Sääuutiset ja blogi> Katso kuukausiennuste: Näin edetään kohti juhannusta Suomessa – Etelä-Euroopassa…
Kuukausiennuste |

Katso kuukausiennuste: Näin edetään kohti juhannusta Suomessa – Etelä-Euroopassa voidaan hätyytellä jopa hurjia 45 asteen lukemia

Kesäpäivä veden äärellä.
Sää jatkuu vaihtelevana. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 8.6.2022

Uuden kuukausiennusteen perusteella 13. kesäkuuta alkava viikko on Suomessa monin paikoin ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi. Juhannusviikon keskilämpötilat ovat puolestaan tämän hetken ennusteen mukaan lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia tai paikoin hieman tavanomaista viileämpiä. Osaan Eurooppaa on lähiaikoina tulossa yli 40 asteen lämpötiloja.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 9. kesäkuuta tuoreen kuukausiennusteen kesäkuulle ja heinäkuun alkuun. Suomessa sää jatkuu vaihtelevana: välillä on aurinkoa ja kesäistä lämpöä, välillä tulee sade- ja ukkoskuuroja.

– Ilmanpaine on kuukausiennusteen mukaan meillä koko ennustejakson ajan ajankohdan keskiarvon matalalla puolella, korkeintaan keskiarvoinen. Tämä viittaa siihen, että seuraavan neljän viikon aikana ei olisi odotettavissa pitkiä, pysyviä korkeapaineen jaksoja. Lyhyemmät korkeapainetilanteet ovat kuitenkin mahdollisia. Sää on pikemmin ajankohtaan nähden sateista kuin kuivaa. Sateet saattavat kuitenkin tulla paljolti iltapäiväkuuroista, joten viikot eivät ole täysin pilvien peittämiä, vaan aurinkoakin varmasti nähdään, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Tummia pilviä Virroilla.
Tummia pilviä Virroilla. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 9.6.2022

Juhannuksen säätä ei tiedetä vielä tarkemmin, mutta kuukausiennuste näyttää suuntaviivoja juhannusviikolle.

– Juhannusviikon keskilämpötilojen ennustetaan olevan lähellä ajankohdan pitkän ajan keskiarvoja tai paikoin hieman keskimääräistä viileämpiä. Sateita odotetaan juhannusviikolla keskimääräistä enemmän. Päiväkohtaiset ennusteet eivät kuitenkaan vielä ulotu niin pitkälle, joten vielä ei tiedetä, miten sateet juhannusviikolla jakautuvat, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 9.6.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
13.–19.6.Viikon keskilämpötilat ovat ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpiä tai ajankohdalle tavanomaisia. Sademäärät ovat kesäkuun puolivälin tienoille tavanomaisia tai tavanomaista suurempia.Hyvä
20.–26.6.Juhannusviikko on keskilämpötiloiltaan ajankohdalle tyypillinen tai paikoin hieman keskimääräistä viileämpi. Viikko on ajankohtaan nähden sateinen.Kohtalainen
27.6.–3.7.Viikko on keskilämpötiloiltaan lähellä tavanomaista tai huonosti ennustuva. Sateisuus on jo huonosti ennustettavissa.Heikko
4.–10.7.Viikko on keskilämpötiloiltaan keskiarvoinen tai jo huonosti ennustuva. Sademäärät ovat huonosti ennustettavissa.Heikko

Osaan Eurooppaa on lähiaikoina tulossa erittäin korkeita lämpötiloja.

– Espanjan ja Portugalin ennusteissa on jopa yli 40 asteen lämpötiloja päivittäin 10 päivän ennustejaksolla 10. kesäkuuta alkaen. Kesäkuun 13. päivä alkavalla viikolla voidaan lähestyä paikoin jopa 45 asteen lukemia. Viikon lopulla yli 40 asteen lämpötiloja saattaa levitä myös Ranskaan, Joanna Rinne kertoo.

Viikonlopun sää 11.–12. kesäkuuta: Hellelukemat mahdollisia – myös sade- ja ukkoskuuroja liikkeellä

Viikonlopusta 11.–12. kesäkuuta on tulossa Suomessa laajalti kesäisen lämmin. Paikoin liikkeellä on kuitenkin sade- ja ukkoskuuroja.

– Lauantaina on pääosin aurinkoista, iltapäivän kumpupilvistä tulee sadekuuroja maan länsiosassa. Päivälämpötila on enimmäkseen 19–24 astetta, mutta maan etelä- ja keskiosassa helleraja rikkoutuu todennäköisesti paikallisesti, Joanna Rinne ennustaa.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Lauantai-iltaa kohden maan länsiosan sadekuurot liikkuvat läntiselle Pohjois-Pohjanmaalle ja illan mittaan kohti Lappia. Yön aikana sadekuurot kulkevat Lapin yli.

Kesäinen yö Oulujoella 9.–10. kesäkuuta 2022 puolenyön aikaan.
Kesäinen yö Oulujoella 9.–10. kesäkuuta 2022 puolenyön aikaan. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala

Sunnuntai on maan etelä- ja keskiosassa melko aurinkoinen. Pohjoisessa pilvisyys vaihtelee ja kuurosateita tulee yleisesti, iltapäivällä voi myös ukkostaa. Päivälämpötila on enimmäkseen 17–22 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kesäkuun 13. päivä alkava viikko: Osassa maata tavanomaista lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan 13. kesäkuuta alkavan viikon keskilämpötila on suuressa osassa Suomea ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, etelässä keskiarvoinen.

– Eroa keskiarvoon on maan etelä- ja keskiosassa 0–1,5 astetta, pohjoisessa 1,5–2,5 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Sateet ovat meillä kuukausiennusteen mukaan etenkin maan keskivaiheilla ajankohdan keskiarvoa runsaampia, Joanna Rinne toteaa.

Viikon säässä nähdään niin aurinkoa kuin sateitakin.

– Viikko on aurinkovoittoinen, mutta iltapäiväkuuroja tulee laajalti etenkin maan keski- ja pohjoisosassa, päivästä riippuen. Päivälämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 17–23 asteessa, päiväkohtaista vaihtelua toki on. Sadekuurot viilentävät lämpötiloja kohdalle osuessaan. Lapissa lämpötilat pysyvät yleisesti 15–20 asteessa, mutta viikonloppua kohden ne voivat Lapissa tämänhetkisten ennusteiden mukaan lämmetä 20 asteen yläpuolellekin. Viikonlopun ennuste on kuitenkin jo epävarma.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Itäisessä Euroopassa, Etelä-Ruotsissa sekä Tanskassa 13. kesäkuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden viileä.

– Espanjassa, Portugalissa ja Etelä-Ranskassa puolestaan on ajankohtaan nähden kuumaa. Suuressa osassa Eurooppaa on ajankohtaan nähden vähäsateinen viikko, mutta Fennoskandian tienoilla sateet ovat paikoin keskiarvoa runsaampia, Joanna Rinne kertoo.

Espanjassa, Portugalissa ja Ranskassa lämpötilojen ennustetaan siis kohoavan 13. kesäkuuta alkavalla viikolla paikoin 40 asteen yläpuolelle, Espanjassa ja Portugalissa jopa 45 astetta voi olla lähellä.

Kesäkuun 20. päivä alkava viikko: Juhannusviikosta ennakoidaan Suomessa laajalti tavanomaista sateisempaa

Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon keskilämpötilat ovat Suomessa laajalti ajankohdalle tavanomaisia, maan eteläosassa on hieman keskimääräistä viileämpää.

– Etelässä eroa keskiarvoon on kuitenkin vain alle puoli astetta tavanomaista viileämpään suuntaan. Sateita on kuukausiennusteen perusteella odotettavissa juhannusviikolla ajankohdan keskiarvoa enemmän lähes koko maassa, Joanna Rinne kertoo.

Juhannusaaton ja juhannuspäivän säähän kuukausiennuste ei kuitenkaan ota kantaa, vaan kuukausiennuste kertoo koko viikon keskimääräisestä tilanteesta. Viikon sisällä voi siis olla vaihtelua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa 25. kesäkuuta maan etelä- ja keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin alle 14 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Osassa eteläistä ja itäistä Eurooppaa on kuukausiennusteen mukaan 20. kesäkuuta alkavalla viikolla ajankohtaan nähden lämmintä.

Suomen lisäksi tavanomaista sateisempaa on laajemminkin Pohjois-Euroopassa sekä Keski-Euroopassa. Italiassa ja Balkanilla on ajankohtaan nähden kuivaa.

Kesäkuun 27. päivä ja heinäkuun 4. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää kuunvaihde?

Kuukausiennusteen lämpötilakartoilla ei näy Suomen osalta enää juurikaan merkkejä poikkeamista suuntaan eikä toiseen 27. kesäkuuta ja 4. heinäkuuta alkavilla viikoilla. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa jo.

– Myös sadekartoilla signaalit ovat heikkoja, kuitenkin Suomessa ne ovat pikemmin sateisiin kuin kuivaan kallistuneina, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 10.6.2022 klo 16.59

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat