Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikon sää – kartoilla lumipyryä etelässä asti, keväistä säätä…
Uutiset |

Viikon sää – kartoilla lumipyryä etelässä asti, keväistä säätä ja kolmenkympin yöpakkasia

Pilvikaton takaa näkyi selkeämpää taivasta Jyväskylässä.
Sään yleisilme on Suomessa yleisesti tulevina päivinä pilvinen, mutta pääsee pilvipeite välillä rakoilemaankin. Kuva: Markku Pelkonen, Jyväskylä, 29.3.2024

Etelään leviää lumipyry, Suomen lämpötilakartoilla näkyy jopa vuoden toistaiseksi korkeimpia lämpötiloja ja toisaalta jopa 30 asteen pakkasia. Tulevien päivien sääkartoille mahtuu monenlaista. Suomen läheltä liippaa jopa ukkosia.

Suomen tulevien päivien sääkartoilta löytyy sekä ajallista että paikallista vaihtelua. Vaihtelu johtuu siitä, että Suomen yllä kisaavat etelänpuoleinen ajankohtaan nähden hyvin lämmin ilma, pohjoisenpuoleinen talvinen ilma sekä näiden välillä oleva pilvinen ja sateinen vyöhyke.

Ennusteiden mukaan viikon edetessä pohjoisenpuoleinen kylmä ilma vie voiton, ja työntää eteläisen lämpimän ilmamassan Suomen yltä pois. Viikon edetessä päivälämpötilat laskevat osassa maata selvästi. Toisaalta ensi viikonlopuksi ne saattavat nousta uudelleen. 

Osassa maata on odotettavissa myös lumien sulamisen aiheuttamia tulvia.

Maanantaina ajokeli on pohjoisessa pääsiäisen paluuliikenteessä jopa erittäin huono

Sadealueiden reitti kulkee tulevina päivinä Suomen yli, mutta päivittäin vaihtelee, missä osassa Suomea sateita tulee. 

Maanantain vastaisena yönä sekä maanantaina sateet keskittyvät maan pohjoisosaan. Sateet tulevat Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vetenä, mutta Lapissa ja osin Koillismaalla lumena tai räntänä. Päivällä maan keskiosassa on odotettavissa paikallisia sadekuuroja. Edellispäivien vastaavissa sadekuuroissa Ruotsissa on esiintynyt jopa ukkosta, mutta Suomeen ukkosia ei ole ennustettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Etelä- ja Keski-Lapissa lunta sataa maanantai-iltaan mennessä vuorokaudessa 5–10 senttimetrin verran. Koillismaalla lunta voi sataa jopa yli 20 senttimetriä, mutta osa sateista voi ennusteen mukaan tulla vetenä. Maan pohjoisosassa kannattaa varautua maanantaina pääsiäisen paluuliikenteen yhteydessä huonoon, jopa erittäin huonoon ajokeliin.

Muualla maassa sateet tulevat vetenä. Maan keskiosassa suuri osa sateista on vain kuurottaisia. Maan eteläosaan sateita ei ole ennustettu lainkaan; päivä on enimmäkseen pilvipoutainen. Ennusteiden mukaan Suomen kaakkoispuolella Viron ja Pietarin suunnalla liikkuu rypäs ukkoskuuroja, mutta ne tuskin ulottuvat Suomeen asti.

Maanantain päivälämpötila on etelässä pilvisillä alueilla 9–11 asteessa, mutta mikäli pilvipeite pääsee repeilemään, kaakossa jopa 15 asteen lähelle nousevat lämpötilalukemat voisivat olla mahdollisia. Pilvikerroksen käyttäytyminen on kuitenkin huonosti ennustettavissa, ja mikäli aurinko ei pääse paistamaan, lämpötila jää selvästi viileämmäksi. Jos lämpötila pääsee nousemaan näin korkealle, kyseessä olisi vuoden 2024 toistaiseksi korkein mitattu lämpötilalukema. Maan keskiosassa on maanantaina päivällä 1–10 astetta ja Lapissa pakkasta 0–10 astetta.

Vesi tulvi pellolle Tuusulassa tammikuussa 2023.
Tulvakeskuksen mukaan joet ja purot voivat paikoin tulvia etenkin alkuviikolla. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula

Maan eteläosassa, maan keskiosassa ja maan länsiosassa voi paikoin esiintyä jokien ja purojen tulvimista lumien sulamisen seurauksena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistai tuo uusia sateita, keskiviikkoyönä lunta voi pyryttää etelässä asti

Tiistaina uusi sadealue leviää lännestä maan etelä- ja keskiosaan. Tiistaina päivällä sateet tulevat etelässä vetenä, maan keskiosassa myös räntänä ja lumena. Tiistain yhteenlaskettu vuorokauden sademäärä on sadealueen yhteydessä vedeksi muutettuna 15–30 millimetriä. Rankkasateen määritelmän raja on 20 millimetriä sadetta vuorokaudessa, tämä raja ylittyy tiistaksi ennustetuissa sateissa selvästi..Maan keskiosan sateista osa tulee lumena, mikä heikentää ajokeliä.

Muualla Suomessa on poutaista ja laajalti pilvistä, Etelä- ja Pohjois-Lapissa pilvipeite rakoilee. Koillistuuli on maan etelä- ja keskiosassa puuskaista.

Keskiviikkona kylmä pohjoistuuli puhaltaa pois lämmön

Keskiviikon vastaisena yönä koillistuuli voimistuu niin, että Ahvenanmaalla ja lounaisilla merialueilla tuulen voimakkuus nousee lähelle myrskyrajaa. Yöllä sadealueen sateet muuttuvat lumeksi etelässä asti, tosin aivan etelässä lumen osuus sateista on vähäinen ja lumikerros ei jää maahan pitkäksi aikaa. 

Yöllä lämpötila putoaa koko maassa pakkaselle, ja Lapin selkeillä alueilla etenkin Pohjois-Lapissa on mahdollista, että pakkasta on paikoin jopa 30 astetta.

Keskiviikoksi Suomeen levittäytyy kylmää ilmaa pohjoisen puolelta. 
Keskiviikoksi Suomeen levittäytyy kylmää ilmaa pohjoisen puolelta.  Kuva: Foreca

Keskiviikko on edellispäiviin verrattuna kolea. Suuressa osassa maata puhaltaa kolea, puuskainen pohjoistuuli. Tuulenpuuskien voimakkuudeksi on ennustettu maan etelä- ja keskiosassa paikoin jopa yli 15 m/s. 

Sateet ovat jo väistyneet Suomen yltä tai ne väistyvät aamun aikana. Sää on poutainen ja pöilvisyys vaihtelee alueittain ja päivän mittaan.

Päivälämpötila on keskiviikkona etelässä 1–3 astetta, maan keskiosassa on pakkasta 1–5 astetta ja pohjoisessa 5–10 astetta.

Torstaina sää jatkuu keskiviikon tapaan koleana.

Viikonloppu saattaa tuoda säähän muutoksen

Perjantaina kolea sää jatkuu yhä, mutta muutos näkyy jo kartoilla: Suomeen alkaa vähitellen virrata lounaasta lauhempaa ilmaa. Viikonloppuna Suomeen leviää ennusteiden mukaan laajoja sadealueita, mutta joidenkin ennustemallien mukaan päivälämpötilojen nollaraja nousee maan eteläosasta Lappiin ja etelässä lämpötila voi nousta jopa 10 asteen tienoille tai ylikin.

Loppuviikon lämpenemisen ennuste on kuitenkin vielä hyvin epävarma, ennusteen kehittymistä kannattaa seurata viikon edetessä.

Tulvatilanne näyttää Tulvakeskuksen tämänhetkisten ennusteiden mukaan vähitellen rauhoittuvan maanantain jälkeen.

Joanna Rinne
meteorologi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli 100 paikan ennusteet:

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat