Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Sulkukorkeapaine ja lämpöä – jopa 27 astetta voi olla mahdollista…
Uutiset |

Sulkukorkeapaine ja lämpöä – jopa 27 astetta voi olla mahdollista tällä viikolla

Voikukkia toukokuun auringossa.
Aurinkoa nähdään tällä viikolla laajalti, sateet jäävät melko vähäisiksi. Arkistokuva: Markku Pelkonen, Jyväskylä, 22.5.2023

Tämä viikko tuo Suomeen kesäistä lämpöä. Osassa maata saatetaan yltää viikon mittaan jopa 26–27 asteen lukemiin.

Viikko on alkanut osassa maata kesäisissä, yli 20 asteen lämpötiloissa – tiistaina mitattiin jo vuoden ensimmäinen hellelukemakin. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Pohjois-Euroopassa vaikuttaa nyt vielä useiden päivien ajan sulkukorkeapaine.

– Sulkukorkeapaine on laaja ja pitkäkestoinen korkeapaineen alue, jonka alueella sateet jäävät vähiin. Suomi on välillä sen reunamilla ja varsinkin maan pohjoisosassa käväisee viikon puolivälissä kylmempää ilmaa. Helteet ovat myös viikon edetessä täysin mahdollisia, ensin maan länsi- ja eteläosan sisämaassa ja vähitellen myös paikoin idässä ja pohjoisessa. Tilanne vastaa nyt siis lämpimiä kesäpäiviä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Keskiviikkonakin voi olla paikoin yli 25 astetta

Tiistaipäivä on ollut yleisesti ottaen ajankohtaan nähden lämmin, pilvisyys on ollut vaihtelevaa. Kuurosateita tulee paikoin Pohjois-Suomessa ja maan keskiosassa, varsinkin idässä.

Lämpötila kohosi siis jo tiistaina korkeimmillaan 25,1 asteeseen Kauhavalla Etelä-Pohjanmaalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikon vastaisena yönä Pohjois-Lapissa sataa paikoin vähän vettä. Lisäksi maan itäosassa on vielä liikkeellä yksittäisiä sadekuuroja. Yölämpötila on Lapin eteläpuolella 5–10 astetta ja Lapissa 3–8 astetta.

Keskiviikkona sää on laajalti aurinkoinen ja poutainen.

– Päivälämpötila on enimmäkseen 18–24 astetta maan eteläosasta paikoin Etelä-Lappiin asti, mutta jopa 25–26 astetta on paikallisesti mahdollista. Lappiin virtaa kuitenkin pohjoisesta vähitellen kylmää ilmaa, pilvisyys vaihtelee ja voi tulla jokunen sadekuuro, illalla myös Pohjois-Pohjanmaalla. Pohjois-Lapissa jäädään paikoin alle 10 asteeseen, Anna Latvala ennustaa.

Rannikoilla on ympäristöä viileämpää. Lännenpuoleinen tuuli on keskiviikkona kohtalaista ja puuskaista.

Ennuste iltapäiville 15.–16.5.2024.
Ennuste iltapäiville 15.–16.5.2024.

Torstain vastaisena yönä lämpötila vaihtelee maan etelä- ja keskiosassa vähän 10 asteen molemmin puolin. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on 3–10 astetta ja Lapissa 0–5 astetta.

Torstaina etelässä paikoin jopa 26–27 astetta?

Torstai on laajalti aurinkoinen päivä, mutta Lapissa ja maan itäosassa pilvisyys kuitenkin vaihtelee päivän mittaan. Maan itäosassa tulee myös paikoin sadekuuroja, jotka väistyvät kaakkoon.

– Päivälämpötila on torstaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 18–24 astetta. Helle eli yli 25 astetta on torstaina kuitenkin mahdollista maan etelä- ja länsiosassa, mutta vain paikallisesti. Tässä kohtaa korkeimmat lukemat voisivat olla etelässä jopa 26–27 astetta, mutta saa nähdä, miten käy, Anna Latvala toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pohjoisessa on torstaina laajalti 8–18 astetta, Pohjois-Lapissa on vähän viileämpää.

Heikko tai kohtalainen tuuli on maan eteläosassa lännenpuoleista ja maan pohjoisosassa pohjoisenpuoleista.

Perjantain vastainen yö on pohjoisessa viileä, lämpötilat ovat 0–7 asteessa. Maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen 4–10 astetta.

Lämmintä säätä myös perjantaina

Perjantaina lämmin sää jatkuu. Kylmä ilma väistyy jo pohjoisestakin.

– Pohjois-Lapissa voi paikoin sataa vähän vettä, mutta muuten sää on aurinkoinen ja poutainen. Etelässä ja lännessä on enimmäkseen 20–25 astetta, Länsi-Lappikin saattaa yllättää mahdollisilla hellelukemilla. Idässä ja pohjoisessa on monin paikoin 16–22 astetta ja Itä- ja Pohjois-Lapissa 6–16 astetta, Anna Latvala sanoo.

Ennuste iltapäiville 17.–19.5.2024.
Ennuste iltapäiville 17.–19.5.2024.

Lauantain vastaisen yön lämpötilat ovat Lapin eteläpuolella 7–12 astetta ja Lapissa 2–8 astetta.

Viikonloppuna laajalti yhä lämmintä – pohjoisessa voi alkaa jo viiletä

Kesäinen lämpö jatkuu suuressa osassa maata myös viikonloppuna.

– Lauantaina sää saattaa muuttua Norjanmerellä kulkevan matalapaineen vuoksi jo vähän epävakaisempaan suuntaan, sillä Lappiin voi levitä luoteesta sadekuuroja. Suuressa osassa maata päivä on kuitenkin lämmin ja aurinkoinen. Etelässä ja lännessä on edelleen sisämaassa 20–25 astetta, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen 17–23 astetta. Lauantaina alkaa kuitenkin taas tuulla, joten ainakin rannikot viilenevät. Pohjois-Lapissa ollaan paikoin 10 asteen vaiheilla, Anna Latvala toteaa.

Sunnuntain vastaisena yönä lämpötilat ovat enimmäkseen 5–12 astetta.

Sunnuntain sää on tuoreen ennusteen mukaan melko tuulinen ja paikoin tulee sadekuuroja. Maan etelä- ja keskiosassa lämmin sää jatkuu, mutta pohjoisessa lämpötila voi jo vähän laskea.

Lue seuraavaksi: Kesäisen leuto sää valtaa alaa Suomessa – takana on suursäätilanteen muutos

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat