Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Alkuun paikoin jopa yli 25 astetta – katso kesäkuun…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Alkuun paikoin jopa yli 25 astetta – katso kesäkuun puolelle yltävä ennuste

Kevään vihreyttä ja aurinkoa.
Luonto vihertää jo osassa maata. Kuva: Juhani Peltonen, Auranlaakso, 13.5.2024

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa selvästi keskimääräistä lämpimämpi. Päivittäisennusteiden perusteella yli 20 asteen lukemia mitataan viikon mittaan paikoin Lapissa asti, maan etelä- ja keskiosassa ylletään paikoin jopa yli 25 asteen lukemiin. Sateet jäävät tällä viikolla vähiin. Myös ensi viikolla osassa maata on kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 12. toukokuuta. Sen mukaan alkanut viikko on Suomessa laajalti 2–6 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi. Myös ensi viikolle etenkin etelään ja länteen on näkyvissä keskimääräistä lämpimämpää säätä.

– Suomessa vallitsee tämän viikon ajan korkeapainesää. Täysin sateetonta ei kuitenkaan ole, paikalliset sateet painottuvat suurimmaksi osaksi maan itä- ja pohjoisosaan. Viikon mittaan lämpötila kohoaa. On täysin mahdollista, että helleraja ylittyy Suomessa tiistain ja sunnuntain välillä. Pohjoisen lumet hupenevat vauhdilla tämän viikon aikana, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Lunta on edelleen Lapissa sekä paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 12.5.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

13.–19.5.

(Viikko 20)

Viikko on lähes koko maassa 2–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä on tavanomaista pienempi.Hyvä

20.–26.5.

(Viikko 21)

Viikon keskilämpötila on paikoin maan itä- ja pohjoisosassa ajankohtaan nähden tavanomainen, muualla on keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärä on tavanomainen tai vähän sitä pienempi.Kohtalainen

27.5.–2.6.

(Viikko 22)

Viikon keskilämpötila ja sademäärä ovat lähellä keskimääräisiä. Heikko

3.–9.6.

(Viikko 23)

Lämpötilassa tai sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen.Heikko

Tämän viikon lämpimän ilman aalto herättelee jo kysymyksen termisen kesän mahdollisesta alkamisesta osassa maata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Terminen kesä ei ole vielä alkanut, mutta nyt onkin mielenkiintoista, tuleeko se maan etelä- ja keskiosaan tämän viikon lämpöaallon mukana. Kaikki riippuu siitä, millaista säätä toukokuun lopulla on, Anna Latvala sanoo.

Säätilastojen mukaan terminen kesä alkaa keskimäärin eteläisessä Suomessa laajalti ennen 20. toukokuuta ja pohjoisessa Lapissa vasta kesäkuun loppupuoliskolla. Termisen kesän katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin 10 asteen yläpuolelle.

Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca 

Toukokuun 13. päivä alkanut viikko: Jopa hellettä – sateita tulee tavanomaista vähemmän

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat tällä viikolla Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Euroopasta virtaa lämmintä ilmaa Fennoskandiaan.

– Suomessa viikko on laajalti 2–6 astetta lämpimämpi kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Lapin koillisosassa ero on 0–3 astetta. Viikon sademäärä jää meillä tavanomaista pienemmäksi, Anna Latvala kertoo.

Maanantaina yli 20 asteen lukemia mitattiin jo paikoin etelässä ja lännessä, tiistaina Kauhavalla yllettiin jo 25 asteeseen. Yli 25 asteen lukemia voi näillä näkymin olla paikoin myös keskiviikon ja sunnuntain välillä.

– Keskiviikkona ja torstaina pohjoisessa käväisee kylmempää ilmaa, mutta varsinkin maan etelä- ja länsiosassa lämmin sää jatkuu. Perjantaina pohjoisessakin jälleen lämpenee ja Lapissa asti voidaan mennä yli 20 asteeseen. Lämmin sää jatkuu myös viikonloppuna. Korkeimmat lämpötilat ovat tämän viikon aikana monin paikoin 18–24 astetta, tosin ei joka päivä joka paikassa. Suurin mahdollisuus helteelle eli yli 25 asteelle on paikoin maan länsi- ja eteläosassa. Rannikot ovat ainakin välillä ympäristöään viileämpiä, Anna Latvala sanoo.

Myös yölämpötilat kohoavat. Suuressa osassa maata ollaan tällä viikolla öisin nollan yläpuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon sateet painottuvat maan itä- ja pohjoisosaan.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä maan eteläosassa enimmäkseen 14–16 astetta, maan keskiosassa 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muun Euroopan osalta on tällä viikolla näkyvissä niin tavanomaista lämpimämpiä kuin tavanomaista viileämpiäkin alueita. Tavanomaista lämpimämpi alue Pohjois-Euroopasta aina Italiaan asti jää kahden tavanomaista viileämmän kaistaleen väliin. Lounaisessa Euroopassa Espanjan ja Portugalin suunnalla on tavanomaista kylmempää, samoin paikoin itäisessä Euroopassa.

Ennusteen mukaan Tanskasta Italiaan ulottuvalla alueella on 0–5 astetta tavanomaista lämpimämpää. Ruotsissa ja Norjassa on paikoin jopa 6–9 astetta lämpimämpää kuin tavallisesti tähän aikaan. Euroopan lounaisosassa on puolestaan 0–3 astetta astetta ja Itä-Euroopassa monin paikoin 0–4 astetta tavanomaista viileämpää.

– Ruotsissa on viikon aikana monin paikoin yli 25 astetta. Esimerkiksi Italiassa puolestaan on paikoin yli 30 astetta. Pohjois- ja Itä-Euroopassa sekä paikoin Välimerellä on tavallista kuivempaa, Länsi-Euroopassa on monin paikoin sateista, Anna Latvala sanoo.

Toukokuun 20. päivä alkava viikko: Suuressa osassa Suomea edelleen keskimääräistä lämpimämpää

Tämän kuukausiennusteen mukaan korkeapaine väistyy Suomen yltä aiemmin ennustettua hitaammin.

– Korkeapaine voi vaikuttaa Suomessa vielä 20. toukokuuta alkavalla viikolla. 
Ennustettavuus alkaa heiketä, mutta suuressa osassa maata voi olla edelleen tavallista lämpimämpää. Paikoin idässä ja pohjoisessa jäädään ajankohdan tavanomaisten lämpötilojen tuntumaan, mutta päivien välillä voi olla säässä paljon vaihtelua, Anna Latvala toteaa.

Sademäärä on kuukausiennusteen mukaan 20. toukokuuta alkavalla viikolla tavanomainen tai vähän sitä pienempi.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muualla Euroopassa 20. toukokuuta alkava viikko on kuukausiennusteen perusteella monin paikoin tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateisempi. Sateinen sää painottuu Pohjois-Atlantille ja toisaalta myös Balkanille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Toukokuun 27. päivä alkava viikko: Ennusteen signaalit heikkenevät

Kuukausiennusteessa ei näy 27. toukokuuta alkavalle viikolle Suomeen juurikaan poikkeamia tavanomaisesta lämpötilojen eikä sateiden osalta.

– Toukokuun loppua kohti mentäessä säätilanteen ennustettavuus heikkenee jo selvästi. Suomi on Euroopan lämpimän ja Barentsinmeren kylmän alueen välissä. Päivien välillä voi siis olla paljon vaihtelua, riippuen siitä, mistä suunnasta tuuli puhaltaa. Perämeren rannikolla saattaa olla vähän tavanomaista kylmempää meren vaikutuksen vuoksi, Anna Latvala sanoo.

Matalapainesään todennäköisyys kasvaa Suomen lähistöllä.

– Sademäärässä ei käytännössä ole Suomessa enää juurikaan poikkeamaa näkyvissä, pohjoisessa saattaa olla paikoin tavallista sateisempaa.

Keski- ja Etelä-Euroopassa on yhä merkkejä tavanomaista lämpimämmästä säästä. Paikoin Pohjois-Euroopassa on tavallista sateisempaa ja paikoin Välimeren ympäristössä tavallista vähäsateisempaa.

Kesäkuun 3. päivä alkava viikko: Miltä näyttää kesäkuun alku?

Kesäkuun 3. päivä alkavalle viikolle kuukausiennusteessa ei ole juurikaan tavanomaisesta poikkeavia signaaleja Suomeen.

– Ennusteessa ei näy Suomen osalta suurempia muutoksia edeltävään viikkoon verrattuna. Keski- ja Pohjois-Euroopassa, Suomi mukaan lukien, lämpötilassa ei ole suurempia poikkeamia keskimääräisestä, mutta paikoitellen on tavallista sateisempaa. Välimeren ympäristössä on joitakin tavanomaista lämpimämpiä ja vähäsateisia alueita, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

14.5.2024: Lisätty tiistain lämpötiloja ja päivitetty ennustetta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 14.5.2024 klo 19.11

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat