Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Miltä näyttää lokakuu?

  Syksy saattaa edetä lokakuussa tavanomaista lämpimämmissä merkeissä. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan lokakuussa olisi odotettavissa laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia korkeampia lämpötiloja tai ajoittain keskimääräisiä lukemia.

  Syyskuun 27. päivä alkaneen viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi lännestä Lapin keskivaiheille ulottuvalla alueella, pohjoisessa Lapissa jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Idässä ja etelässä keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Sademäärät jäävät kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla tavanomaista vähäisemmiksi koko maassa.

  Viikon alkupuoli on Suomessa poutainen, loppuviikolla liikkeellä on hajanaisia sateita. Päivälämpötilat ovat enimmäkseen 10–15 astetta. Viikonloppuna 15 astetta voi ylittyä maan etelä- ja keskiosassa, kun etelätuuli tuo Suomeen Välimereltä lähtöisin olevaa lämmintä ilmaa. Tuuli voimistuu viikonloppuna.

  Muualla Euroopassa 27. syyskuuta alkanut viikko on kuukausiennusteen mukaan hieman tavanomaista viileämpi osassa läntistä ja toisaalta osassa itäistä Eurooppaa. Näiden alueiden välissä Italiasta kohti Norjaa ja Ruotsia ulottuvalla kaistaleella on tavanomaista lämpimämpää.

  Keskimääräistä enemmän sateita tulee esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja osassa Ranskaa.

  Lokakuun alkupuolella tavanomaista sateisempaa

  Lokakuun 4. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste ennakoi koko Suomeen tavanomaista lokakuun alkua lämpimämpää. Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on ennusteessa 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapissa jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä on laajalti hieman ajankohdan tavanomaista sademäärää suurempi.

  Viikko alkaa tuulisena ja sateisena.

  – Lokakuun ensimmäisellä täydellä viikolla sää on tavanomaista lämpimämpi, mutta toisaalta muuttuu sateiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että tuulisessa ja sateisessa säässä etenkin yöt voivat olla hyvin lämpimiä, toisaalta päivälämpötilat eivät kohoa erityisen korkeiksi, Kristian Roine toteaa.

  Viikon alkupuolella päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 10–15 astetta, pohjoisessa vajaat 10 astetta.

  Muualla Euroopassa 4. lokakuuta alkava viikko näyttää yhä tavanomaista lämpimämmältä Italiasta kohti Fennoskandiaa ulottuvalla alueella. Kaistaleen länsi- ja itäpuolella viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia tai tavanomaista viileämpiä.

  Miltä näyttää syyslomien sää?

  Koululaiset viettävät syyslomiaan eri puolilla maata viikoilla 41–43 eli 11.–31. lokakuuta.

  Pohjoismaat kuuluvat edelleen lämpimään eteläiseen ilmavirtaukseen lokakuun 11. päivä alkavalla viikolla.

  – Sää on Suomessa useita asteita ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi. Keski-Euroopassa on vähäsateista, ja poutaisemman sään alue ulottuu vähitellen myös Fennoskandiaan. Pohjois-Suomessa tavanomaista suuremmat sademäärät ovat vielä mahdollisia, Kristian Roine sanoo.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa lokakuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista Lappia 0–2 astetta.

  Näyttää siltä, että lokakuun puolivälin jälkeen sää viilenee vähitellen.

  – Kuukausiennusteen mukaan lokakuun 18. päivä alkavalla viikolla on vielä hieman tavanomaista lämpimämpää, mutta sen jälkeen lämmin ilma väistyy itään. Sateiden osalta lokakuun loppupuolisko näyttää aavistuksen tavanomaista sateisemmalta, Kristian Roine toteaa.

  Muualle Eurooppaan 11. ja 18. lokakuuta alkaville viikoille on näkyvissä hieman tavanomaista korkeampia tai ajankohdalle tyypillisiä lämpötiloja. Sademäärät ovat laajalti tavanomaista pienempiä tai tavanomaisia Norjaa ja Suomea lukuun ottamatta.

  Päivitetty 28.9. 18.36

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 27.9.
  +18,2 °C
   
  Kylmin paikka 27.9.
  -2,9 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +17,5 °C
  26.9.
  Viime viikon sateisin paikka
  38,6 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -6,8 °C
  22.9.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +25,7 °C
  13.8.
  Viime kuun sateisin paikka
  189,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -3,6 °C
  27.8.

  Päivitetty 28.09. 09.00

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa