Paikanna

  Kuukausiennuste

  Tuore kuukausiennuste: Pahin kylmyys väistyy viimein – tässä kesälomakauden alun ennuste

  Uuden kuukausiennusteen mukaan sää on lämpenemässä laajalti ajankohtaan nähden tavanomaisiin lukemiin.

  Viime ajat Suomen sää on ollut keskimääräistä kylmempää. Lumisateita on tullut paikoin etelässä asti toukokuun mittaan. Nyt sää on lämpenemässä, sillä kylmä pohjoisvirtaus on vihdoin päättymässä lähes koko Suomessa.

  Vielä 18. toukokuuta alkavan viikon alkupuoliskolla sää on viileää. Sadekuuroja tulee laajalti. Loppuviikolla ja 25. toukokuuta alkavan viikon alussa sää lämpenee paikoin yli 15 asteen lukemiin, 20 asteen lukematkin voivat olla paikallisesti mahdollisia, etenkin toukokuun viimeisen viikon alussa. Tuo viikko on kuukausiennusteen mukaan lämpötilojen osalta laajalti keskimääräinen, osassa Lappia on tavanomaista kylmempää.

  Tilastojen mukaan keskimääräinen ylin lämpötila on touko- ja kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 12–16 astetta, pohjoisessa Lapissa 8–12 astetta.

  Kesäkuun kahdeksi ensimmäiseksi viikoksi kuukausiennuste ennakoi yhä laajalti melko keskimääräisiä lämpötiloja, ainoastaan osassa Lappia on edelleen tavanomaista kylmempää.

  Keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tilastojen mukaan kesäkuun puolivälissä etelässä laajalti 18–20 astetta, paikoin 20–22 astetta, maan keskiosassa 16–20 astetta ja pohjoisessa monin paikoin 14–18 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–14 astetta.

  Euroopassa vallitsee kahden viikon ajan kahtiajako: Länsi-Euroopassa sää on vuodenaikaan nähden lämmintä, kun taas Itä-Euroopassa sää on vuodenaikaan nähden kylmää. Ensi viikolla keskimääräistä kylmempi sää ulottuu aina Kaakkois-Eurooppaan asti, missä on jo kärsitty kovista helteistä.

  Kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla lämpötilojen ennustetaan olevan Euroopassa laajalti hieman keskiarvojen yläpuolella tai keskimääräisissä arvoissa. Osassa Norjaa, Ruotsia ja Suomen Lappia on ennusteen mukaan keskimääräistä kylmempää.

  Sateista vai kuivaa?

  Vaikka 18. toukokuuta alkavan viikon alkupuoli on Suomessa täynnä kuurosateita, on viikko kokonaisuudessaan keskimääräistä vähäsateisempi. Osa sateista on yhä lunta ja räntää.

  Myös 25. toukokuuta alkavalla viikolla sademäärät ovat ennusteen mukaan keskimääräistä pienempiä. Kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla sademäärät ovat ajankohdalle melko tavanomaisia, paikoin sateita tulee ennusteen mukaan hieman tavallista enemmän.

  Muun Euroopan osalta Kaakkois-Euroopassa on tavanomaista sateisempaa toukokuun loppupuoliskolla, muualla on laajalti keskiarvoa kuivempaa.

  Kesäkuun alkupuoliskolle Iberian niemimaalle osaan Espanjaa ja Portugalia ennustetaan vuodenaikaan nähden tavallista sateisempaa säätä. Keskisessä ja kaakkoisessa Euroopassa on tavanomaista kuivempaa tai keskimääräisiä sademääriä.

  Päivitetty 19.5. 15.45

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 24.5.
  +21,9 °C
   
  Sateisin paikka 24.5.
  2,0 mm
   
  Kylmin paikka 24.5.
  -3,0 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  16,8 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +21,9 °C
  24.5.
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -6,9 °C
  19.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +17,5 °C
  7.4.
  Viime kuun kylmin paikka
  -27,2 °C
  5.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  61,6 mm
   

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa