Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Toukokuu jatkuu vetisenä – katso ensimmäinen vilkaisu juhannusviikkoon
  Uutiset |

  Uusi kuukausiennuste: Toukokuu jatkuu vetisenä – katso ensimmäinen vilkaisu juhannusviikkoon

  Sateenkaari Tampereen yllä.
  Sää on toukokuun edetessä vaihtelevaa. Arkistokuva: Ari Branthin

  Uuden kuukausiennusteen mukaan sää on tällä viikolla Suomessa tavanomaista sateisempaa ja laajalti tavanomaista lämpimämpää, ensi viikolla signaali keskimääräistä lämpimämmästä säästä katoaa. Kuuden viikon päähän ulottuvan pidennetyn ennusteen lopussa näkyvät jo ensimmäiset kartat juhannusviikosta.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää on lähiaikoina vaihtelevaa. Ennuste ulottuu jo kesäkuun lopulle juhannusviikolle saakka. Juhannusviikon ennuste on luonnollisesti vielä kaukana, joten säässä ehtii tapahtua paljon ennen sitä, myös isotkin muutokset ennusteessa ovat mahdollisia.

  – Kesäkuun loppua kohti kuukausiennuste muuttuu jo hyvin epävarmaksi, mutta pieniä signaaleja juhannuksen alla lämpenevästä säästä ennusteesta käy ilmi. Tosin nämä ovat enemmänkin kuukausiennusteen vihjailua mahdollisuudesta kuin vielä vedenpitävä merkki sään kehityssuunnasta. Lupauksena lämpimästä juhannuksesta tätä ei siis tule ottaa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Alkuun runsaita sateita – jopa yli kuukauden sademäärä viikossa

  Ennen juhannusta edessä on vielä monta sään käännettä. Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–3 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi, Itä-Suomesta Koillismaalle on jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Pohjois-Lapissa on paikoin hieman tavanomaista viileämpää.

  – Suomessa vaikuttavat tällä viikolla matalapaineet. Sää on sateista, mutta Länsi-Venäjältä pääsee ajoittain matalapaineiden mukana lämpöä Suomeen. Näiden matalapaineiden länsipuolella vilpoisempi ilma virtaa viilentämään muuta Eurooppaa, Jenna Salminen sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Viikko on Suomessa tavanomaista sateisempi. Sateet ovatkin tällä viikolla runsaita, viikon sademäärät voivat olla paikoin, etenkin lännessä, jopa 50–100 mm. Paikalliset erot ovat kuitenkin suuria. Kun pitkän ajan säätilastojen mukaan koko toukokuun keskimääräiset sademäärät ovat suuressa osassa maata 25–60 mm, tarkoittaa se, että tällä viikolla vettä voi tulla koko kuun sademäärää vastaava määrä, paikoin jopa kaksinkertainen määrä koko toukokuun keskimääräiseen sademäärään verrattuna.

  Ylimmillään lämpötilat ovat tämän viikon mittaan maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 15–20 asteessa, idässä ja Kainuussa kuitenkin jopa 25–30 asteessa, sateessa ja Lapissa lämpötilat jäävät matalimmiksi.

  Toukokuun lopussa Suomi yhä lämpimän ja viileän ilman välissä

  Kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla eli 24. toukokuuta alkavalla viikolla tavanomaista lämpimämpi suuntaus katoaa Suomen yltä. Suomen itäpuolella Länsi-Venäjällä on yhä lämmintä ilmaa.

  – Suomi jää Euroopan itäpuolella edelleen liikkuvien lämpimien ilmojen ja muuta Eurooppaa viilentävien koleiden ilmojen välimaastoon, mikä tekee ennusteen Suomen alueella vielä epävarmaksi. Suomessa viikko jää kuukausiennusteessa lämpöoloiltaan laajalti keskimääräiseksi, osin ennusteen epävarmuuden vuoksi, mutta todennäköisesti myös vaihtelevan sään vuoksi. Lännessä on hieman suurempi mahdollisuus ainakin ajoittain jopa normaalia koleampaan säähän, Jenna Salminen sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Maan etelä- ja keskiosassa näkyy 24. toukokuuta alkavalla viikolla merkkejä hieman tavanomaista sateisemmasta viikosta.

  Tällainen on tämän hetken ennuste koulujen päättäjäisviikolle

  Toukokuun 31. päivä alkavalla viikolla Venäjän lämpimän ilman alueen painopiste vaikuttaisi vetäytyvän jo etäämmälle Euroopasta. Koulujen päättäjäisiä vietetään kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

  – Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskimääräisten lukemien tasolla tai pienellä mahdollisuudella normaalia kylmempi, jos hieman koleampien ilmojen vaikutus pääsee ulottumaan Suomeen, Jenna Salminen tulkitsee ennustetta.

  Sateiden osalta viikko näyttää Suomessa keskimääräiseltä tai hieman tavanomaista kuivemmalta.

  "Taustaennusteissa on vielä paljon eroja, mutta tällä hetkellä enemmistö niistä on hieman normaalia lämpimämmän sään kannalla juhannusta kohti mentäessä. Juhannuksen säätä ei vielä näillä tiedoilla pääse kuitenkaan ennustamaan."

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

  Miltä näyttää ennuste kesäkuulle ja juhannusviikolle?

  Kesäkuun 7. päivä alkavalla viikolla ennusteen epävarmuus kasvaa.

  – Suomessa ennuste jää keskimääräiseksi sekä lämpöolojen että sateiden osalta. Ennuste on jo hyvin epävarma tämän tarkemmalle analyysille, toteaa Jenna Salminen.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ennuste näyttää karttoja jo myös kesäkuun loppupuoliskolle, aina juhannusviikolle asti. Näin pitkälle menevä ennuste on luonnollisesti jo hyvin epävarma ja voi muuttua.

  – Taustaennusteissa on vielä paljon eroja, mutta tällä hetkellä enemmistö niistä on hieman normaalia lämpimämmän sään kannalla juhannusta kohti mentäessä. Juhannuksen säätä ei vielä näillä tiedoilla pääse kuitenkaan ennustamaan. Toistaiseksi sade- ja ilmapaine-ennusteet eivät anna paljoakaan signaaleja tulevasta, Jenna Salminen toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Kesälomat lähestyvät – tällainen on pitkä ennuste kesä–elokuulle!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 18.5. klo 19.40

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa