Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Äkkikäännös säähän – näin viikonlopun lumipyry etenee! Katso ennuste
  Uutiset |

  Äkkikäännös säähän – näin viikonlopun lumipyry etenee! Katso ennuste

  Lumisateita Tuusulanväylällä.
  Lumisateet huonontavat ajokeliä viikonloppuna. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka

  Lumipyry pyyhkäisee Suomen yli lauantaina, paikoin lunta tulee sakeasti. Ajokeli on laajalti huono. Sunnuntaina sateet jäävät lauantaita vähäisemmiksi. Viikonloppu on myös tuulinen.

  Keväisten päivien jälkeen sää on kylmentynyt. Perjantaina aurinko on paistanut laajalti. Illalla pilvisyys lisääntyy lännessä ja pohjoisessa, myös tuuli alkaa voimistua. Lauantain vastaisena yönä pakkasta on 5–20 astetta. Lauhinta on länsirannikolla, kylmintä idän ja etelän selkeillä alueilla.

  Lumisateet alkavat länsirannikolla ja Lapissa lauantaiaamun aikana. Lämpötilat kohoavat jo aamulla plusasteille länsirannikolla.

  – Lumisade pyyhkäisee koko Suomen yli lauantain mittaan. Lunta tulee hetken aikaa pyryttämällä, etenkin idässä paikoin sakeasti. Lunta sataa viikonloppuna maan keski- ja pohjoisosassa yleisesti 5–10 senttimetriä, enimmillään reilut kymmenen senttimetriä osassa Lappia sekä kaakkois- ja itärajalla. Etelässä ja lännessä osa sateista on lauantaina iltapäivällä räntää ja vettä. Näillä alueilla lumikertymä on alle viisi senttimetriä, ennustaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Lauantain ajokeli on siis laajalti huono. Lännessä ja etelässä käydään iltapäivällä plusasteiden puolella, muualla maassa on pakkasta. Lännessä ja etelässä edessä on sohjoista keliä.

  Katso videolta pyryn ja tuulten ennuste!

   

  Myrskypuuskia ja hyytävää viimaa

  Lumisateiden lisäksi viikonloppuna on odotettavissa tuulista säätä.

  – Läntisillä merialueilla ja Suomenlahdella on myrskypuuskia, eikä ole mahdotonta, että keskituulikin yltyisi lähelle myrskylukemia. Länsirannikolla voi syntyä joitain pieniä myrskytuhoja, kuten hetkellisiä sähkökatkoja. Tilanne ei kuitenkaan näytä miltään pahimmalta skenaariolta, vaikka tuuli yltyisikin myrskyksi, Markus Mäntykannas toteaa.

  Sunnuntain vastaisena yönä tuuli, pilvisyys ja lumikuurot hillitsevät pakkasen kiristymistä. Pakkasta on laajalti 5–10 astetta.

  Katso Forecan tuuliennuste!

  Sunnuntaiksi matalapaine jämähtää Suomen itäpuolelle. Puuskainen koillisviima puhaltaa.

  – Hyytävä tuuli tekee päivästä kylmän. Sunnuntaina sateet jäävät vähäisiksi, mutta liikkeellä on jonkin verran lumikuuroja, paikoin sakeitakin.

  Pakkaslukemat ovat sunnuntaina päivällä viiden asteen molemmin puolin. Lännessä ja etelässä siirtyminen plusasteilta pakkasille saa aikaan liukkautta.

  Ensi viikolla sää on tuoreen kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä kylmempää.

  Seuraa pyryn ennustetta: Forecan sadetutka ja ennuste

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 5.3. klo 13.52

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa