Vaihtelevan sateista säätä – epävakainen säätyyppi pitää Suomea otteessaan
Näin edetään kohti loppukesää – katso heinä-elokuun tuore kuukausiennuste
Kaakkois-Euroopassa on jälleen tukalan kuumaa – trooppisia öitä, päivällä paikoin yli 40 astetta
Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä
Mainos latautuu…
Vaihtelevan sateista säätä – epävakainen säätyyppi pitää Suomea otteessaan
Näin edetään kohti loppukesää – katso heinä-elokuun tuore kuukausiennuste
Kaakkois-Euroopassa on jälleen tukalan kuumaa – trooppisia öitä, päivällä paikoin yli 40 astetta
Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä

Näin edetään kohti loppukesää – katso heinä-elokuun tuore kuukausiennuste

Järvimaisemaa sadekuurojen välissä.
Heinäkuun loppuun mahtuu niin lämpöä, aurinkoa kuin myös kuurosateita. Kuva: Jenna Salminen, Kuhmoinen, 25.6.2021

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 10.7. uuden kuukausiennusteen, jonka mukaan heinäkuun loppua kohti mennään pääosin tavanomaista lämpimämmässä säässä. Heinäkuun alkupuoliskon epävakainen säätilanne näyttää kuitenkin jatkuvan vielä loppukuussa.

Tilastojen valossa heinäkuu on Suomessa sekä lämpimin että sateisin kuukausi. Sään ollessa lämpimimmillään kesäiset sade- ja ukkoskuurot myös yleistyvät.

Heinäkuun toinen viikko lähenee loppuaan vaihtelevan sateisissa merkeissä. Torstaina maan länsi- ja pohjoisosaan rantautunut sadealue liikkuu kohti itää. Perjantaina enimmät sateet painottuvat maan itäosaan, mutta sadealueen jälkipuolella yksittäisiä sadekuuroja kehittyy paikoin muualla maassa. Iltaa kohti sää poutaantuu ja selkenee maan länsi- ja lounaisosassa, ja lauantaista on tulossa laajalti aurinkoinen päivä. Kuitenkin iltapäivällä yksittäisiä sadekuuroja voi tulla etenkin maan keskivaiheilla.

Sunnuntaina seuraava, kapeahko kuurosadealue rantautuu lounaasta maan etelä- ja länsiosaan, kun taas idässä ja pohjoisessa sää on paikallisia iltapäiväkuuroja lukuun ottamatta poutainen ja aurinkoinen.

Loppuviikolla lämpötila kohoaa 25 asteen vaiheille – perjantaina paikoin etelässä, lauantaina yleisemmin maan etelä- ja länsiosassa. Muualla lämpötila kohoaa aurinkoisilla alueilla 20–25 asteeseen, sateissa ja Lapissa jäädään paikoin alle 20 asteen. 

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 10.7.2024)

Viikko Ennuste Sään ennustettavuus
15.–21.7. (Viikko 29) Viikon keskilämpötila on 1–3 astetta, Pohjois-Lapissa jopa 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpi. Maan etelä- ja länsiosassa sademäärä on hieman tavanomaista suurempi. Hyvä
22.–28.7. (Viikko 30) Maan itä- ja pohjoisosassa on paikoin 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpää, muualla lähellä tavanomaista. Sademäärä on hieman tavanomaista suurempi. Kohtalainen
29.7.–4.8. (Viikko 31) Lämpötilat ovat keskimäärin lähellä tavanomaista tai hieman korkeampia. Sademäärien suhteen ennustettavuus heikkenee. Heikko
5.–11.8. (Viikko 32) Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Heikko

Lue myös: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

Heinäkuun 15. päivä alkava viikko: Lämmintä ja vaihtelevan sateista

Alkuviikolla Itä-Euroopasta virtaa lämpimämpää ilmaa Suomeen asti. Etelässä lämpötilat ovat päivisin hellerajan molemmin puolin, ja 20 astetta ylittyy aina pohjoisinta Lappia myöten. Sadekertymät ovat maan etelä- ja länsiosasta Perämeren rannikolle asti hieman tavanomaista suurempia, muualla maassa viikon sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Korkeapaine vaikuttaa alkuviikosta Itä-Euroopan yllä, ja vahvistuu loppuviikkoa kohti Euroopan lounaisosassa. Atlantin matalapaineiden reitti kulkee Länsi-Euroopan halki kohti koillista, ja niiden mukana tulevat sateet ulottuvat viikon mittaan myös Suomeen. Sateiden yhteydessä sää voi viilentyä tilapäisesti, ja paikoin voi myös ukkostaa.

Katso videolta lämpötilojen kuukausiennuste!

Kaakkois-Eurooppaa piinanneet helteet saavat luultavimmin jatkoa. Alkuviikosta 40 asteen ylitykset ovat mahdollisia mm. Balkanin maissa, Italiassa ja Turkissa. Viikon keskimääräiset lämpötilat ovat yleisesti ottaen 3–6 astetta, muualla Etelä- ja Itä-Euroopassa 1–3 astetta tavanomaista korkeampia. Länsi-Euroopassa viikon keskilämpötila jää lähelle tavanomaista tai hieman tavallista viileämmälle puolelle.

Heinäkuun 22. päivä alkava viikko: Tavanomaista sateisempaa

Pohjois-Euroopassa epävakaisen vaihteleva sää saa mahdollisesti jatkoa. Tavanomaista lämpimimmän sään alue jää Suomen itäpuolelle, mutta osa lämmöstä ulottuu myös itäiseen Suomeen, jossa voi olla keskimäärin 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpää. Maan länsiosassa viikon keskilämpötila jää lähelle tavanomaista.

Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu. Poikkeama keskimääräistä on enimmäkseen 1–3 astetta. Keski-Euroopassa ja Skandinaviassa lämpötilat jäävät keskimäärin lähelle tavanomaista tai hieman tavanomaista viileämmiksi.

Katso videolta sateiden kuukausiennuste!

Suuressa osassa Eurooppaa on mahdollisuus hieman tavanomaista alhaisempaan ilmanpaineeseen, mutta ainoastaan Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopassa sademäärät poikkeavat hieman tavanomaista suurempaan suuntaan. Lounais-Euroopassa ja osassa Etelä-Eurooppaa sadekertymät jäävät hieman tavanomaista pienemmiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Heinäkuun 29. ja elokuun 5. päivä alkavat viikot: Jatkuuko epävakainen sää vielä kuun vaihtuessa?

Heinä–elokuun vaihteessa Suomessa sekä muualla Pohjois- ja Keski-Euroopassa ei ole keskimääräisten lämpötilojen suhteen suurta poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Suomen itäpuolella tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu, samoin kuin Etelä-Euroopassa.

Ennusteen mukaan Länsi-Euroopassa on kohonnut todennäköisyys hieman tavallista korkeammalle ilmanpaineelle heinäkuun 29. päivä alkavalla viikolla, mikä näkyy hieman tavanomaista vähäisempinä sademäärinä etenkin Euroopan länsi- ja lounaisosassa. Mahdollisuus tavallista pienemmille sademäärille jatkuu myös seuraavan viikon puolella. Muualla Euroopassa ennustettavuus heikkenee sademäärien suhteen.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Tavallista lämpimämpi viikko voi olla esimerkiksi tasaisen lämmin tai sisältää lyhyen hyvin lämpimän sään jakson. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
 

Päivitetty 11.7.2024 klo 15.41

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 12.7.
30,1 mm
 
Lämpimin paikka 12.7.
+25,9 °C
 
Kylmin paikka 12.7.
Kilpisjärvi Saana
+7,1 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
54,1 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+28,2 °C
1.7.
Viime viikon kylmin paikka
+2,4 °C
4.7.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+31,4 °C
28.6.
Viime kuun sateisin paikka
135,9 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-0,7 °C
5.6.

Päivitetty 13.07. 09.13

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa