Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Ensin osassa maata sataa lunta, sitten sää kylmenee: Kovat pakkaset palaavat…
Uutiset |

Ensin osassa maata sataa lunta, sitten sää kylmenee: Kovat pakkaset palaavat Suomeen

Aurinkoisessa pakkassäässä hiihtoladut ovat kovassa käytössä.
Edessä on aurinkoisia päiviä eri puolilla maata, mutta pakkanen on kirpeää. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 26.1.2024

Kylmä sää valtaa Suomen helmikuun 5. päivä alkavalla viikolla. Lähes koko maassa on ajoittain kireää pakkasta.

Viime päivien tuulinen ja jopa myrskyisä sää väistyy. Suomeen vahvistuu vähitellen heikko korkeapaine, ja selkeillä alueilla on varsinkin öisin kovaa pakkasta etelärannikkoa myöten.

Päivisin auringon lämmittävä vaikutus alkaa kuitenkin jo tuntua. Lämpötila kohoaa päivällä selvästi aamun hyytävistä pakkasista, vaikka edelleen pysytään pakkasen puolella. Parhaiten tämä näkyy maan etelä- ja keskiosassa, mutta hiljalleen myös Lapissa asti.

Viikon alussa lumisateita

Maanantaina matalapaine väistyy kaakkoon ja koillisesta virtaa Suomeen hyvin kylmää ilmaa. 

Maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys on päivällä runsasta ja hajanainen lumisadealue liikkuu vähitellen kohti etelää. Pohjoisessa sataa paikoin vähän lunta ja pilvisyys vaihtelee. Heikko tai kohtalainen tuuli puhaltaa luoteen ja koillisen väliltä. 

Pakkasta on päivällä maan etelä- ja keskiosassa 0–8 astetta, lauhinta on lounaisrannikolla. Maan pohjoisosassa pakkasta on enimmäkseen 5–15 astetta. Paikoin Pohjois-Lapissa lämpötila voi olla jo −20 asteen tuntumassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistain vastaisena yönä pakkasta on etelässä ja lounaassa 5–10 astetta, maan keskiosassa 10–20 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 15–25 astetta.

Lue myös: Milloin pakkanen on kireää? Näin määritelmä vaihtelee eri puolella Suomea

Sääennuste iltapäiville 6.-8.2.2024
Sääennuste iltapäiville 6.–8.2.2024 Kuva: Foreca

Tiistaina pilvisyys vaihtelee. Päivä on jo selvästi poutaisempi, vaikka pilvisillä alueilla voi edelleen sadella kevyttä pakkaslunta. Tuuli on lähes koko maassa heikkoa. Pakkasta on päivällä maan etelä- ja keskiosassa 5–18 astetta ja pohjoisosassa 15–25 astetta.

Keskiviikon vastaisena yönä pakkasta on etelässä 10–20 astetta, maan keskiosassa laajalti 15–25 astetta ja pohjoisosassa 20–30 astetta.

Yhä kylmempää

Keskiviikkona ja torstaina tilanteessa ei tapahdu suurempia muutoksia. Sää on monin paikoin selkeä tai puolipilvinen, joten myös aurinkoa nähdään. Poutasäätä on odotettavissa lähes koko maassa.

Pakkasta on päivisin maan etelä- ja keskiosassa 10–20 astetta, lähinnä länsirannikolla on paikoin vähän lauhempaa. Pohjoisessa pakkasta on 15–25 astetta, Lapissa paikoin jopa yli 30 astetta. 

Öisin yli 20 asteen pakkasia voi olla etelässä asti ja pohjoisessa on 20–35 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantaina lounaasta on lähestymässä matalapaine ja sään ennustettavuus heikkenee. Lumisateet voivat yltää viikonloppuna Suomeen asti, jolloin myös kovimmat pakkaset saattavat hellittää. 

Lue seuraavaksi: Suomen sää helmikuussa tilastojen mukaan

Anna Latvala
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan lähipäivien sääennuste!

Päivitetty 4.2.2024 klo 18.23

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat