Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lumisadetta ja hirmumyrskypuuskia – tänään varovaisuutta liikenteeseen!
  Uutiset |

  Lumisadetta ja hirmumyrskypuuskia – tänään varovaisuutta liikenteeseen!

  Aamun kelikamerakuva Espoon Tapiolasta.
  Aamun kelikamerakuva Espoon Tapiolasta. Kuva: Fintraffic, Tie 101 Kalevalantie, 17.1.2022

  Tuuli äityi hirmumyrskypuuskiksi asti varhain maanantaina aamulla Raumalta Ahvenanmerelle. Lumisateet heikentävät ajokeliä useallakin alueella.

  Maanantain vastaisen yön ja maanantaiaamun aikana laajan matalapaineen osakeskus on liikkunut maan lounaisosan yli kaakkoon. Siihen liittyi jopa hirmumyrskypuuskiksi voimistunut tuuli ja lumisadealue. 

  Saman matalapaineen toinen osakeskus on yön ja aamun aikana liikkunut Kainuun seutuville, ja päivän edetessä liikkuu Suomen itäpuolelle. Myös Kainuun osakeskukseen liittyy sekä myrskypuuskia että lumisateita.

  Myrskypuuskat aiheuttavat ongelmia maallakin

  Maanantaiaamun aikana hirmumyrskypuuskia on mitattu lounaisilla merialueilla. Taulukko näyttää aamuyhdeksään mennessä mitatut hirmumyrskyrajaa 33 m/s voimakkaammat puuskat. Mukana ei ole tuntureiden puuskia, sillä tuntureilla tuulilukemat ovat aina huomattavasti maa-alueita voimakkaampia.

  Kumlinge kk.38,9 m/s
  Kustavi Isokari35 m/s
  Parainen Utö34 m/s
  Rauma Kylmäpihlaja 33,4 m/s

  Myrskyä on mitattu keskituulessa sekä lounaisilla merialueilla että paikoin Perämeren rannikolla. Voimakkaimmillaan tuuli on puhaltanut Rauman Kylmäpihlajalla, jossa mitattiin lukema 27 m/s hieman ennen aamukuutta.

  Myös maa-alueilla tuuli on puuskaista ja voimakasta. Myrskypuuskia on mitattu maan lounaisosassa, Pohjois-Pohjanmaan tienoilla, Kainuussa sekä Etelä- ja Itä-Lapissa.

  Lounaisilta merialueilta voimakkaimmat tuulet ovat jo väistyneet, mutta maa-alueilla jopa paikallisia tuulituhoja aiheuttavia, yli 15 m/s puuskia on odotettavissa koko maassa.

  Maa-alueiden voimakkaimmat puuskat on ennustettu Lapista päivän aikana Kainuun ja Koillismaan tietämille ulottuvalla vyöhykkeellä. Tällä alueella on odotettavissa jopa myrskypuuskia.

  Lumisade heikentää ajokeliä

  Kuten voimakkaan tuulen alueita, myös lumisadealueita on liikkeellä Suomessa kaksin kappalein. Toinen maan etelä- ja lounaisosassa, toinen pohjoisessa. 

  Molempien yhteydessä ajo-olosuhteita heikentävät sekä lumen kertyminen että tuulessa pöllyävän lumen heikentämä näkyvyys. 

  Maan etelä- ja lounaisosassa lumi kertyy jäisten pintojen päälle, joten sekä autoillessa että pyörällä tai jalan liikkuessa kannattaa varautua liukkauteen.

  Lunta on ennustettu kertyvän etelässä ja lounaassa enimmillään viiden senttimetrin verran, pohjoisen sadealueen yhteydessä parista kolmeen senttimetriä. Todelliset kertymät ovat hieman ennusteita suurempia, aamuyhdeksään mennessä pääkaupunkiseudulla on mitattu lumisadekertymäksi 6–7 senttimetriä.

  Päivän edetessä sateet väistyvät, ja sää selkenee koko maassa. Tuuli heikkenee hitaasti, mutta pysyy puuskaisena yöhön asti. 

  Lue seuraavaksi: Viikonlopun revontuliloistoa – katso lukijoiden upeat kuvat!

  Joanna Rinne

  Päivitetty 17.1.2022 klo 19.35

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat