Sääuutiset ja blogi> Vuoden lämpimin viikko lähestyy – "helteillä vielä kaksi kuukautta…
Blogi |

Vuoden lämpimin viikko lähestyy – "helteillä vielä kaksi kuukautta pelivaraa"

Lämpö houkutteli ihmisiä rannalle kesäkuussa 2020 Vaasassa.
Lämpö houkutteli ihmisiä rannalle Vaasassa. Kuva: Matti Hietala, kesäkuu 2020

Tilastot paljastavat, että heinäkuun puolivälissä ja loppupuolella eletään kesän ja samalla koko vuoden lämpimintä aikaa. 

Potentiaalinen helleaika kestää Suomessa huhtikuun lopulta syyskuun puoliväliin saakka. Myöhäisimmillään hellettä on mitattu Tampereella 17.9.1947.

Kesä kypsyy heinäkuussa: Kuun puolivälissä lämpimintä sisämaassa, loppupuolella rannikoilla ja saaristossa

Heinäkuussa päivän ylin keskimääräinen lämpötila kohoaa valtaosassa maata 20 asteen yläpuolelle. Korkeimmat lukemat saavutetaan tilastojen valossa viikolla 30 (tänä vuonna 20.–26.7.2020), jolloin päivän ylin lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa 21–23 ja pohjoisessa noin 20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Heinäkuun lopulla vuorokauden alin keskimääräinen lämpötila on koko maassa 10 asteen vaiheilla, mutta rannikoilla selvästi ylempi. Lämpötilan vuorokausivaihtelu meren äärellä on keskimäärin pienempää kuin sisämaassa.

Tuulta ja aaltoja.
Meren äärellä kesän lämpimin hetki ajoittuu usein vasta heinäkuun loppupuolelle. Meriveden lämpötila on korkeimmillaan elokuun alussa. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 5.7.2017

Sisämaassa vuoden lämpimin hetki ajoittuu yleensä jo heinäkuun puoliväliin, mutta suurten vesistöjen äärellä ja saaristossa se voi venähtää heinäkuun loppuun. Suuret järvet ja merialueet lämpenevät viiveellä ja varsinkin loppukesällä ne pitävät yöt lähiympäristössään lämpöisinä. Tämä näkyy myös keskilämpötiloissa: valtaosassa maata elokuu on hieman kesäkuuta lämpimämpi kuukausi, vaikka päivän ylin lämpötila laskeekin jo selvästi elokuun loppupuolella.

Lue myös: Tällainen on heinäkuun sää tilastollisesti

Keskikesän yö Helsingissä.
Alkukesä voi vielä olla viileää aikaa Helsingissä kylmän meren vuoksi. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

Helteillä vielä kaksi kuukautta pelivaraa

Potentiaalinen hellekausi kestää Suomessa noin 4,5 kuukautta. Mittaushistoriamme aikaisin hellerajan ylitys tulee Jyväskylästä vuodelta 1921, jolloin helleraja paukkui jo 27. huhtikuuta. Hellepäivän myöhäisin ajankohta on ollut 17. syyskuuta.

"Jos helteistä nauttii, kesälomat on yleensä kannattanut ajoittaa heinäkuulle, koska se on tilastollisesti vuoden helteisin kuukausi."

Elokuussa hellepäiviä on suunnilleen yhtä paljon kuin kesäkuussa, mutta pientä vaihtelua löytyy: Etelä-Suomessa ja varsinkin rannikoilla hellettä on elokuussa herkemmin, mutta osassa Lappia helteen todennäköisyys hiipuu jo selvästi kesäkuun potentiaalista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helteillä on tällä hetkellä tilastojen valossa tasan kaksi kuukautta pelivaraa Suomen leveysasteilla.

Lue seuraavaksi: Tällainen on elokuun sää tilastollisesti

Onko helteitä tulossa vielä paikkakunnallesi – tarkista 15 vuorokauden ennuste Forecan täsmäsäästä!

 

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat