Paikanna

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Marraskuu alkaa – talvista vai syksyistä säätä?

  Kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa neljän viikon ajan ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää. Alkuun tulossa on myös tavanomaista enemmän sateita.

  Ajankohtaan nähden lauha sää näyttää jatkuvan Suomessa pitkälle marraskuuhun.

  Lokakuun viimeisellä viikolla mitataan paikoin jopa yli kymmenen plusasteen lämpötiloja. Sadealueiden reitti kulkee viikon ajan suoraan Suomen yli. Sateet ovat alkuviikolla muuttuneet vetisiksi Lapissa asti.

  – Islannin lounaispuolella matalapainetoiminta on voimakasta, osin Epsilon-hurrikaanin jäänteiden takia. Suomen itäpuolella ja Iberian niemimaan seudulla painottuu puolestaan korkeapainesää. Suomessa, kuten suuressa osassa Eurooppaa, viikon aikana vallitsee keskimäärin lauha, etelänpuoleinen ilmavirtaus. Viikon keskilämpötila on ajankohtaan nähden korkea, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Sateita tulee monessa eri olomuodossa.

  – Sateiden olomuotoraja seilaa edestakaisin pitkin Lappia sekä lokakuun viimeisellä että marraskuun ensimmäisellä viikolla, välillä vain osassa Pohjois-Lappia sateet tulevat lumena. Silti lunta voi väliaikaisesti tulla Etelä-Lapissakin asti.

  Maan etelä- ja keskiosassa lokakuun viimeisen viikon keskilämpötila on jopa yli neljä astetta ja Lapissa 1–3 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella.

  Tilastojen mukaan loka–marraskuun vaihteessa keskimääräinen ylin lämpötila on maan eteläosassa laajalti 4–6 astetta, maan keskiosassa 0–6 astetta ja pohjoisessa -4 ja 0 asteen välillä.

  Muualla Euroopassa lokakuun viimeisen viikon keskilämpötila on laajalti 0–2 astetta keskiarvon yläpuolella, mutta läntisen Välimeren maissa 0–1 astetta keskiarvon alapuolella. Euroopan sateet painottuvat Britteinsaarille, Benelux-maihin ja Saksaan sekä Fennoskandiaan. Näillä alueilla sateita tulee vuodenaikaan nähden runsaasti.

  Marraskuu alkaa lauhana

  Myös marraskuun ensimmäinen täysi kalenteriviikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa tavanomaista sateisempi ja keskilämpötilaltaan vuodenaikaan nähden lämmin.

  – Suomen yli liikkuu edelleen sateita, mutta ei ehkä yhtä tiiviillä tahdilla kuin lokakuun viimeisellä viikolla. Ilmavirtaus Suomen yllä muuttuu läntisemmäksi, joten föhn-tuulet ovat mahdollisia, mutta jos niitä esiintyy, ne ovat lyhytaikaisia, ennustaa Joanna Rinne.

  Euroopan suursäätila muuttuu marraskuun alussa.

  – Sekä Islannin seudun runsas matalapainetoiminta että Iberian niemimaan seudun korkeapaine liikkuvat ennusteen mukaan pohjoisemmaksi. Sadealueiden reitti ei kulje enää Länsi-Euroopan maiden yli, vaan Islannin ja Fennoskandian yli. Suuressa osassa Eurooppaa marraskuun ensimmäinen täysi viikko on vuodenaikaan nähden vähäsateinen.

  Ennusteen kolmannella viikolla eli 9. marraskuuta alkavalla viikolla näytetään palaavan tilanteeseen, joka on ollut viime viikkoina tuttu: Venäjältä Suomeen ja itäisimpiin Euroopan maihin ulottuu alue, jossa viikko on vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpi, kun taas Länsi-Euroopassa viikko on vuodenaikaan nähden jopa viileä. Sateiden osalta kuukausiennuste ei anna merkkejä tavanomaista sateisempaan eikä kuivempaan suuntaan Suomessa.

  – Se voi tarkoittaa, että ennusteen mukaan sateita tulee vuodenajan keskiarvon mukainen määrä, mutta todennäköisemmin värin puute tarkoittaa, että osaennusteet, joista kuukausiennuste lasketaan, ovat keskenään erimielisiä siitä, mihin suuntaan sateisuus Suomessa kehittyy, sanoo Joanna Rinne.

  Milloin talvi alkaa?

  Venäjän vuodenaikaan nähden lämpimän sään alue näyttää pitävän pintansa ennusteen neljännellä viikolla eli 16. marraskuuta alkavalla viikolla.

  – Muuten sää onkin jo huonosti ennustuvaa. Kuukausiennuste ei juuri ota kantaa sateisuuteen tai myöskään suursäätilaan eli matala- ja korkeapainealueiden sijainteihin, sanoo Joanna Rinne.

  Mitä sitten voidaan sanoa talven alkamisesta tämän kuukausiennusteen perusteella?

  – Kokonaisuudessaan kuukausiennuste näyttää siltä, että vaikka talvisia jaksoja kävisi meillä piipahtamassa ajoittain, pysyvää talvea tuskin on Suomeen odotettavissa aikataulusta etuajassa. Talven tulo etenee silti vähitellen pohjoisesta alkaen, toteaa Joanna Rinne.

  Tilastojen mukaan terminen talvi alkaa laajalti maan pohjoisosassa keskimäärin lokakuun aikana, maan keskiosassa marraskuun puoliväliin mennessä ja laajalti etelässä ja osassa länttä marraskuun jälkipuoliskolla.

  Päivitetty 27.10. 05.26

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 30.10.
  +12,2 °C
   
  Sateisin paikka 30.10.
  3,3 mm
   
  Kylmin paikka 30.10.
  -19,1 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +12,5 °C
  23.10.
  Viime viikon sateisin paikka
  45,6 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -12,4 °C
  21.10.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +23,5 °C
  27.9.
  Viime kuun sateisin paikka
  144,0 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -7,1 °C
  27.9.

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa