Sääuutiset ja blogi> Nyt tarkkana liikenteessä: Ensilumi sataa osaan maata
Uutiset |

Nyt tarkkana liikenteessä: Ensilumi sataa osaan maata

Ensilumi voi sataa osaan maata sunnuntaiyön ja -aamun aikana. Todennäköisimmin lunta nähdään maan itä- ja pohjoisosassa.
Ensilumi voi sataa osaan maata sunnuntaiyön ja -aamun aikana. Todennäköisimmin lunta nähdään maan itä- ja pohjoisosassa. Arkistokuva: Pixabay

Suomeen on lauantai-illan ja sunnuntaiyön aikana saapumassa sadealue, joka tuo sisämaahan lumi- ja räntäsateita. Sunnuntaiaamuun mennessä varsinkin maan kaakkois-, itä- ja pohjoisosassa maisema on monin paikoin voinut muuttua lumiseksi ja ajokeli on näillä alueilla talvinen.

Pyhäinpäivää, lauantaita, on vietetty valtaosassa maata rauhallisessa ja pilvisessä säässä. Maan lounaisosaan on kuitenkin iltapäivän tunteina leviämässä vesisateita, jotka illan kuluessa etenevät kohti koillista. Sisämaassa sateet ovat muuttumassa vähitellen lumisempaan suuntaan, kun sadealue törmää kylmempään ilmamassaan ja etenee kauemmas Itämeren lämmittävästä vaikutuksesta.

"Idässä ja pohjoisessa kannattaakin läpi sunnuntain varautua talviseen ja huonoon ajokeliin."

Sunnuntaiyön aikana sateita tulee maan etelä- ja länsiosassa, ja sadealueen etureunassa sateet ovat lunta tai räntää. Todennäköisimmin sateen kiinteää olomuotoa nähdään sadealueen ehättäessä Itä- ja Pohjois-Suomeen, missä valtaosa sateista alkaa sunnuntaiaamuna silkkana lumena. Näin ollen meteorologisen määritelmän täyttävä ensilumi voi monin paikoin olla aamukahdeksalta maassa Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Koillismaan alueella. Ensilumi on kuitenkin paikoin jo Pohjois-Suomessa satanut tähän päivään mennessä.

Ensilumeksi lasketaan tilanne, kun maassa on vähintään senttimetrin paksuinen ehjä lumikerros. Kesäaikana ehdon täytyy toteutua aamuyhdeksältä ja talviaikana aamukahdeksalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso lumisateiden liikkeet ja lähipäivien ennuste videolta! Sadealueen liikettä voi seurata reaaliajassa Forecan sadetutkasta.

Varaudu huonoon ajokeliin idässä ja pohjoisessa

Sadealue on rantautumassa maan lounaisosaan lauantaina neljän jälkeen iltapäivällä. Iltayhdeksään mennessä sateen etureuna saavuttaa Pirkanmaan ja Tampereen, missä sade hiljalleen muuttuu vedestä rännäksi ja yhä kauempana sisämaassa myös lumeksi.

Vuorokauden vaihtuessa sunnuntaiksi sateen etureuna luikertelee suunnilleen Kokkolan ja Porvoon välillä. Tässä vaiheessa varsinkin keskisessä Suomessa sateen etureuna on jo monin paikoin muuttunut lumeksi, mutta lumi ei välttämättä kaikkialla jää maahan, koska lumisateet muuttuvat nopeasti vedeksi ja maassa oleva lumi sulaa. Näin ollen esimerkiksi Jyväskylän, Seinäjoen ja Kokkolan alueella virallinen ensilumi näyttää sunnuntaiaamuna epätodennäköiseltä, koska mahdollinen lumipeite sulaa nopeasti pois.

Sen sijaan idempänä Savon ja Karjalan maakunnissa sade alkaa vasta sunnuntaina aamuyöstä. Ilmamassa ja maaperä ovat kylmempiä, joten sadealueen etureunassa satava lumi jää todennäköisemmin maahan. Aamun tunteina lumisade voi ajoittain olla sakeaa Pohjois-Karjalan itäosissa, Kainuussa, Koillismaalla sekä Etelä- ja Keski-Lapissa. Lunta voi paikoin kertyä näillä alueilla viitisenkin senttiä. Ensilumeksi ei kuitenkaan tässä tapauksessa laskettaisi sellaista tilannetta, että lumi sataa sunnuntaina aamukahdeksan jälkeen, mutta on jo sulanut maanantaina aamukahdeksaan mennessä.

Idässä ja pohjoisessa kannattaakin läpi sunnuntain varautua talviseen ja huonoon ajokeliin. Tienpinnat voivat paikoin olla liukkaita jo ennen tätä, joten tarkkuutta liikenteessä vaaditaan jo lauantaista lähtien.

Ensilumi
Idässä ja pohjoisessa sunnuntai alkaa monin paikoin talvisena. Arkistokuva: Sirpa Jyske, Virrat

Sunnuntain edetessä sateet liikkuvat yhä kohti pohjoista ja koillista ja niiden olomuoto muuttuu lopulta myös itärajalla vedeksi. Itä-Suomen mahdollinen ensilumi sulaa siis nopeasti pois, mutta näin ei välttämättä käy pohjoisempana, missä lämpötila ei juurikaan ehdi kohota nollan yläpuolelle. Oulun eteläpuoleisessa Suomessa sunnuntain ylin lämpötila kohoaa yleisesti 5 ja 10 lämpöasteen välille, joten aamun lumipeitteelle on edessä tukalat oltavat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Seuraava maanantaina saapuva sadealue on olomuodoltaan maan etelä- ja keskiosassa jo selvästi vetisempi. Sen sijaan Lapissa talvi näyttäisi kiristävän otettaan ja lumipeite kasvaa.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste näyttää: Alkuun isohko ero tavanomaiseen marraskuuhun

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat