Paikanna

  Kuukausiennuste

  Sää on lämpenemään päin – ensi viikko voi vielä tarjota käänteitä

  Viime viikolla hieman viileämpi ilmamassa levittäytyi laajalti Euroopan ylle. Kuluvan viikon alussa lämpimimmät ilmat ovat olleet yhä painautuneina Euroopan eteläpuolelle ja kuumaa ilmaa on ohjautunut Euroopan itäpuolelle Venäjälle. Lämpimämmän ilman ollessa etäämmällä Euroopasta ja sateiden päästessä viilentämään viikko jää laajalti etenkin Euroopan itäpuoliskolla normaalia kylmemmän puoleiseksi.

  Loppuviikon mittaan ilma on kuitenkin lämpenemässä Euroopan yllä. Ilma lämpenee etenkin Euroopan länsiosaan voimistuvan korkeapaineen alueella, missä lämpeneminen tasoittaa viileämpää alkuviikkoa ja viikko on kokonaisuudessaan lähempänä tavanomaista kuin idempänä Euroopassa, paikoin jopa jonkin verran tavanomaista lämpimämpi. Lounaisimman Euroopan suunnalla sää on kuuma ja lämpötilat ovat paikoin 40 asteen tuntumassa.

  Myös Suomessa sää on kuluvalla viikolla lämpenemään päin, mutta alkuviikolla yllä ollut viileämpi ilma ja paikoin viilentävät sateet laskevat viikon lämpötilaa normaalia kylmemmälle puolelle. Loppuviikoksi lämpötilat asettuvat tavanomaiselle tasolle ja kohoavat laajalti yli 20 asteen. Lapissa lämpötila nousee jopa jonkin verran alueelle tyypillisiä lukemia korkeammalle ja viikosta on tulossa hieman tavanomaista lämpimämpi.

  Ensi viikon alussa ilma ehtii mahdollisesti lämpenemään vielä hieman Länsi-Euroopan yllä, mutta kohti Pohjois-Eurooppaa suuntaavien matalapaineiden jälkipuolella pohjoisen viileämpää ilmaa voi päästä virtaamaan etelämmäs ja päästä viilentämään säätä. Lounaisimmassa ja läntisimmässä Euroopassa viikosta on kuitenkin uusimman kuukausiennusteen valossa tulossa keskimääräistä lämpimämpi. Todennäköisesti viileämpi ilma virtaa ainakin Keski-Euroopan yli Euroopan itäosaan ja viikko on alueella laajalti keskimääräistä viileämmän puoleinen.

  Suomessa ja laajalti muuallakin Euroopan pohjoisosassa on mahdollista, että jo ensi viikolla Euroopan pohjoisosaa kohti ohjautuu Atlantilta matalapaineita sateineen, joiden mukana edeltävän viikonlopun lämpimin ilma väistyisi ja vuorossa olisi jälleen hieman viileämpää säätä. Tällöin koko viikosta voisi muodostua keskimääräistä viileämpi.

  Malleissa on kuitenkin vielä suuriakin eroja ja Suomen ensi viikon sää on vielä suuresti tulevien matalapaineiden reittien sekä syntysijaintien muutoksista kiinni. Jos Euroopan keskivaiheille voimistuvasta korkeapaineesta ei ole ohjaamaan matalapaineita sateineen tehokkaasti pohjoiseen, ennusteissa muodostuvia matalapaineen alueita saattaa suunnata myös etelämmäksi ja lämmin ilma jopa pysytellä Pohjois-Euroopan yllä ensi viikon mittaan. Suomen itäpuolelle voi myös uusimpien ennusteiden valossa muodostua matalapaine, jonka mukana lämpimän ilman syöttö Suomeen voisi jatkua ensi viikon aikana, mutta samalla odotettavissa olisi myös epävakaata säätä.

  27.7. ja 3.8. alkavilla viikoilla ennuste vähitellen heikkenee ja muuttuu epävarmemmaksi. Kuukausiennusteesta on kuitenkin nähtävissä mahdollisuutta sille, että Pohjois-Euroopan suunnalla matalapainetoiminta olisi aktiivista. Tämä voi enteillä, että Euroopan keskivaiheille saattaa yhä päästä virtaamaan viileää ilmaa. Pohjoisimpaan osaan Eurooppaa voisi sitä vastoin päästä virtaamaan lämpimämpääkin ilmaa matalapaineiden avittamana. Etelä-Euroopassa sää on kuunvaihteen paikkeilla todennäköisimmin normaalia lämpimämpää.

  Heinäkuun puolessavälissä keskimääräinen päivälämpötila on tilastojen mukaan Suomessa etelästä Etelä-Lappiin 20–24, Lapin keskivaiheilla 16–20 ja pohjoisosassa noin 14–18 astetta.

  Loppuviikolla poutaisempaa, mutta sateet eivät kauaksi karkaa

  Kuluvalla viikolla sateet jäävät Euroopassa monin paikoin normaalia vähäisemmiksi ja ajoittain poutaisempaa säätä tuovat korkeapaineen alueet pääsevät vaikuttamaan. Alku- ja loppuviikolla korkeapaineen vaikutukset vahvistuvat Länsi- ja Keski-Euroopan alueella. Välissä poikki kohti kaakkoa pääsee kulkemaan matalapaine, joka voi tuoda Kaakkois-Eurooppaan paikoin runsasta sadetta. Viikon puolivälin vaiheilla korkeapaine vahvistuu hetkeksi vuorostaan Euroopan itäpuoliskolle. Etelä-Euroopassa sää on paikoin epävakaista ja sateita saadaan jonkin verran tavanomaista enemmän.

  Viikon mittaan Suomen suunnalla matalapaineet siirtyvät hetkeksi etäämmälle ja sateet muuttuvat paikallisemmiksi, viikon loppupuolella on jopa laajalti poutaista. Maan itä- ja länsipuolella on kuitenkin liikkeellä matalapaineita sateineen, jotka voivat vielä viikonloppuna päästä ylle asti. Toiset sateet puskevat kohti Atlantilta, toiset sateet saapuvat lähelle Venäjän läntisimmästä ja luoteisimmasta osasta, missä viikon sää on myös tavanomaista sateisempi. Tämän hetken ennusteissa sateet pysyttelevät etäämmällä loppuviikon ajan ja Suomessa viikko jää kuukausiennusteessa keskimääräistä kuivemmaksi, pohjoisessa alkuviikon sateita saadaan paikoin keskimääräistä enemmän.

  Ensi viikolla kuivemman korkeapainesään todennäköisyys kasvaa jälleen Euroopan keskivaiheilla Länsi-Euroopasta alkaen ja enimmät sateet voivat ohjautua tässä tapauksessa Euroopan pohjoisosaa kohti. Sateita yltää mahdollisesti jälleen Suomen ylle ja ukkostakin voi päästä muodostumaan, mutta uusimman kuukausiennusteen mukaan sateet voivat silti jäädä paikka paikoin normaalia vähäisemmiksi. Paikoin Lapin suunnalla sateita saatetaan saada normaalia runsaammin. Etelä-Euroopassa on mahdollisesti liikkeellä jokunen epävakaan sään alue, mutta viikosta on laajalti muodostumassa kuivemman puoleinen tai sateisuudeltaan normaali.

  27.7. alkavalla viikolla sekä elokuun alkupuolella, 3.8. alkavalla viikolla matalapaineilla voi jälleen olla hieman suurempi rooli Pohjois-Euroopan säässä ja kuukausiennuste tarjoaa tavanomaista sateisemman viikon mahdollisuutta siellä täällä Suomessa sekä muualla pohjoisimman Euroopan alueella. Mahdollisten matalapaineiden vaikutukset voivat yltää myös Keski- ja Länsi-Euroopan alueelle, missä paikallinen vaihtelu olisi mahdollista ennusteen viimeisten viikkojen mittaan. Etelämpänä Euroopassa, etenkin Kaakkois-Euroopan suunnalla on mahdollisuutta kuivempaan säähän. Etenkin Euroopan pohjoisosassa ennuste muuttuu loppua kohti epävarmaksi ja muutoksia voi yhä tulla.

  Päivitetty 15.7. 11.31

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 15.7.
  7,0 mm
   
  Lämpimin paikka 15.7.
  +23,4 °C
   
  Kylmin paikka 15.7.
  0,7 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  128,4 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +26,2 °C
  29.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -1,0 °C
  30.6.
   
  Viime kuun sateisin paikka
  132,3 mm
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +33,5 °C
  25.6.
  Viime kuun kylmin paikka
  -2,6 °C
  2.6.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa