Sääuutiset ja blogi> Katso kuvat: Revontulet loimusivat komeasti
Uutiset |

Katso kuvat: Revontulet loimusivat komeasti

Syyskuista revontulien loistoa.
Revontulia nähtiin eri puolilla maata maanantai-illan ja tiistain vastaisen yön aikana. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 18.9.2023

Maanantaina illalla ja tiistain vastaisena yönä revontulia näkyi eteläisessä Suomessa asti. Revontulien todennäköisyys on kohtalainen myös kahtena seuraavana yönä, mutta pilvisyys on vaihtelevaa ja paikoin runsasta. Tiistaina, keskiviikon vastaisena yönä ja keskiviikkona tulossa on myös runsaita vesi-, räntä- ja lumisateita sekä voimakasta, puuskaista tuulta, jopa myrskyä.

Ilmatieteen laitoksen avaruussäätiedotuksen mukaan tiistain vastaisena yönä Auringon massapurkauksen saapuminen kohotti magneettista aktiivisuutta pienen myrskyn tasolle. Revontulia näkyi Suomen eteläosassa asti.

Auringon massapurkauksen vaikutuksesta magneettiset myrskyjaksot jatkuvat edelleen tiistaiaamuna. Lisäksi tiistain aikana voidaan saada toisenkin massapurkauksen osuma, mikä kohottaisi magneettista aktiivisuutta entisestään. Revontuliaktiivisuus voi siis jatkua vielä keskiviikon vastaisena yönä. Keskiviikon jälkeen avaruussää alkanee jo rauhoittua. Ilmatieteen laitos arvioi kuitenkin, että revontulien todennäköisyys on kohtalainen myös torstain vastaisena yönä. Todennäköisyysarviot koskevat Suomen etelä- ja keskiosaa, Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

Revontulien katselua lähiöinä haittaa kuitenkin paikoin pilvinen ja sateinen sää. Pilvisintä on ennusteen mukaan pohjoisessa, mutta maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys vaihtelee enemmän, ajoittain näkyy selkeääkin taivasta. Tulossa on kuitenkin myös runsaita vesisateita sekä Lappiin myös lumi- ja räntäsateita. Myös tuuli voimistuu keskiviikon vastaisena yönä ja keskiviikkona ja voi olla jopa vaarallisen voimakasta.

Lue myös: Myrsky iskee Suomeen: Vaarallisimmat tuulet etelään ja itään, Lappiin rysähtää kunnon ensilumi – ”Tuulet saattavat toteutua jopa ennusteita rajumpina”

– Sää on tiistaina päivällä koko maassa pilvinen. Suomen yli liikkuu laaja sadealue kohti itää. Myöhään illalla ja keskiviikon vastaisena yönä sateiden jälkeen maan etelä- ja keskiosassa sää muuttuu osin selkeämmäksi, tosin sadekuuroja tulee vielä paikoin. Yön aikana Suomeen työntyy lounaasta uusi pilvisyysalue. Maan etelä- ja keskiosassa taivas tulee siis näkyviin siellä täällä hetkellisesti, mutta keskiviikkoaamuun mennessä sää on jälleen pilvistynyt koko maassa, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Revontulia Nokialla.
Revontulet loistivat Nokialla maanantaina illalla. Kuva: Ari Haapasaari, Nokia, 18.9.2023

Tuulet heikkenevät keskiviikkoiltaa kohti.

– Torstain vastaisena yönä paras mahdollisuus selkeän taivaan näkymiseen on maan eteläosassa, vaikka liikkeellä on ajoittaista pilvisyyttä. Maan keskiosassa keskiviikkoilta on melko selkeä, mutta sää pilvistyy lännestä alkaen, idässä selkeää taivasta on näkyvissä pidempään kuin lännessä. Maan pohjoisosassa on pääosin pilvistä, vaikka etenkin pohjoisimmassa Pohjois-Lapissa pilvipeite voi paikoin rakoilla, Joanna Rinne kertoo.

Katso pilvisyystilanne ja pilvisyysennuste Forecan sivuilta!

Revontulia syystaivaalla.
Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 18.9.2023

 

Syyskuisen yön revontulia.
Kuva: Toni Korhonen, Juuka, 19.9.2023

 

Revontulia Vaalassa.
Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 18.9.2023

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Revontulia Nurmeksessa.
Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 18.9.2023

Lue seuraavaksi: Revontulet – miten ne syntyvät?

Foreca

Päivitetty 19.9.2023 klo 14.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat