jenna Salminen.

  Muun Euroopan osalta kesäkuun ensimmäisellä viikolla tavanomaista sateisempaa on Itä-Euroopassa ja laajalti Välimeren maissa sekä paikoin Ruotsissa ja Norjassa. Tavallista kuivempaa on Suomen lisäksi muun muassa Britteinsaarilla.

  Kesäkuun toisella viikolla tavanomaista sateisempaa ennustetaan Länsi- ja Lounais-Eurooppaan, mahdollisesti vielä paikoin Itä-Eurooppaankin.

  Kesäkuun kolmannella viikolla Länsi- ja Keski-Euroopassa on merkkejä tavanomaista sateisemmasta säästä.

  Päivitetty 2.6. 18.20

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 3.6.
  +22,7 °C
   
  Sateisin paikka 3.6.
  14,0 mm
   
  Kylmin paikka 3.6.
  -1,1 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +24,5 °C
  26.5.
  Viime viikon sateisin paikka
  16,3 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -3,7 °C
  25.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +24,5 °C
  26.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  58,3 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -12,6 °C
  1.5.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa