Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Lauha jakso edessä, mutta miltä näyttää joulun lumitilanne? Näin meteorologi kommentoi
  Kuukausiennuste |

  Tuore kuukausiennuste: Lauha jakso edessä, mutta miltä näyttää joulun lumitilanne? Näin meteorologi kommentoi

  Jouluvaloja Vaasassa.
  Sää on vaihtelevaa ennen joulua. Arkistokuva: Matti Hietala

  Loppuvuoden viikkojen keskilämpötilat ovat uuden kuukausiennusteen mukaan laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpiä. Viikkojen sisällä saattaa kuitenkin olla vaihtelua – edessä voi olla ajoittain lauhaa ja ajoittain kylmempää säätä. Entä millaisia arvioita pystytään tässä vaiheessa tekemään joulun lumitilanteesta?

  Joulukuu alkoi kylmänä, mutta nyt sää on lauhtunut. Lumisateiden lisäksi ennusteissa on lähiajoille paikoin myös vesi- ja räntäsateita sekä jäätäviä sateita.

  Joulukuun 13. päivä alkava viikko: Jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 9. joulukuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan 13. joulukuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa peräti 3–6 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi.

  Viikon sademäärät ovat ennusteessa laajalti ajankohdalle tyypillisiä, mutta maan eteläosassa paikoin hieman tavanomaista pienempiä ja osassa pohjoista hieman keskimääräistä suurempia.

  – Joulukuun 13. päivä alkavalla viikolla Suomen sää on alkuun hyvinkin lauhaa. Islannin suunnalla on matalapainetoimintaa, läntisessä Euroopassa puolestaan korkeapainetta. Tämä asetelma tarkoittaa sitä, että meillä voimistuvat enemmänkin etelän ja lännen suunnilta puhaltavat tuulet ja ne tuovat mukanaan lauhempaa ilmaa. Loppuviikolla Suomeen kuitenkin pääsee mahdollisesti purkautumaan taas kylmempää ilmaa. Vielä ei ole varmaa, jatkuuko kylmempi virtaus jouluviikolla vai ei, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Joulukuun 13. päivä alkavalla viikolla plusasteita mittaillaan ajoittain maan etelä- ja keskiosassa, osin pohjoisessakin, Lapissa pysytään todennäköisesti enimmäkseen pakkasella. Alkuviikolla kylmimmät lämpötilat ovat Lapissa paikallisesti yli 10–15 pakkasasteessa, loppuviikolla Lapissa voi olla jo paikoin taas yli 15–20 pakkasastetta.

  Sateita tulee 13. joulukuuta alkavalla viikolla niin lumena, räntänä kuin vetenäkin.

  – Sateet tulevat todennäköisesti koukkaamaan isommaksi osaksi Atlantin puolelta, jolloin suurin osa sateista tulee tyssäämään Norjan vuoristoon. Jonkin verran sateita on kuitenkin liikkeellä. Lauhtuva sää ja ajoittaiset vesisateet tulevat verottamaan lumipeitettä erityisesti lännessä ja etelässä, ajoittain vesisateita on odotettavissa myös idässä asti, Jenna Salminen sanoo.

  Föhn-tuulikin on mahdollista. 

  – Saattaa olla, että läntinen virtaus pääsee voimistumaan Norjan vuoriston yli ja siinä samassa kuivumaan ja voi tuoda selkeämpääkin säätä viikon aikana.

  Lue myös: Suomessa alkaa karmean ajokelin putki, useita lentoyhteyksiäkin peruttu – ensi viikolla jopa yli 5 astetta, näiltä alueilta lumet ovat vaarassa huveta

  Joulukuun 20. päivä alkava viikko: Onko näkyvissä mustaa vai valkeaa joulua?

  Kuukausiennusteen mukaan jouluviikolla eli 20. joulukuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, osassa Lappia jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Itä-Suomessa rajan tuntumassa viikko näyttää lämpötiloiltaan keskimääräiseltä.

  Sademäärät ovat jouluviikon ennusteessa laajalti ajankohdan tavanomaisia sademääriä pienempiä, osassa itää ja pohjoista keskimääräisiä.

  – Jouluviikko on ennusteen mukaan keskilämpötilaltaan tavanomaista lämpimämpi, mutta kuitenkin hieman edeltävää viikkoa kylmempi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että korkeapaine saattaa päästä blokkaamaan lämmintä virtausta ja jonkin verran sateitakin. Virtaus voi käydä enemmän pohjoisen suunnalta, jolloin kylmätkin purkaukset olisivat mahdollisia. Näiden yhteydessä pakkanen pääsisi kiristymään ja sateiden olomuoto vaihtuisi lumisempaan suuntaan. Jouluviikon ennusteesta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta, Jenna Salminen sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Tällä hetkellä korkeimmat lumihanget ovat Itä-Suomesta Lappiin ulottuvalla alueella.

  – Idästä Lappiin lunta on noin 20 senttimetristä Kittilän yli puolen metrin hankeen. Etenkin idässä lauhtuminen ja 13. joulukuuta alkavan viikon ajoittaiset vesisateet tulevat painamaan hankea kasaan, mutta tuskin vievät sitä aivan kokonaan pois. Toinen on tilanne etelässä ja lännessä. Lunta on maassa parista senttimetristä noin 15 senttimetriin, Suomenselällä paikoin hieman enemmän. Näillä vähälumisilla alueilla lumipeite hupenee ja alta paljastuu maa monin paikoin viimeistään 13. joulukuuta alkavan viikon aikana. Ihan vielä ei kuitenkaan ole lumettoman joulun vastaus lukittu, sillä ennusteissa on yhä joulun alla sauma kylmenevään säähän ja sen myötä jälleen lumisempiin sateisiin, toteaa Jenna Salminen tämän hetken ennusteiden perusteella.

  Katso lumitilanne Forecan sivuilta!

  Valkean joulun esiintyvyys tilastojen mukaan 1991–2020.
  Valkean joulun esiintyvyys tilastojen mukaan 1991–2020.

  Joulukuun 27. päivä alkava viikko: Osassa maata tavanomaista lämpimämpää

  Vuodenvaihteen viikolla 27. joulukuuta alkaen viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan lännestä Lappiin 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi, muualla tavanomaisen tuntumassa.

  Viikon sademäärät ovat maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista pienempiä, Lapissa lähellä ajankohdan tavanomaisia sademääriä.

  Säässä saattaa viikon sisällä olla edelleen vaihtelua.

  – Sekä lauhat virtaukset lännen puolelta että pohjoiset virtaukset ovat vielä tällä hetkellä tarkasteltuna mahdollisia viikon mittaan, Jenna Salminen toteaa.

  Tammikuun 3. päivä alkava viikko: Miltä näyttää vuoden alku?

  Tammikuun 3. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste ennakoi laajalti ajankohdalle tyypillisiä lämpötiloja, länsirannikolle ja osaan Lappia mahdollisesti 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpiä lukemia.

  Sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista vähäisempiä, pohjoisessa enimmäkseen keskimääräisiä. Pohjois-Lapissa olisi mahdollisesti keskimääräistä sateisempaa.

  Ensi vuoden alussakin sekä lauhat lännenpuoleiset virtaukset Atlantilta että kylmemmät pohjoisenpuoleiset virtaukset ovat mahdollisia.

  Lue myös: Joulun sää Suomessa tilastojen valossa

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 10.12.2021 klo 16.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat