Paikanna

  Kuukausiennuste

  Meteorologi kuukausiennusteessa näkyvästä käänteestä: "Ota ilo irti lämmöstä nyt"

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uusi kuukausiennuste ennakoi Suomeen lähiviikoille vaihtelevaa säätä. Alkuun edessä on kesäisiä lukemia.

  Lämpötilat kipuavat 10. toukokuuta alkavalla viikolla jo 20–25 asteen lukemiin, paikoin yli 25 asteenkin. Helteen raja Suomessa on 25,1 astetta.

  – Kuukausiennusteen sanoma on selvästi carpe diem, tartu hetkeen. Eli jos tykkää lämmöstä ja on kaipaillut kesää, niin kannattaa ottaa siitä ilo irti nyt. Kun mennään viikkoja eteenpäin, niin lämmin alue Suomen yltä näyttää häviävän ja väistyy idemmäs. Kesäkuun alkupuolella kehittymässä on jopa tavanomaista viileämpi asetelma. Jos tämä ennuste toteutuu, niin tämän viikon jälkeen ei ole uusista hellejaksoista merkkejä enää tällä kuukausiennustejaksolla, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Jopa 3–6 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää

  Tällä hetkellä asetelmana on, että Suomen lounaispuolella on tavanomaista matalampi ilmanpaine, Venäjällä puolestaan korkeapaine.

  – Näiden välistä Suomeen tulee tällä viikolla etelän ja kaakon suunnalta lämmintä ilmamassaa Mustaltamereltä. Alkuun on kuivaa, loppuviikolla kosteampaa. Viikon lopulla sateet ja ukkoset yleistyvät.

  Lämpötilan osalta tämä viikko mennään selvästi tavanomaista lämpimämmässä säässä suuressa osassa Suomea.

  – Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi Oulun korkeudelle saakka, pohjoisempanakin näkyy 1–3 asteen poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Näyttää ihan mahdolliselta, että terminen kesäkin pääsisi alkamaan Etelä- ja Keski-Suomessa näinä päivinä, sanoo Markus Mäntykannas.

  Pohjoiseen Lappiin kuukausiennuste ennakoi kuitenkin tälle viikolle hieman tavanomaista viileämpää.

  – Pohjois-Lappi kuuluu selvästi kylmempään ilmaan. Tällä viikolla näkyy Lapin yllä myös tavanomaista sateisempi vyöhyke, siellä on liikkeellä sateita ilmamassojen rajavyöhykkeellä. Sateet voivat alkuun on räntääkin, Markus Mäntykannas toteaa.

  Muualla Suomessa viikon sademäärä on melko lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista sateisemman puolella.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä maan eteläosassa 14–18 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

  Muualla Euroopassa on viime päivinä mitattu paikoin jo 25–30 asteen lukemia, jopa yli 30 astettakin, mutta sää on viilenemässä osassa Eurooppaa. Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on etenkin läntisessä ja eteläisessä Euroopassa ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpi, osassa itäistä Eurooppaa on tavanomaista lämpimämpää. Keskisessä ja läntisessä Euroopassa on myös laajalti keskimääräistä sateisempaa.

  Lämmön jälkeen matalapaineita ja sateita Suomeen

  Jatkossa ilmanpaineasetelma on kehittymässä niin, että 17. toukokuuta alkavalla viikolla Venäjällä olisi yhä tavanomaista korkeampaa ilmanpainetta, mutta poikkeama haalistuu vähitellen ennusteessa. Tavallista matalamman ilmanpaineen alue puolestaan tulisi selvemmin lähemmäs Suomea.

  – Näyttää siltä, että matalapaineet sateineen pääsisivät ensi viikolla läpi kohti Suomea. Nämä matalapaineet ovat vaikeasti ennustettavissa, koska ne tulevat vähän epätyypillisestä suunnasta etelän ja kaakon väliltä, joten olemme hyvin alttiita muutoksille, Markus Mäntykannas sanoo.

  Ensi viikolla kaikista lämpimin ilma on väistymässä Suomen itäpuolelle. Suomeen kuukausiennuste näyttää 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpää viikon keskilämpötilaa maan etelä- ja keskiosaan. Osaan pohjoista olisi tulossa keskimääräisiä lämpötiloja ja pohjoiseen Lappiin hieman tavanomaista viileämpää.

  – Näyttää siltä, että olisimme aikalailla rajavyöhykkeellä ensi viikolla. Kaakon suunnalta pyrkii meille lämpöä. Jos aurinko paistaa, niin 20 astetta voi yhä ylittyä, mutta ehkä hellettä ei enää olisi. Samalla kuitenkin sateet ja mahdollisesti myös ukkoset yleistyvät.

  Toukokuun 17. päivä alkava viikko näyttääkin kuukausiennusteen mukaan koko Suomessa tavanomaista sateisemmalta.

  – Itäiseltä Välimereltä Itä-Euroopan halki kohti Skandinaviaa ja Suomea yltää sateisemman alueen vyöhyke. Meille tulee matalapaineita ensi viikolla mahdollisesti jatkuvallakin syötöllä etelän suunnalta. Kannattaa varautua siihen, että aurinkoinen sää loppuu ja vaihtuu kosteaan ja sateiseen säähän, mutta silti ilma pysyy lämpimänä.

  Mitä kuukausiennuste sanoo toukokuun lopusta?

  Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää, että toukokuun loppua kohti korkeapaine vahvistuisi uudelleen.

  – Tässä vaiheessa korkeapaineen painopiste olisi Islannin edustalla. Tämä tietäisi meillä luoteen- ja pohjoisenpuoleisia ilmavirtauksia. Tämä ei ole ehkä mikään kaikkein lämpimin asetelma, mutta ei välttämättä se kylminkään, Markus Mäntykannas tuumaa.

  Toukokuun viimeisellä kokonaisella viikolla poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on kadonnut kuukausiennusteesta Suomen osalta.

  – Pikemminkin Keski- ja Pohjois-Eurooppaan alkaa muodostua vähän kylmemmän ilman poikkeama. Tämä viittaa mahdollisesti siihen, että luoteis- ja pohjoisvirtaukset voivat olla yleistymässä. Viileämpää poikkeamaa näkyy kesäkuun puolellakin, Markus Mäntykannas sanoo.

  Toukokuun viimeisellä viikolla ja kesäkuun alussa kuukausiennusteessa ei juurikaan näy enää poikkeamaa sateisuuden osalta Suomessa. Ennuste käy jo selvästi epävarmemmaksi.

  Muualla Euroopassa toukokuun loppupuolisko menee kuukausiennusteen mukaan keskisessä ja läntisessä Euroopassa laajalti hieman tavanomaista viileämmässä säässä.

  – Toukokuun 10. päivä alkavan viikon jälkeen kuumimman ilman painopiste siirtyy Venäjälle ja Turkkiin. Lisäksi Iberian niemimaalle alkaa kehittyä korkeapaine, joka mahdollisesti laajenee. Hellesektori levittäytyisi Espanja–Portugali–Ranska-akselille kesäkuun alkupuolella. Lähempänä kesäkuuta Välimeri olisi hellesektoria ja pohjoisempi Eurooppa viileämpi, Markus Mäntykannas ennustaa.

  Päivitetty 11.5. 17.13

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 10.5.
  8,8 mm
   
  Lämpimin paikka 10.5.
  Helsingin majakka
  +20,6 °C
   
  Kylmin paikka 10.5.
  -5,7 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  Ilomantsi, Naarva
  48,8 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +14,5 °C
  9.5.
  Viime viikon kylmin paikka
  -15,1 °C
  6.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,0 °C
  17.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  64,7 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -25,9 °C
  9.4.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa