Sääuutiset ja blogi> Tältä näyttää neljän viikon kuukausiennuste: ”Viikkojen sisällä…
Kuukausiennuste |

Tältä näyttää neljän viikon kuukausiennuste: ”Viikkojen sisällä sää voi vaihdella paljonkin”

Lokakuun ruskaa Kouvolassa.
Ruska loistaa nyt upeasti luonnossa. Kuva: Maarit Siitonen, Valkeala, Kouvola, 6.10.2022

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu lokakuussa keskimääräistä lokakuuta lämpimämpänä. Ennusteessa on signaaleja myös tavanomaista sateisemmasta säästä. Koululaisten syyslomia vietetään Suomessa 17. ja 24. lokakuuta alkavilla viikoilla.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 6. lokakuuta julkaiseman kuukausiennusteen perusteella lokakuu etenee Suomessa hieman keskimääräistä lämpimämmässä säässä.

– Tulevat viikot vietetään kuukausiennusteen mukaan Suomessa viikkokeskiarvoihin nähden matalapainepainotteisessa, lämpimässä ja pikemmin sateisessa kuin kuivassa säässä. Viikkojen sisällä sää voi kuitenkin vaihdella paljonkin, viikkojen sisäiseen vaihteluun kuukausiennuste ei ota kantaa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 6.10.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
10.–16.10.Viikko on Suomessa keskimääräistä lämpimämpi ja sateisempi.Hyvä
17.–23.10.Viikko on ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Maan eteläpuoliskolla on keskimääräistä sateisempaa, maan pohjoispuoliskolla sateita tulee ajankohdalle melko tavanomainen määrä.Kohtalainen
24.–30.10.Viikkokeskiarvoltaan keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu. Sää on mahdollisesti myös sateista, mutta sateisuuden ennustettavuus on jo heikentynyt.Heikko
31.10.–6.11.Sää on ajankohtaan nähden lämmintä, ehkä myös sateista.Heikko

Lokakuun 10. päivä alkava viikko: Tavanomaista lämpimämpää, matalapaineita kulkee Suomen yli ajoittain

Kuukausiennusteen mukaan 10. lokakuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa 2–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Viikko on ennusteen perusteella myös laajalti keskimääräistä lokakuun puolivälin tienoota sateisempi.

– Meillä vallitsee lännen- ja lounaanpuoleinen ilmavirtaus, sää on matalapainepainotteista. Päivittäisennusteissa Suomen yli liikkuu sadealue toisensa perään. Sää on vuoroin pilvistä ja sateista, vuoroin aurinkoista. Lännenpuoleinen ilmavirtaus pitää sään meillä melko tuulisena, mutta myrskyjä ei ennusteissa ole näkyvissä, Joanna Rinne kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

– Alkuviikolla pilvisyys vaihtelee ja hajanaisia sateita liikkuu Suomen yli. Tämän hetken ennusteen mukaan viikon puolivälissä sää painottuu lyhyen korkeapaineen selänteen takia aurinkoiseen ja sateita tulee silloin vain paikallisesti. Viikonlopuksi meille leviää pilviä ja sateita. Suurin osa viikon sateista tulee vetenä, Kilpisjärvellä sekä viikon lopulla Pohjois-Lapissa myös räntä voi olla ajoittain mahdollista, Joanna Rinne ennustaa.

Päivälämpötilat nousevat alku- ja loppuviikolla etelässä 10–13 asteeseen, maan keskiosassa ollaan 10 asteen tienoilla ja Lapissa 3–9 asteen vaiheilla.

– Viikon sisällä tapahtuu kuitenkin vaihtelua, viikon puoliväli on hieman alku- ja loppuviikkoa viileämpi. Yöpakkaset ovat mahdollisia paikoin viikon puolivälissä selkeillä ja heikkotuulisilla alueilla, muuten tuuli ja pilvet pitävät mahdolliset pakkaset korkeintaan hyvin paikallisina, Joanna Rinne sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa lokakuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista Lappia 0–2 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Euroopan alueella sateita on odotettavissa 10. lokakuuta alkavalla viikolla runsaasti erityisesti Fennoskandiassa. Keski-Euroopassa sateita tulee ajankohdan keskiarvon verran tai sitä vähemmän.

– Islannin seudulta ulottuu Britteinsaarten suuntaan ajankohdan keskiarvoihin verrattuna viileämmän sään vyöhyke, kun taas suuressa osassa muuta Eurooppaa viikko on ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi.

Lokakuun 17. päivä alkava viikko: Koululaisten syyslomakausi alkaa – ennusteessa yhä tavanomaista lämpimämpää

Koululaisten syyslomia vietetään Suomessa 17. ja 24. lokakuuta alkavilla viikoilla.

Kuukausiennusteen mukaan 17. lokakuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa edelleen tavanomaista lämpimämpi.

– Sateita tulee ennusteen perusteella yhä ajankohdan keskiarvoja enemmän ainakin Suomen eteläpuoliskolla sekä laajalla alueella Itämeren ympärillä, Joanna Rinne kertoo.

Näyttää siltä, että Islannista Britteinsaarille ulottuva ajankohtaan nähden viileän sään vyöhyke valtaa alaa myös Ranskan ja Benelux-maiden suunnalta. Osassa itäistä Eurooppaa sää pysyy kuitenkin yhä keskiarvoja lämpimämpänä.

Lokakuun 24. ja 31. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää lokakuun lopun ja marraskuun alun tilanne?

Kuukausiennusteen perusteella sää jatkuu Suomessa viikkokeskiarvoltaan ajankohdan keskiarvoja lämpimämpänä sekä 24. että 31. lokakuuta alkavilla viikoilla.

– Kuukausiennusteen sadekartoilta signaalit ovat hävinneet jo lähes täysin, mikä viittaa sään heikkoon ennustettavuuteen. Vähäiset värit kartoilla viittaavat kuitenkin silhen, että matalapaineiden reitti kulkee Suomen yli myös ennusteen jälkipuoliskon viikoilla, Joanna Rinne toteaa.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

– Suuressa osassa muuta Eurooppaa lämpötiloissa ollaan ennusteen mukaan lähellä ajankohdan keskiarvoja, kuitenkin pikemmin niiden lämpimällä kuin viileällä puolella, jos keskiarvoihin on poikkeamaa. Islannin suunnalta edellisillä viikoilla levinnyt viileämpi vyöhyke saattaa vaikuttaa vielä Euroopan säähän, mutta vasta tulevat kuukausiennusteet näyttävät, minkälaiselle alueelle mahdollinen viileä sää levittäytyy, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Odotettu marras–tammikuun pitkä sääennuste julki – näin meteorologi kommentoi talven tilannetta

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 7.10.2022 klo 15.33

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat