Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Juhannusviikonlopun ennuste keikahti helleaallon suuntaan: ”Jopa 30 astetta voi olla mahdollista” – katso ennuste
  Uutiset |

  Juhannusviikonlopun ennuste keikahti helleaallon suuntaan: ”Jopa 30 astetta voi olla mahdollista” – katso ennuste

  Kesäistä lämpöä ja uimareita Vaasassa.
  Juhannuksen tienoon ennusteissa näkyy tällä hetkellä laajalti lämmintä säätä. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021

  Maanantaina tehdyn ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa on edessä laajalti helteinen juhannus. Lämpötilat voivat kohota viikonloppuna paikallisesti jopa 30 asteeseen. Kyseessä olisi kesän ensimmäinen voimakkaampi hellejakso. Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta.

  Tuoreiden sääennusteiden perusteella juhannuksen sää on nyt keikahtamassa lämpimämmän vaihtoehdon suuntaan. Aiemmin ennusteissa on vilahdellut sekä viileitä ja sateisia että lämpimämpiä vaihtoehtoja. Muutokset ennusteissa ovat kuitenkin edelleen mahdollisia.

  – Maanantaina 20. kesäkuuta tehtyjen ennusteiden mukaan suuressa osassa Suomea on luvassa aurinkoinen hellejuhannus. Suomeen leviää tiistain, keskiviikon ja torstain aikana lännestä sateita. Näiden sateiden väistyttyä meillä alkaa vahvistua korkeapaine. Tämän korkeapaineen yhteydessä Suomeen nousee Keski-Euroopan suunnalta helteisen lämmintä ilmamassaa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  "Näillä näkymin hellettä eli yli 25 asteen lukemia on odotettavissa juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa laajalla alueella. Lapissakin lämpötilat nousevat tämänhetkisen ennusteen mukaan yli 15 asteeseen, paikoin jopa yli 20 asteeseen."

  – Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta – vielä sunnuntain ennusteissa helteinen ilmamassa ei päässyt yhtä pitkälle Suomeen asti. Tällä hetkellä kuitenkin eurooppalainen ECMWF:n ennustemalli ja amerikkalainen GFS-sääennustemalli ovat yksimielisiä Suomen juhannuksen helleaallosta.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Katso juhannusviikon ilmamassaennuste Eurooppaan!

  Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa on viime aikoina paahduttu kovassa lämpöaallossa. Espanjassa ja Ranskassa on mitattu jopa 42–43 asteen tienoilla olevia lämpötiloja, keskisessä Euroopassa paikoin yli 35 asteen lukemia. Liittyykö Suomeen mahdollisesti tuleva lämpö sitten tähän kuumuuteen?

  – Eteläisen Euroopan yllä on hyvinkin lämmintä ilmamassaa, kuten tähän aikaan vuodesta yleensäkin. Paikoin se on kuitenkin vielä lämpimämpää kuin tähän aikaan vuodesta yleensä. Ilmamassasta ulottuu ajoittain pohjoisemmaksi lämpimän ilmamassan kielekkeitä, jotka saattavat ulottua Keski-Eurooppaan, jopa Suomen tienoille jonkin verran eteläisistä lukemista jäähtyneinä. Meitä juhannuksena lähestyvä kieleke on eri kieleke kuin se, joka aiheutti Keski-Euroopan viikonloppuisen kuumuuden, mutta liittyy samaan Etelä-Euroopan erittäin lämpimään ilmamassaan, josta Keski-Euroopan kuumuusaalto sai alkunsa, Joanna Rinne kertoo.

  Alkuviikolla vielä viileämpää

  Vielä juhannusviikon alkupuoliskolla sää on meillä epävakaista ja viileämpää.

  Maanantaina aurinkoisinta on maan keskiosassa, iltapäivällä sadekuuroja tulee etelärannikon tuntumassa sekä paikoin maan länsiosassa. Päivälämpötila on maanantaina laajalti 14–18 astetta, Lapissa 12–17 astetta.

  Tiistai on lähes koko maassa poutainen päivä, suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa on myös melko aurinkoista.

  – Iltapäiväksi taivaalle kasvaa kumpupilviä. Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen, kun Suomea lähestyy matalapaineen keskus ja siihen liittyvä säärintama lännestä. Käsivarren Lappiin leviää päivällä lännestä sateita.

  Tiistain päivälämpötila on etelässä ja lännessä 19–21 astetta, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen 15–20 astetta.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Tummia pilviä Oulujärven yllä kesäkuussa 2022.
  Alkuviikolla ja torstaina juhannuksen menoliikenteessä sateita tulee paikoin. Kuva: Sinikka Kujala, Oulujärvi, 18.6.2022

  Keskiviikkona sää on Suomessa enimmäkseen pilvinen, vaikka paikoin pilvipeite voi rakoilla etenkin etelässä.

  – Maan länsi- ja pohjoisosaan leviää lännestä kapea ja hajanainen sadealue. Maan lounais- ja eteläosassa sää on kuitenkin poutainen. Päivälämpötila on etelässä 20–21 astetta, maan keskiosassa 15–20 astetta ja Lapissa enimmäkseen 7–15 astetta, Joanna Rinne sanoo.

  Torstaina juhannuksen menoliikenteessä sateita varsinkin pohjoisessa

  Torstaina pilvipainotteinen sää jatkuu etenkin pohjoisessa. Pohjanmaalle ja maan pohjoisosaan leviää lisää sateita lännestä.

  – Maan etelä- ja keskiosassa sää on melko laajalti poutainen. Aurinko saattaa päästä paistamaan ohuen pilviharson läpi.

  Päivälämpötila on torstaina etelässä 20–23 astetta, maan keskiosassa 15–21 astetta ja Lapissa enimmäkseen 11–17 astetta.

  Juhannusaaton ennusteessa laajalti yli 25 asteen lämpötiloja

  Tämän hetken ennusteen mukaan sää muuttuu perjantaiksi eli juhannusaatoksi koko maassa aurinkoiseksi.

  – Näillä näkymin hellettä eli yli 25 asteen lukemia on odotettavissa juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa laajalla alueella. Lapissakin lämpötilat nousevat tämänhetkisen ennusteen mukaan yli 15 asteeseen, paikoin jopa yli 20 asteeseen. Mahdolliset sadekuurot jäävät paikallisiksi ja painottuvat maan pohjoisimpaan osaan, Joanna Rinne ennustaa.

  Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  Helle jatkumassa juhannuspäivänä – sunnuntaina jopa 30 astetta mahdollista

  Tämän hetken ennusteen perusteella lämpö jatkuu myös juhannuspäivänä eli lauantaina. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat kohoavat laajalti yli 25 asteen lukemiin.

  – Näyttää siltä, että varsin aurinkoinen ja enimmäkseen poutainen hellesää jatkuu laajalti myös juhannuspäivänä. Lämpötila nousee lähes koko Lapissakin yli 20 asteen, Joanna Rinne toteaa.

  Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
  Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

  Jos ennuste toteutuu, sunnuntaina sää lämpenee entisestään.

  – Tämän ennusteen mukaan sunnuntaina hellettä havaitaan eteläistä Lappia myöten. Jopa 30 astetta voi olla mahdollista paikallisesti jossain päin maata. Sadekuurot kuitenkin yleistyvät maan pohjoisosassa. Hellesää näyttää jatkuvan myös ensi viikolla, Joanna Rinne kertoo.

  Vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on 25. toukokuuta Oulussa mitattu 25,4 astetta. Tämä on myös kesän ainoa hellepäivä tähän mennessä.

  Lue myös blogiteksti: Onko helle alueellasi harvinaisuus vai peruskauraa?

  Italiassa ja Kreikassa lämpötilat voivat kivuta 40 asteeseen

  Euroopassa on siis kärsitty kovasta ja aikaisesta lämpöaallosta kesäkuun alkupuoliskolla.

  – Tällä viikolla yli 25 asteen lämpötiloja mitataan vielä laajalti Euroopassa. Kuuminta on Sardinian ja eteläisen Italian alueella, jossa lämpötila voi lähipäivinä nousta jopa 40 asteeseen. Torstaina 40 asteen raja saattaa rikkoutua myös Kreikassa, Joanna Rinne ennustaa.

  Lue myös: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Päivitetty 20.6.2022 klo 17.10

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat