Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Helleputki jatkuu vielä hetken, loppuviikolla viilenee – varaudu voimakkaisiin…
Uutiset |

Helleputki jatkuu vielä hetken, loppuviikolla viilenee – varaudu voimakkaisiin sade- ja ukkoskuuroihin

Kesäinen päivä veden äärellä.
Tällä viikolla säässä on edessä niin aurinkoa kuin sade- ja ukkoskuurojakin, viikon päätteeksi mahdollisesti myös laajempiakin sateita. Kuva: Heikki Turunen, Juuka 

Alkuviikon lämpimän sään jälkeen lämpötilat ovat laskemassa loppuviikolla. Sääkartoilla on myös räväköitä sade- ja ukkoskuuroja, joissa sade voi olla paikoin rankkaa ja salamointi runsasta. Myös rakeet ja ukkospuuskat ovat mahdollisia viikon mittaan. Viikonloppuna ja ensi viikon alussa on mahdollisesti tulossa myös yhtenäisempiäkin sateita.

Viikko on alkanut lämpimässä säässä. Keskiviikkonakin on jo mitattu paikoin hellettä eli yli 25 asteen lukemia. Kyseessä on jo 15. hellepäivä putkeen touko–kesäkuussa. Yhteensä tänä vuonna on ollut keskiviikko mukaan lukien jo 21 hellepäivää, kun esimerkiksi vuonna 2017 koko kesänä oli yhteensä vain 19 hellepäivää. Hellepäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin vähintään yhdellä virallisella säähavaintoasemalla mitataan vähintään 25,1 astetta.

Loppuviikolla sää on kuitenkin viilenemässä.

– Torstain aikana kylmä säärintama ylittää Suomea. Torstai on vielä osassa maata helteinen, osassa maata sää jo viilenee. Perjantaista alkaen sää on koko maassa selvästi aiempaa viileämpää, lämpötila nousee 20 asteen yläpuolelle korkeintaan hyvin paikallisesti, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Räväköitä sade- ja ukkoskuuroja – sunnuntaina ja ensi viikon alussa mahdollisesti laajempiakin sateita

Ukkoskausi on alkanut Suomessa tavanomaista vilkkaampana. Myös tällä viikolla edessä on paikoin räväköitä sade- ja ukkoskuuroja, mutta myös aurinkoa.

– Yleisesti ottaen sää on tällä viikolla melko aurinkoista, mutta sateitakin tulee toisaalta sade- ja ukkoskuuroina, toisaalta sunnuntain ja ensi viikon alun tienoilla Suomeen on tulossa mahdollisesti myös laajempikin sadealue. Sää on epävakaata ja vaihtelevaa. Sateiden paikat ja reitit kuitenkin ennustuvat huonosti useamman päivän päähän, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Näin sääviikko etenee: Keskiviikkona laajalti aurinkoa – torstaina sää viilenee jo osassa maata, paikoin tulee sade- ja ukkoskuuroja

Viikko on siis alkanut lämpimänä. Maanantain korkein lämpötila oli Kouvolan Anjalan havaintoasemalla mitattu 27,9 astetta. Myös tiistain korkein lämpötila mitattiin samalla Kouvolan havaintoasemalla, 27,1 astetta. Paikoin liikkeellä on ollut myös sade- ja ukkoskuuroja. Öisin on kuitenkin ollut paikoin viileää. Keskiviikon vastaisen yön kylmin lukema oli jopa pakkasella, kun Ylivieskassa oli −0,7 astetta.

Keskiviikkona sää on enimmäkseen aurinkoinen ja poutainen, kaakossa ja maan keskiosassa voi tulla yksittäisiä ja vähäisiä sadekuuroja. Päivälämpötila on enimmäkseen 20–28 astetta, Pohjois-Lapissa 17–20 astetta.

Katso videolta lähipäivien ennuste!

Torstaina kylmä rintama ylittää Suomea lännestä itään. Sää on suuressa osassa maata aurinkoista, mutta paikoin kannattaa varautua sade- ja ukkoskuuroihin.

– Etenkin maan pohjoisosassa rintaman etureunalla on odotettavissa sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat olla paikoin voimakkaita. Kuuroihin voi liittyä salamoinnin lisäksi muun muassa rankkasateita ja voimakkaita ukkospuuskia. Myös maan etelä- ja keskiosassa tulee paikoin sadekuuroja, ukkostakin voi esiintyä, Joanna Rinne kertoo.

Torstain päivälämpötila on etelässä ja lännessä 17–22 astetta, idässä 22–26 astetta ja pohjoisessa 17–25 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantain vastaisena yönä sateet liikkuvat Suomen yllä kohti pohjoista. Yölämpötila saattaa maan etelä- ja keskiosan selkeillä alueilla jäädä selvästi alle 10 asteeseen, paikoin jopa alle 5 asteeseen.

Loppuviikolla enimmäkseen 15–20 asteen lukemia – sadekuuroja ja yhtenäisempiäkin sateita liikkeellä

Perjantaina ja lauantaina sää on jo viilentynyt koko maassa hellejakson jäljiltä. Päivälämpötilat ovat enimmäkseen 15–20 astetta. 

Perjantaina maan länsiosassa tulee iltapäivällä sadekuuroja, paikoin myös ukkostaa. Sade- ja ukkoskuurot liikkuvat päivän edetessä kohti maan keskiosaa. Kainuun, Koillismaan ja Lapin yli liikkuu vielä kylmän rintaman sateita. Koko maassa sateisilla alueilla lämpötila jää jopa alle 15 asteeseen.

Lauantaina sadekuuroja tulee etenkin iltapäivällä pitkin Suomea, kuitenkin painottuen maan länsi- ja pohjoisosaan.

Ennuste iltapäiville 8.–10.6.2024.
Ennuste iltapäiville 8.–10.6.2024.

– Sunnuntaina ja ensi viikon alussa Suomen yli saattaa liikkua runsaampiakin sateita, mutta niiden ennuste on vielä hyvin epävarma. Sateen yhteydessä sää voi jäädä selvästi viileämmäksi kuin poutaisilla alueilla, mutta muuten lämpötilat pysyvät edellispäivien kaltaisina. Ensi viikolla säässä ei näytä tapahtuvan suuria muutoksia, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Tuore kesäkuun kuukausiennuste: Iso käänne säähän – katso myös juhannusviikon ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

5.6.2024: Päivitetty ennustetta tuoreen ennustemallin mukaan, lisätty alkuviikon lämpötilahavaintoja ja päivitetty hellepäivien tietoja.

Päivitetty 5.6.2024 klo 16.39

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat