Sääuutiset ja blogi> Edessä mielenkiintoinen viikko säiden osalta – tätä kaikkea on mahdollisesti…
Uutiset |

Edessä mielenkiintoinen viikko säiden osalta – tätä kaikkea on mahdollisesti odotettavissa

Alkavalla viikolla riittää sunnuntain ennusteiden mukaan jälleen tuulisia päiviä.
Alkavalla viikolla riittää sunnuntain ennusteiden mukaan jälleen tuulisia päiviä. Kuva: Keijo Väänänen, Pyhäranta, 17.9.2023.

Ensi viikolle on tarjolla voimakkaita tuulia, runsaita sateita, ensilumi jopa lumipyryn muodossa sekä päälle vielä lämpöaalto etelästä. Luonnollisesti tällaisen ennusteen yksityiskohtien epävarmuudet ovat suuria niin ilmiöiden sijantien, voimakkuuksien kuin ajoitustenkin osalta.

Sunnuntain aikana Suomen säähän vaikuttanut myräkkämatalapaine väistyy alkuviikoksi itään, sää poutaantuu ja tuuli heikkenee, mutta vain väliaikaisesti.

Maanantai on säiden osalta viikon rauhallisin päivä. Korkeapaine vaikuttaa ja sää on suuressa osassa maata aurinkoinen ja poutainen. Pohjois-Lapissa voi tulla paikoin sadekuuroja. 

Maanantaiyö on kylmä. Lapissa on monin paikoin hieman pakkasta, ja maan länsi- sekä eteläosassakin lämpötila laskee laajalti 5 asteen alapuolelle. Hallaa esiintyy siis yleisesti. Päivällä suuressa osassa maata lämpöasteita on 10–16, pohjoisessa ollaan 7–12 asteen välillä. Lapissa lounaistuuli puhaltelee kohtalaisesti ja puuskat ovat navakoita.

Tiistaista eteenpäin Suomen säähän vaikuttaa lännen laaja ja voimakas matalapaineen alue

Tiistaiyö ei ole enää yhtä kylmä kuin maanantaiyö. Pohjoisessa lämpötilojen laskua hillitsee lisääntyvä pilvisyys ja etelämpänä voimistuva etelänpuoleinen ilmavirtaus. Päivän edetessä lännestä leviää runsaita sateita maan länsi- ja pohjoisosaan. Myöhemmin sadealue leviää kunnolla myös eteläiseen Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Etelänpuoleinen tuuli voimistuu kohtalaiseksi ja on puuskissa navakkaa. Se tuo maan etelä- ja keskiosaan lämpimämpää ilmaa ja lämpötila on päivällä maan etelä- ja keskiosassa laajalti 15–18 asteen välillä. Pohjoisessa on selvästi viileämpää ja Lapissa lämpötila jää paikoin vain muutamaan plusasteeseen.

Katso videolta alkuviikon ennuste!

Lapissa sadealueen pohjoisreunalla sade tulee tiistain aikana osittain räntänä tai lumena. Illan aikana lännestä lähestyvä syvenevä matalapaineen keskus voimistaa tuulia entisestään. Suuressa osassa maata tuulenpuuskat voivat olla maa-alueilla kovia ja läntisillä merialueilla tuuli saattaa lähennellä myrskylukemia keskiviikkoyönä.

Matalapaineen lähestyminen voimistaa sateita ja Lapissa lunta saattaa sataa jopa pyryttämällä keskiviikon vastaisena yönä. Näin ollen keskiviikkoaamuna saatetaan mitata osalla Lapin havaintoasemista ensilumi.

Tuulinen sää jatkuu läpi keskiviikon ja etenkin aamun aikana runsaita sateita voi tulla vielä suuressa osassa maata. Päivän edessä enimmät sateet näyttäisivät kuitenkin väistyvän itään. Illan ja torstaiyön aikana etelään saattaa kuitenkin levitä jo lännestä seuraava runsaampien sateiden alue.

Torstaista alkaen etelästä voi virrata hyvin lämmintä ilmaa

Torstaina aikana runsaiden sateiden vyöhyke siirtyy maan keskiosan yli kohti pohjoista. Sadealueen jälkipuolella melko voimakas etelänpuoleinen ilmavirtaus tuo lämmintä ilmaa. Etelässä lämpötila voi kohota jopa 20 asteen vaiheille torstain aikana. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pohjoisempana sateet leviävät vähitellen Lappiin ja lämpöasteita on vain parista asteesta 10 asteeseen.

Viikon puolivälin jälkeen etelästä saattaa nousta kesäisen lämmintä ilmaa suureen osaan maata.
Viikon puolivälin jälkeen etelästä saattaa nousta kesäisen lämmintä ilmaa suureen osaan maata. Kuva: Foreca

Perjantaina sateet ovat jo Pohjois-Lapin yllä ja puuskainen etelätuuli jatkaa lämpimän ilman syöttöä etelään. Päivälämpötila voi kohota perjantaina maan eteläosasta aina Oulun seudulle asti 20 asteen vaiheille. Laajalti on myös aurinkoista. Lapissa pilvisyys on runsasta ja lämpötila 5–15 astetta.

Viikonloppuna seuraava voimakas matalapaineen keskus saattaa tuoda runsaita sateita ja voimakkaita tuulia. Tämän matalapaineen reitti, ajoitus ja voimakkuus ovat kuitenkin jo erittäin huonosti ennustettavissa.

Joonas Koskela
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat