Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Kevät keikkuu vielä – toiveikas arvio vappuviikosta
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste: Kevät keikkuu vielä – toiveikas arvio vappuviikosta

  Vaihteleva sää on tyypillistä Suomen keväässä.
  Vaihteleva sää on tyypillistä Suomen keväässä. Kuvat: Ari Branthin, Ylöjärvi, 9.4.2021 ja Matti Hietala, Vaasa, 25.4.2018

  Uusi kuukausiennuste ennakoi, että 12. huhtikuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia. Etelässä ja paikoin idässä olisi hieman tavanomaista lämpimämpää, osassa Pohjois- ja Länsi-Lappia puolestaan vähän tavanomaista viileämpää. Sen jälkeen ennusteessa näkyy useamman viikon ajan merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä säästä laajemmin Suomessa.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuore kuukausiennuste näyttää sään ääriviivoja jo toukokuun puolelle.

  – Ensi viikon jälkeen kuukausiennuste pysyttelee pitkälti keskimääräistä lämpimämmän sään kannalla. Sateisuudessa on vaihtelua. Vaihtelua voi kuukausiennusteen lämpöisestä yleiskuvasta huolimatta mahtua kuitenkin myös tulevien viikkojen lämpöoloihin, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Yltääkö lämmin henkäys Suomeen asti?

  Huhtikuun 12. päivä alkavalla viikolla Länsi-Eurooppaan purkautuu kylmää ilmaa, Itä-Eurooppaan puolestaan virtaa etelästä lämpimämpää ilmaa.

  – Tuo lämpimämpi ilma kurottaa alkuviikolla kohti Suomeakin, mikä kuukausiennusteessa näyttäytyy etelän ja itäisimmän Suomen keskimääräistä lämpimämpänä viikkona. Kylmempi ilma pääsee mahdollisesti vaikuttamaan lännestä päin, mikä näkyy etenkin muualla Pohjoismaissa keskimääräistä kylmempänä viikkona – kuukausiennusteessa myös osin Suomen Lapissa. Muuten ensi viikon lämpötilan ennuste on isoon osaan Suomea keskimääräinen, Jenna Salminen sanoo.

  Talitiainen huhtikuisessa kevätsäässä.
  Vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on Jomalassa Ahvenanmaalla 23. maaliskuuta mitattu 14,6 astetta. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 23.4.2020

  Ensi viikolla öisin esiintyy yleisesti pakkasta, päivisin lämpenee laajalti plusasteille.

  – Tämän hetken ennusteiden mukaan alkuviikolla 15 plusastettakin on mahdollinen kaakon suunnalla, jos aurinko pääsee paistamaan pilvien lomasta. Muuten viikon aikana 10 asteeseen ja sen yli nousevat lämpötilat ovat mahdollisia siellä täällä.

  Alkuviikolla lämpimämmän ilman lisäksi Suomen yli kulkee myös sateita, jotka tulevat edelleen eri olomuodoissa. Alkuviikko näyttää myös tuuliselta. Ensi viikko on kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä sateisempi.

  – Alkuviikon sateet ovat pohjoisessa lunta, etelämpänä sateen olomuoto vaihtelee. Viikon edetessä maan eteläpuoliskolla sateet ovat päivisin pääosin vettä, mutta öisin lumisateetkin ovat mahdollisia. Viikkoon näyttää mahtuvan kuitenkin myös poutaisempaa ja aurinkoisempaa säätä. Viikon edetessä mahdollisuus korkeapainesäähänkin on olemassa.

  Vappua kohti tavanomaista lämpimämpää

  Kuukausiennusteen mukaan huhtikuun 19. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila olisi Suomessa laajalti 0–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Matalapainetoiminta jatkuisi vähäisenä. Viikon sademäärä näyttää tavanomaiselta.

  Vappuviikolle ja 3. toukokuuta alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää niin ikään laajalti 0–3 astetta tavanomaista korkeampia lämpötiloja.

  – Suomessa ennuste jatkuu vappuun ja sen yli keskimääräistä lämpimämpänä. Sateisuuden ennuste on epävarmempi. Sademäärät jäävät lähelle keskimääräistä, Jenna Salminen toteaa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa 0–4 astetta.

  Mikä on termisen kevään tilanne?

  On mahdollista, että terminen kevät olisi alkanut jo maaliskuun puolella etelässä ja lännessä. Myös idässä ja osassa pohjoista on ollut jo keväisiä jaksoja, mutta välissä myös viileämpiä päiviä. Pohjoisessa Lapissa ollaan vielä reippaasti talven puolella. 

  – Keskilämpötilojen perusteella pohjoisen tilanne jatkanee ailahteluaan vielä ensi viikon puolellakin. Etelämpänä keväiseksi lukeutuva sää vaikuttaisi jatkuvan ajoittaisista lumisateista ja yöllisistä pakkasista huolimatta, sanoo Jenna Salminen.

  Aurinkoinen kevätilta houkutteli ihmiset ulos.
  Suomen kevätsää on usein vaihtelevaa. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, Tähtitorninmäki, 4.4.2020

  Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella. Terminen kevät käynnistyy etelässä tilastojen mukaan keskimäärin maaliskuun lopussa, maan keskiosassa huhtikuun alkupuoliskolla ja Lapissa laajalti huhtikuun loppupuoliskolla. 

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa