Sääuutiset ja blogi> Vesisadetta, lunta ja auringonpaistetta – tältä näyttää toukokuun…
Uutiset |

Vesisadetta, lunta ja auringonpaistetta – tältä näyttää toukokuun alun sää!

Tyypillisesti keväällä, ilman ollessa jo maan lähellä lämpimämpää, kaikki lumisade ei ehdi sataa maahan asti ennen haihtumistaan ja taivalle syntyy roikkumaan lumisadeharsoja.
Vaihtelevaa pilvisyyttä ja sadekuuroja on tulossa toukokuun alussa. Sekä vesi- että lumikuurot näyttävät kauempaa katsottuna yleensä pilvestä roikkuvilta juovilta. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 26.4.2022

Toukokuun ensimmäisellä täydellä viikolla Suomen säätä sävyttävät vesi- ja lumisateet sekä ajoittain voimistuva tuuli. Lämpötila pysyttelee useimpina päivinä ajankohtaan nähden koleana.

Huhtikuun lopun viileä sää ei hellitä ensi viikollakaan kuin ajoittain. Sateet vaihtelevat paikallisista kuuroista laajan alueen yli pyyhkäiseviin rintamiin, ja myös lämpötila vaihtelee vähän päivästä toiseen. Öisin on viikon puolivälissä pakkasta etelää myöten.

Lue myös: Suomen sää toukokuussa tilastojen mukaan

Viikko alkaa matalapainesäässä

Maanantaina matalapaineen keskus kulkee Lapin yli itään. Samalla Lappiin leviää lumi- ja vesisateita, ja uutta lunta pyryttää Pohjois-Lapissa 10–20 senttimetriä. Etelä- ja Keski-Lapissa lumikertymä jää enimmäkseen 0–5 senttimetriin. 

Lunta satelee etenkin aamulla myös paikoin Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, mutta määrä jää vähäiseksi. Päivällä ajoittaiset sateet tulevat alueella enimmäkseen vetenä. 

Maan keskiosaan leviää iltapäivällä luoteesta alkaen kuurosateita, ja illalla jokunen sadekuuro yltää eteläänkin. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pilvisyys on maanantaina aluksi runsasta, mutta sateiden jäljessä sää muuttuu maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa väliaikaisesti selkeämmäksi.

Tuuli puhaltaa suuressa osassa maata lounaasta ja voimistuu kohtalaiseksi tai navakaksi. Puuskien voimakkuus on monin paikoin 14–18 m/s Etelä-Suomesta aina Oulun korkeudelle asti, eli pienet tuulituhot kuten katkenneet oksat tai yksittäiset kaatuneet puut ovat mahdollisia. 

Lapissa tuulen suunta vaihtelee, mutta voimakkuus on enimmäkseen kohtalainen. Illalla pohjoistuuli navakoituu jo Pohjois-Lapissa, ja puuskat ovat tiistain vastaisena yönä Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa laajalti 14–20 m/s.

Lämpötila on maanantaina iltapäivällä maan etelä- ja länsiosassa 8–13 astetta, itäosassa 6–11 astetta ja pohjoisosassa 0–8 astetta. Käsivarren Lapissa voi olla paikoin hieman kylmempääkin. Tiistain vastaisena yönä lämpötila on lähes koko maassa –3 ja +2 asteen välillä, Pohjois-Lapissa 3–10 pakkasasteessa.

Sadekuuroja ja viileää säätä

Tiistaina aamulla pohjoisessa sataa vielä monin paikoin lunta, ja paikoin lumi- tai räntäsateet yltävät maan keskiosaan asti. Sateet kuitenkin väistyvät päivän kuluessa Suomen itäpuolelle. Pilvisyys on runsasta sekä pohjoisessa että idässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maan etelä- ja länsiosassa pilvisyys vaihtelee ja päivällä tulee yksittäisiä vesi- tai lumikuuroja.

Luoteeseen kääntyvä tuuli on edelleen jopa navakkaa ja puuskissa kovaa. Suomeen virtaa kylmempää ilmaa, ja lämpötila laskee. Päivällä etelässä on 4–9 astetta ja maan keskiosassa 1–6 astetta, pohjoisessa ollaan enimmäkseen –3 ja +2 asteen välillä. Keskiviikon vastaisena yönä pakkasta on 0–10 astetta.

Vettä on paljon tulvahuipun jäljiltä.
Suomen ympäristökeskuksen mukaan kevään tulvahuippu on nyt ohitettu Etelä- ja Lounais-Suomen lisäksi myös Pohjanmaan alueella. Joissa ja järvissä on kuitenkin edelleen paljon vettä. Kuva: Niklas Hirvelä, Ylistaro, Seinäjoki, 30.4.2022

Keskiviikkona tuuli jo hiljalleen heikkenee. Pilvisyys vaihtelee, ja aurinkoisinta on länsirannikon tuntumassa. Vesi- sekä lumikuuroja tulee pitkin maata. Etelän sateista suurin osa tulee vetenä, Lapin lumena. Lämpötila on päivällä asteen tai pari korkeampi kuin tiistaina, mutta edelleen on vuodenaikaan nähden viileää.

Torstaina on viimeisimpien ennusteiden mukaan viikon poutaisin päivä. Tuuli kääntyy lounaaseen, ja kylmin ilma väistyy. Lämpötila kohoaa päivällä maan etelä- ja länsiosassa 7–12 asteeseen, itä- ja pohjoisosassa 4–9 asteeseen ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa 0–5 asteeseen. Yöllä enää osassa Lappia ollaan vähän pakkasen puolella.

Hetken hieman lämpimämpää

Perjantaina lounaistuuli voimistuu, ja Suomeen läikähtää lännestä lämpimämpää ilmaa. Lämpötila voi kohota iltapäivällä maan etelä- ja keskiosassa 10–17 asteeseen, pohjoisosassa 6–12 asteeseen. Lapin pohjoisosassa on edelleen paikoin viileämpää kuin muualla maassa. 

Lämmin ilma tuo tullessaan myös kosteutta, joka voi tiivistyä sumuksi tai uduksi.
Lämmin ilma tuo tullessaan myös kosteutta, joka voi paikoin tiivistyä sumuksi tai uduksi. Kuva: Eliisa Kiiskinen, Lieksa, 1.5.2022

Sää jatkuu lämpenemisestä huolimatta epävakaisena. Maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys vaihtelee ja paikoin tulee vesisadekuuroja. Pohjoisessa on tämänhetkisen ennusteen mukaan pilvisempää ja poutaisempaa. 

Lauantaina voi saapua jo seuraava laaja-alainen matalapaine, joka tuo Suomeen lännestä vesi- ja räntäsadetta. Tuuli voimistuu edelleen, ja puuskat voivat olla paikoin kovia. Päivälämpötila riippuu sadealueen ajoituksesta: lämpötila todennäköisesti kohoaa sateen edellä ainakin maan etelä- ja keskiosassa vielä yli 10 asteeseen, mutta sateen kohdalla sekä sen jäljessä viilenee. 

Lue seuraavaksi: Toukokuun kuukausiennuste: Näkyykö viileälle säälle loppua? Viime vuonna kesä alkoi etelässä jo 10. toukokuuta

Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien ennuste!

2.5.2022: Päivitetty tiistain ennustetta

Anna Latvala

Päivitetty 2.5.2022 klo 09.40

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat