Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Huhtikuun mittaan lämpenevää – etelässä keväisiä…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Huhtikuun mittaan lämpenevää – etelässä keväisiä lämpötiloja jo pääsiäisenä

Maaliskuussa aamut ovat usein vielä kylmiä, mutta päivisin lämpötila kohoaa nollan yläpuolelle vähitellen Lapissa asti.
Pajunkissoja pakkasessa. Kuva: Juhani Peltonen, Kaarina, 25.3.2021

Etelässä lämpötila käväisee keväisissä lämpötiloissa jo pääsiäisenä, lauantaina ja sunnuntaina lämpötila kohoaa selvästi yli 10 asteeeseen, Lounais-Suomessa jopa 15 asteen lukemat ovat mahdollisia. Kuukausiennusteen mukaan sateinen ja etenkin pohjoisessa kylmä sää muuttuu huhtikuun mittaan lämpimämmäksi.

Pitkäperjantaina lounaasta saapuu Suomeen matalapaine vesisateineen. Sateita tulee päivällä maan etelä- ja länsiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla satelee paikoin lunta. Maan itäosassa sekä Lapissa sää on vielä päivällä poutaista, Lapissa on myös aurinkoista. Päivälämpötila on maan etelä- ja länsiosassa 5...10 astetta, idässä vajaat 5 astetta ja pohjoisessa nollan vaiheilla.

Lauantaiksi matalapaine sateineen liikkuu Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan sekä maan pohjoisosaan. Sateet tulevat pääosin lumena tai räntänä. Muualla maan etelä- ja keskiosassa sää on poutaista ja monin paikoin aurinkoista. Etelän aurinkoisilla alueille lämpötila kohoaa selvästi yli 10 asteeseen, pieni mahdollisuus on jopa 15 asteen lukemiin Lounais-Suomessa.

Pääsiäispäivänä sunnuntaina pohjoisen sateet väistyvät koilliseen ja sää on koko maassa poutaista. Aurinko paistaa yleisesti, Koillismaalla ja suuressa osassa Lappia on vielä pilvisempää. Päivälämpötila kohoaa maan etelä- ja länsiosassa selvästi 10 asteen yläpuolelle, lounaassa jopa 15 asteeseen. Sunnuntaina Virossa on erittäin lämmintä ilmamassaa, siellä lämpötila kohoaa päivällä jopa yli 20 asteeseen ja illan kuluessa tulee kesäisiä sade- ja ukkoskuuroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viron sadekuurot leviävät maan etelä- ja keskiosaan maanantaiksi, tosin ukkosten todennäköisyys jää meillä pieneksi. Päivän kuluessa myös Lappiin leviää hieman lumisateita lännestä. Päivälämpötila on maan eteläosassa 5...8, keskiosassa 0...5 ja pohjoisessa 0...-10 astetta.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 28.3.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

1.–7.4.

(Viikko 14)

Viikko on maan keski- ja pohjoisosassa selvästi tavanomaista kylmempi. Maan etelä- ja keskiosassa on myös sateista.Hyvä

8.–14.4.

(Viikko 15)

Sää on vielä hieman tavanomaista kylmempää maan keski- ja pohjoisosassa. Etelässä sademäärä on hieman normaalia suurempi.Kohtalainen

15.–21.4.

(Viikko 16)

Viikon keskilämpötila on tavanomainen, maan etelä- ja itäosassa voi paikoin olla jopa normaalia lämpimämpää. Sademäärä on vuodenaikaan nähden normaali.Heikko

22.–28.4.

(Viikko 17)

Sää voi olla aavistuksen normaalia kuivempi ja lämpimämpi, poikkeamat tavanomaisesta ovat kuitenkin vähäisiä ja ennustettavuus on heikko.Heikko

Huhtikuun 1. päivä alkava viikko: Etelässä sateista, pohjoisessa kylmää

Sää on 1. huhtikuuta alkavalla viikolla hyvin epävakaista. Länsi-Eurooppa ja Pohjois-Eurooppa kuuluvat pohjoisen kylmän ilmamassan ja Etelä-Euroopassa olevan lämpimän ilmamassan väliseen polaaririntamaan.

Viikon mittaan useita matalapaineita liikkuu Suomen yli koilliseen. Sää on selvästi normaalia sateisempaa maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa sademäärä jää tavanomaisempiin lukemiin.

Maan pohjoisosa kuuluu pääosin kylmään arktiseen ilmamassaan, ja viikon keskilämpötila jää tuntuvasti normaalia alhaisemmaksi. Lämpötila jää maan keskiosassa muutaman asteen, Lapissa jopa 5 astetta tavanomaista alemmaksi. Etelässä lämpötila on tavanomaisissa lukemissa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Huhtikuun 7. päivä alkava viikko: Kylmä ja sateinen sää hellittää, etelässä lämpötila jo tavanomaisissa lukemissa

Huhtikuun toisella viikolla Suomi kuuluu vielä kylmään ilmamassaan. Etelässä lämpötila on lähellä tavanomaisia lukemia, maan keski- ja pohjoisosassa viikon keskilämpötila jää asteen pari normaalia alemmaksi. Etelä-Euroopassa on edelleen selvästi normaalia lämpimämpää ja lämmin ilmamassa yltää myös Euroopan keskiosaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sateisinta Euroopassa on Britteinsaarilta ja Ranskasta Keski-Eurooppaan ulottuvalla alueella. Suomessa viikon sademäärä ei juurikaan poikkea tavanomaisesta, lähinnä etelässä voi olla aavistus normaalia sateisempaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Huhtikuun 15. ja 22. päivä alkavat viikot: Pieniä viitteitä lämpimästä ja kuivasta kevätsäästä

Huhtikuun kolmannella viikolla sää muuttuu Pohjois-Euroopassa hieman tavanomaista lämpimämmäksi. Suuressa osassa Eurooppaa on edelleen hieman tavanomaista sateisempaa. Skandinaviassa ja Suomessa sademäärä on tavanomaisissa lukemissa.

Huhtikuun viimeisellä viikolla Pohjoismaissa näkyy pieniä merkkejä hieman tavanomaisesta kuivemmasta ja lämpimämmästä säästä. Viikon keskilämpötila ja -sademäärä ovat kuitenkin melko lähellä tavanomaisia lukemia. Ennustettavuus on kuitenkin huhtikuun loppupuolella jo selvästi heikentynyt.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän ennuste julki: Tältä näyttää huhti–kesäkuun tilanne!

Kristian Roine
meteorologi

Päivitetty 28.3.2024 klo 20.38

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat