Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste julki: Näin syksy jyrää eteenpäin – käänteitä säätyyppiin
  Uutiset |

  Kuukausiennuste julki: Näin syksy jyrää eteenpäin – käänteitä säätyyppiin

  Syksyinen sadesää.
  Loppuviikon sääkartoilla on sateita. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 12.9.2021

  Sää jatkuu tuoreen kuukausiennusteen mukaan syyskuun lopussa laajalti keskimääräistä viileämpänä. Sateet yleistyvät tämän viikon loppupuoliskolla, mutta ensi viikolle on näkyvissä aurinkoisiakin syyshetkiä.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen perusteella syyskuu etenee kohti lokakuuta yhä tavanomaista kylmemmissä merkeissä. 

  – Tämän viikon loppupuolen sää on Suomessa osin sateista, mutta ensi viikolla on odotettavissa kauniita, joskin vuodenaikaan nähden viileitä ulkoilusäitä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Alkuun kylmiä öitä – loppuviikolla sateita

  Tämä viikko on alkanut korkeapainesäässä. Viikon alkupuolella sää on pääosin pilvistä poutasäätä, paikoin kuitenkin pilvipeite rakoilee. Öisin selkeillä alueilla lämpötila pääsee laskemaan pakkasen puolelle. Keskiviikon vastaisena yönä pakkanen on mahdollista maan eteläosassa asti.

  Viikon loppupuolella edessä on muutos säätyyppiin.

  – Viikon edetessä Suomen luoteis- ja kaakkoispuolella olevat matalapaineen alueet alkavat vaikuttaa säähämme enemmän. Tämä tarkoittaa sateisempaa säätyyppiä, lisäksi tuuli voimistuu ajoittain, Joanna Rinne ennustaa.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Tämän viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan pääosassa Suomea 2–3 astetta keskimääräistä kylmempi, Lapissa hieman vähemmän.

  – Sateita näyttää tulevan tällä viikolla laajalti vähemmän kuin tähän vuodenaikaan yleensä tai suunnilleen ajankohdan keskiarvon verran, maan länsipuoliskolla kuitenkin paikoin tavanomaista enemmän. Viikon sateet ovat enimmäkseen pelkkää vettä, Kilpisjärvellä voi kuitenkin hetkittäin olla veden seassa myös vähän räntää.

  Keskiviikkona Käsivarren Lappiin saapuu jo sateita, muualla on enimmäkseen poutaa. Keski- ja Pohjois-Lapissa tuuli voimistuu ja on puuskaista.

  Torstain vastaisena yönä pakkasta voi olla vielä etenkin idässä, jossa sää on melko selkeää. Torstain jälkeen loppuviikolla pakkaset ovat jo vähemmän todennäköisiä ja rajoittunevat Lappiin.

  Loppuviikolla edessä on sateita.

  – Torstaina maan läntisimpään osaan leviää sateita, muualla pilvipoutainen sää jatkuu. Sää on tuulinen, etenkin Länsi-Suomessa, toteaa Joanna Rinne.

  Perjantaina sateita tulee paikoin painottuen maan länsipuoliskolle, lauantaina puolestaan laaja sadealue liikkuu Suomen yli.

  Viikon mittaan päivälämpötilat ovat etelän noin kymmenen asteen tuntumasta Lapin jopa alle viiden asteen tienoille.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Itäisessä Euroopassa tavanomaista viileämpää – Espanjassa sateita

  Muun Euroopan osalta tämä viikko näyttää tavanomaista kylmemmältä Euroopan itäosassa sekä laajalti Espanjassa ja Portugalissa. Etenkin Isossa-Britanniassa ja Italiassa on puolestaan hieman ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää.

  – Euroopan itäosiin on levinnyt pohjoisesta vuodenaikaan nähden kylmää ilmaa. Lämpötilat ovat siellä torstaihin asti Suomen lämpötilojen kaltaisissa lukemissa. Loppuviikoksi ilma lämpenee itäisessä Euroopassa hieman lännestä alkaen.

  Espanjaan ennustetaan tälle viikolle tavanomaista runsaampia sateita.

  – Iberian niemimaalla liikkuu tämän viikon aikana sateita. Yleisesti päivittäiset sademäärät ovat 15 millimetrin luokkaa, mutta Katalonian rannikon tuntumassa on mahdollista, että kuurosateista tulee hyvin paikallisesti kymmenien millimetrien sadekertymiä vuorokaudessa, jopa enemmänkin, Joanna Rinne kertoo.

  Lue myös: Televisiosta tutut kasvot kertovat: Millaisissa säissä meteorologit viihtyvät – entä millaisia ovat inhokkisäät?

  Miten syyskuu päättyy?

  Kuukausiennusteen mukaan korkeapaine vahvistuu jälleen ensi viikolla eli 27. syyskuuta alkavalla viikolla Suomen, Ruotsin ja Norjan päälle. Viikon keskilämpötila on Suomen etelä- ja keskiosassa 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi, Lapissa lähellä tavanomaista. Sateet ovat vuodenaikaan nähden tavanomaista vähäisempiä.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan sää on ensi viikolla Suomessa enimmäkseen poutaista ja melko aurinkoista, Joanna Rinne sanoo.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syys–lokakuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 6–10 astetta, osassa pohjoista Lappia 4–6 astetta.

  Maaruskaa Karigasniemellä pilvisenä päivänä.
  Maaruskaa Karigasniemellä. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, 15.9.2021

  Myös itäisessä Euroopassa sekä Portugalissa ja osassa Espanjaa ensi viikko on ennusteen mukaan keskimääräistä viileämpi. Italiassa puolestaan olisi edelleen hieman tavanomaista lämpimämpää, samoin kuin Välimeren rannikolla Euroopan kaakkoisosassa. Läntisessä ja osassa keskistä Eurooppaa on merkkejä tavanomaista sateisemmasta viikosta.

  Lokakuun edetessä kuukausiennusteen signaalit jäävät hyvin vähäisiksi Suomen osalta 4. ja 11. päivä lokakuuta alkavilla viikoilla.

  – Kuukausiennuste ei enää ota näiden viikkojen osalta voimakasta kantaa korkea- ja matalapaineisiin, eikä myöskään viikon keskilämpötiloihin tai sademääriin Suomen alueella, Joanna Rinne toteaa.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 21.9. klo 17.19

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat