Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 13.4.

  Siitepölytilanne 13.4.

  Ennuste 14.4.–18.4.

  Siitepölyennuste 14.4.–18.4.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 13.04.2021
  Tilanne
  Lepän kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa. Kukinta-alue on edennyt Pohjois-Pohjanmaan lämpimimmille kasvupaikoille. Pähkinäpensaan kukinta on päättymässä maan lounaisosissa ja jatkuu heikkona muualla lajin levinneisyysalueella. Lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan etelä- ja keskiosissa kohtalaisista runsaisiin. Oulun korkeudella siitepölyä on vähäisiä määriä. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat erittäin vähäisistä vähäisiin lajin koko levinneisyysalueella.
  Ennuste
  Lepän kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa, ja kukinta-alue etenee Pohjois-Pohjanmaalla. Kukinnan odotetaan alkavan myös Kainuussa noin viikon kuluessa. Pähkinäpensaan kukinta jatkuu heikkona maan eteläosissa ja lähestyy loppuaan maan lounaisosissa. Lepän siitepölymäärien odotetaan pysyttelevän pääosin runsaina maan keskiosissa. Maan eteläosissa pitoisuudet vaihtelevat kohtalaisen ja runsaan välillä. Eteläisten ilmavirtasten mukana lepän siitepölymäärät ilmassa voivat Oulun korkeudella kohota kohtalaisiksi, ja siitepölyä voi kukinta-alueelta kulkeutua Etelä-Lappiin saakka. Pähkinäpensaan siitepölymäärien odotetaan jäävän vähäisiksi koko kukinta-alueella ja maan lounaisosissa lähelle nollatasoa. Koivun siitepölyn kaukokulkeumia ei odoteta Suomeen lähipäivien aikana.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 14.4.
  7,0 mm
   
  Lämpimin paikka 14.4.
  +10,2 °C
   
  Kylmin paikka 14.4.
  -17,0 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +11,3 °C
  11.4.
  Viime viikon sateisin paikka
  40,4 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -25,9 °C
  9.4.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +14,6 °C
  23.3.
  Viime kuun sateisin paikka
  63,1 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -38,9 °C
  9.3.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa