Paikanna

  Kuukausiennuste

  Helmikuusta tulossa ennätyslämmin

  Huippulämpimän tammikuun jälkeen on todennäköistä että ennätykset rikkoutuvat myös helmikuussa. Kuukauden keskilämpötila on ollut ensimmäisen 18 päivän aikana maan etelä- ja keskiosassa huimat 6-7 astetta tavanomaista korkeampi, jopa Sodankylän korkeudella on ollut 5 astetta normaalia lämpimämpää. Kuukausiennusteen mukaan lämmin sää jatkuu helmikuun loppupuolella sekä maaliskuun alussa.

  Syy lämpimään säähän löytyy ilmakehän virtausrakenteesta. Pohjoisnavan päällä oleva polaaripyörre on tänä talvena ollut poikkeuksellisen voimakas ja pysytellyt tiukasti napa-alueen päällä. Polaaripyörre pitää sisällään kylmän arktisen ilmamassan. Tämä on näkynyt mm. Arktiksen jääpeitteessä, jääpeite on kasvanut pinta-alaltaan selvästi viime vuosia laajemmaksi. Suomeen asti arktista ilmaa ei ole päässyt kuin hetkellisesti.

  Tavanomaista korkeammat lämpötilat näkyvät myös lumipeitteessä. Vuorokauden keskilämpötilan pysytellessä plussalla lunta ei maan etelä- ja länsiosassa ole juuri lainkaan, jopa Oulun seudulla maa on laajalti paljaana. Kuukausiennusteen perusteella pysyvän lumipeitteen saapuminen lumettomille alueille saattaa hyvinkin jäädä haaveeksi.

  Muualla Euroopassa tilanne on jokseenkin samanlainen, Islanti lienee ainoa paikka missä on edes muutaman viikon ajan tavanomaista kylmempää.

  Myrskyjä tulossa lisää

  Pohjoistuulien sijaan Suomessa on vallinnut voimakas lounainen ilmavirtaus. Eurooppaa on koetellut sarja matalapaineita joita on pyyhkäissyt myös Suomen yli, tyypillisesti parin-kolmen päivän sykleissä. Viime viikonlopun Dennis-myrsky toi maan eteläosaan vuorokaudessa sateen joka vastaa tavanomaista koko helmikuun sademäärää.

  Euroopassa matalapaineiden ja myrskyjen reitti näkyy sateen kuukausiennusteessa, normaalia sateisempi alue ulottuu lähes kaikkialle Pohjois- ja Keski-Eurooppaan. Lähiviikkoina Eurooppaa koettelee useampi uusi myrsky, ja onkin todennäköistä että myrskyjä osuu myös Suomeen. Välimerellä sää on tavanomaista poutaisempaa.

  Maaliskuun alkupuolella Länsi-Eurooppaan alkaa voimistua korkeapaine joka heikentää lounaisvirtausta. Suomessa tällaisessa tilanteessa tuuli kääntyy tyypillisesti enemmän lännen-luoteen puolelle, tällöin meille saapuvat matalapaineet satavat suuren osan sateistaan Norjan rannikolle sekä Skandeille. Matalapaineista ei siis välttämättä päästä eroon jatkossakaan mutta sademäärät jäävät tavanomaiselle tasolle.

  Päivitetty 18.2. 10.09

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 23.2.
  6,5 mm
   
  Lämpimin paikka 23.2.
  +7,3 °C
   
  Kylmin paikka 23.2.
  -19,5 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  38,5 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +9,0 °C
  17.2.
  Viime viikon kylmin paikka
  -31,5 °C
  20.2.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +9,2 °C
  21.1.
  Viime kuun sateisin paikka
  30,3 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -38,8 °C
  27.1.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa