Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Heinäkuu alkaa hyvin lämpimässä säässä – millaista oli viime vuosina samaan aikaan?
  Blogi |

  Heinäkuu alkaa hyvin lämpimässä säässä – millaista oli viime vuosina samaan aikaan?

  Auringonlasku Jyväskylässä.
  Heinäkuussa päivän pituus lyhenee jo hiljalleen, mutta sää on tavallisesti lämpimämpää kuin kesäkuussa. Arkistokuva: Roope Lahtinen, Jyväskylä, 5.7.2020

  Suomen kesä: välillä sateista ja koleaa, välillä paahtavaa hellettä päivästä toiseen. Tänä vuonna kesä–heinäkuun vaihteen aika kuluu suuressa osassa maata hyvin lämpimässä säässä, mutta vieläkö muistat, millaista viime vuosina on ollut samaan aikaan?

  Heinäkuu on tilastollisesti helteisin kuukausi Suomessa. Tyypillisesti vuoden lämpimin aika on suuressa osassa maata heinäkuun loppupuolella, mutta ei kuun alkukaan kylmä ole: tavallinen päivän ylin lämpötila on 1. heinäkuuta Etelä-Suomesta aina Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen asti 18–22 astetta ja Lapissa 14–20 astetta, alin lämpötila on aivan pohjoisessa.

  Tänä vuonna keskiarvo ylitetään heittämällä, sillä ennusteen mukaan lämpötila nousee lähes koko maassa helteen puolelle. Vain Pohjois-Lapissa sekä rannikoilla on paikoin viileämpää. 

  Hellepäivien keskimääräinen määrä heinäkuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.
  Hellepäivien keskimääräinen määrä heinäkuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Kuva: Foreca

  Tarkastellaan seuraavaksi viime vuosien korkeimpia lämpötiloja Suomessa juuri kesä–heinäkuun vaihteen aikaan. Tässä on käytetty ilmastotilastoihin päätyviä lämpötila-arvoja, eli vuorokauden korkein lämpötila iltayhdeksästä seuraavan päivän iltayhdeksään.

  Vuosien 2015–2021 korkein lämpötila 30.6. klo 21 – 1.7. klo 21:

  VuosiYlin lämpötila [°C]Havaintoasema
  201523,2Kirkkonummi Mäkiluoto, Helsinki Rautatientori*
  201625,0Joensuu Linnunlahti
  201725,6Utsjoki Kevo
  201822,6Pello kk
  201927,5Kouvola Utti Lentoportintie
  202019,9Liperi Joensuu lentoasema
  202127,6Helsinki Kumpula

  *Helsingin Rautatientorin havaintoasema oli käytössä vain vuosina 2009–2015.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Pelkkä yksittäinen lämpötila ei kerro Suomen yleistä tilannetta. Katsotaanpa, miten sää jakautui eri puolilla maata.

  Viime vuonna lämmintä, sitä edellisenä koleaa

  Suomen säätä kuvataan hyvin usein vaihtelevana. Päivien väliset lämpötilaerot ovat kesällä pienempiä kuin talvella, mutta myös tähän pieneen seitsemän päivän otokseen mahtui sekä helteistä korkeapainesäätä että viileää ja sateista.

  Vuonna 2015 matalapaine oli väistymässä Suomen itäpuolelle ja vähäiset sateet painottuivat maan itäpuoliskolle. Matalapaineen jäljessä korkeapaine alkoi vahvistua Itämerelle, ja Skandinaviaan levisi jo lämmintä ilmamassaa. Suomessa lämpötila jäi kuitenkin vuodenaikaan nähden melko tavalliseksi: päivän ylin lämpötila vaihteli 20 asteen molemmin puolin, ja Pohjois-Suomessa sekä itäisimmässä osassa maata paikallisesti jäätiin alle 15 asteeseen.

  Vuorokauden ylin lämpötila viidellä eri havaintoasemalla.
  Vuorokauden ylin lämpötila vuosina 2015–2021 viidellä eri havaintoasemalla: Helsinkin Kaisaniemessä, Jyväskylän lentoasemalla, Oulun Oulunsalon Pellonpäässä, Sodankylän Tähtelässä sekä Kilpisjärven kyläkeskuksessa. Kuva: Foreca

  Heinäkuun ensimmäinen päivä ei ollut 2016 paljoa lämpimämpi kuin edellisenä vuonna. Pohjois-Atlantilla ollut laaja-alainen matalapaine toi sateita paikoin maan länsi- ja pohjoisosaan asti, ja lämpötila oli paljolti 20 asteen tuntumassa. Etelässä ja idässä oli vähän lämpimämpää, 20–25 astetta.

  Seuraavanakaan vuonna lämpötilassa ei ollut suurta eroa. Suomen eteläpuolella oli 1.7.2017 heikko matalapaine, ja varsinkin pääkaupunkiseudulla tuli hyvin heikkoja sateita. Muualla maassa oli enimmäkseen poutaa. Itäisessä Suomessa päivän ylin lämpötila oli 20–23 astetta, ja etelässä jäätiin paikoin jopa alle 20 asteeseen. Toisin kuin edellisenä vuonna, nyt lämpimintä oli lännessä ja Lapissa, ja Utsjoella mentiin paikallisesti helteen puolelle.

  Vuorokauden alin lämpötila viidellä eri havaintoasemalla.
  Kuten edellinen kuvaaja, mutta vuorokauden alimman lämpötilan suhteen. Helsingissä meren läheisyys tasoittaa lämpötilan vaihtelua verrattuna kauempana sisämaassa oleviin havaintoasemiin. Kuva: Foreca

  Aina korkeapaine ei takaa kesällä lämmintä säätä. Vuosi 2018 on tästä hyvä esimerkki: 1. heinäkuuta oli poutaa, korkeapainetta – ja lämpötila enimmäkseen 15–20 astetta. Vain paikoin länsirannikon tuntumassa sekä Lapissa päästiin selvästi 20 asteen yläpuolelle.

  Vuonna 2019 oli tarkasteltuun aikaan sateisempaa kuin aiempina vuosina. Epävakainen sää toi sadekuuroja eri puolille maata, ja matalapaineen mukana etelään tuli ohimenevästi hyvin lämmintä ilmamassaa. Etelä-Suomessa ja kaakossa lämpötila nousikin paikoin helteen puolelle, mutta maan keskiosassa oltiin vähän 20 asteen molemmin puolin, ja Lapissa lämpötila vaihteli noin 8 asteesta 16 asteeseen.

  Ukkoskuurossa sade heikentää näkyvyyttä.
  Ukkoskuuron kohdalla vettä voi sataa rankasti, mutta usein sadekuurot jäävät melko paikallisiksi. Arkistokuva: Matti Hietala, Lohtaja, 11.7.2021

  Viime vuosista viilein heinäkuun alku oli 2020. Sateinen matalapainesää oli levittäytynyt Suomeen ja koko maassa jäätiin alle 20 asteeseen. Lapissa päivän ylin lämpötila oli paikoin vain 5–10 astetta.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Viime vuonna kesä–heinäkuu oli erittäin helteinen, ja lämmintä oli myös 1.7.2021. Korkeapaine oli vahvistumassa Suomeen lännestä, ja sateita tuli vain kaakosta Pohjois-Karjalaan yltävällä alueella. Maan keski- ja pohjoisosassa oli päivällä pääasiassa 20–25 astetta, mutta eteläisessä Suomessa sekä paikoin Lapin koillisosassa oli hellettä.

  Entä tänä vuonna?

  Kuluvan kesän heinäkuun ensimmäisestä päivästä on tulossa selvästi lämpimämpi kuin viime vuosina. 

  Lämpötila nousee Suomessa päivällä perjantaina yleisesti 25–30 asteeseen. Varsinkin etelässä sekä länsirannikolta vähän sisämaahan päin voi olla paikoitellen jopa 30–33 astetta, mutta aivan rannikoilla sekä Pohjois-Lapissa jäädään puolestaan paikoin 20–25 asteeseen.

  Suurin sateiden mahdollisuus on viimeisimpien ennusteiden mukaan Lapissa ja Koillismaalla. Sadekuurot jäävät todennäköisesti melko paikallisiksi, mutta mukana on myös ukkosta.

  Lue seuraavaksi: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

  Anna Latvala
  meteorologi

  Päivitetty 28.6.2022 klo 15.20

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat