Tahkonrinteet

Näytä sijainti kartalla

Kuukausiennuste

Lämmin korkeapaine korvautuu vaihtelevalla viileydellä

Päivitetty 17.4. 13.00

Tällä viikolla kuukausiennuste näyttää lämmön hellivän sekä Suomea että Eurooppaa – suurimmat poikkeamat keskilämpötilasta näkyvät itse asiassa Keski-Euroopan tienoilla. Meteorologin silminkin tämänviikkoinen ilmamassa näyttää lämpimältä; jos kesällä tavattaisiin puolentoista kilometrin korkeudessa vastaavia lämpötiloja, se tietäisi maan pinnalla hellelukemia! Nyt keväällä talven jäljiltä maa viilentää vielä sen verran, että parhaimmillaan Suomessa päästään parinkympin tienoille.

Ensi viikolla tilanne muuttuu Suomen osalta. Lämmin ilmamassa väistyy yltämme ja korvautuu vaihtelevalla ja viileällä säällä. Viikon keskilämpötila jää ennusteen mukaan keskiarvon alapuolelle. Manner-Euroopassa ja Britteinsaarilla keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu yhä, tosin loistavin oranssi on korvautunut hieman maltillisemmalla keltaisella eli lämpötilat eivät ole enää yhtä kaukana keskiarvon yläpuolella.

Vappuviikolla ja 7.5. alkavalla viikolla lämpötila pysyy Suomessa joko keskiarvon tuntumassa tai paikoin hieman sen alapuolella ja Keski-Euroopassa hieman sen yläpuolella.

Kuiva sää kaikkoaa, matalapaineiden sateet tilalle

Korkeapaine pitää tällä viikolla sateet kaukana Euroopasta, ainoastaan itäisimmässä ja pohjoisimmassa Suomessa sekä Norjan vuoriston ja Irlannin tienoilla sää on keskimääräistä sateisempi.

Ensi viikolla tilanne muuttuu. Korkeapaine Keski-Euroopan yllä purkautuu ja liikkuvat matalapaineen keskukset sateineen pääsevät liikkumaan vapaasti. Kaakkois-Eurooppaa lukuun ottamatta sademäärät palautuvat normaaleiksi, paikoin sää on jopa hieman tavanomaista sateisempaa.

Vappuviikko ja 7.5. alkava viikko ovat Suomessa sademääriltään ennusteen mukaan lähellä keskiarvoa, paikoin sateita voi tulla hieman keskimääräistä enemmänkin. Euroopassa edellisviikon kaltainen tilanne jatkuu – kaakossa on kuivempaa kuin keskimäärin, muualla pysytään keskiarvon tienoilla tai sen sateisella puolella.

Kokonaisuudessaan sekä sade- että lämpötilatilanteen muutokset Euroopassa kielivät suursäätilan muutoksista. Tällä viikolla Euroopan yllä vallitsee laaja, lämmin korkeapaine, joka seuraavilla viikoilla väistyy ja päästää tilalleen viileämpää ilmaa ja vaihtelevampaa säätä. Eurooppa, Suomi mukaan lukien, kuuluu maapallon vyöhykkeeseen, jolle tällainen vaihtelu on ominaista.

Päivitetty 17.4. 13.00Copyright © Foreca Oy