Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Kaakkois-Euroopassa jopa 35–40 astetta, Suomessa…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Kaakkois-Euroopassa jopa 35–40 astetta, Suomessa sateita ja paikoin hellettä

Peilityyni pinta.
Vuoden toistaiseksi korkein lämpötila on kesäkuun 28. päivä Heinolassa ja Kuopiossa mitattu 31,4 astetta. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 24.6.2024.

Euroopan länsiosassa jatkuu vielä ajankohtaan nähden viileä sää, mutta uuden kuukausiennusteen mukaan Itä-Euroopassa ja Suomessa lämpenee. 

Viikko vaihtui myrskyisessä säässä, kun maanantain vastaisena yönä Hailuodossa tuulennopeus kohosi 21,3 metriin sekunnissa. Kovin puuska oli sunnuntaina illalla Mustasaaren Valassaarten 27,0 m/s.

Tuulinen sää hellittää heinäkuun toisen viikon alussa, vaikka sade- ja ukkoskuurojen yhteydessä voi edelleen olla kovia puuskia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 7. heinäkuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan Suomen itä- ja kaakkoispuolelle vahvistuu korkeapaine, joka vaikuttaa välillä Suomessa asti. Vähitellen lounaasta leviää lämmintä ilmaa kohti pohjoista.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 7.7.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
8.-14.7. (Viikko 28)Viikon keskilämpötila on 0–2 astetta ajankohdan keskimääräistä korkeampi. Sademäärä on Lapissa ja maan länsiosassa tavallista suurempi, maan itäosassa paikoin tavallista pienempi.Hyvä
15.-21.7. (Viikko 29)Viikko on tavallista lämpimämpi. Sademäärä on enimmäkseen tavanomainen, pohjoisessa paikoin sitä pienempi.Kohtalainen
22.-28.7. (Viikko 30)Lämpötila on tavanomainen tai paikoin hieman sitä korkeampi. Sademäärä on monin paikoin keskimääräistä suurempi.Heikko
29.7.-4.8. (Viikko 31)Viikon keskilämpötila on tavallinen tai vähän lämpimän puolella. Sademäärä on lähellä keskimääräistä.Heikko

Lue myös: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

8. heinäkuuta alkanut viikko: Lämpö hivuttautuu pohjoiseen

Heinäkuun toisella viikolla Euroopan länsiosassa liikkuu edelleen matalapaine toisensa jälkeen, ja sää on alueella monin paikoin sateista sekä 0–2 astetta keskimääräistä viileämpää. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Osassa Itä-Eurooppaa on suorastaan paahtavaa: Mustameren länsi- ja pohjoispuolella viikko on jopa yli 6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Lämpötila käy paikoin 34–38 asteessa Kreikan ja Etelä-Italian lisäksi esimerkiksi Romaniassa, Serbiassa ja Unkarissa asti, mahdollisesti myös eteläisessä Ukrainassa. Paikallisesti voidaan jälleen hätyytellä 40 astetta.

Lännen sateinen sää yltää Ruotsin kautta Suomeen asti. Sateita on päivittäin liikkeellä eri puolilla maata, ja maan länsi- sekä pohjoisosassa sademäärä on tavanomaista suurempi. Kuurosateita tulee myös idässä ja etelässä, vaikka paikoin maan itäosassa viikko jääneekin tavanomaista kuivemmaksi. 

Heinäkuu on tilastollisesti suuressa osassa maata vuoden sateisin kuukausi, jos katsotaan pelkkää sademäärää. Yksittäisestä räväkästä sadekuurosta voi sopivissa oloissa kertyä kymmeniä millimetrejä vettä. 

Katso videolta lämpötilan kuukausiennuste!

Alkuviikolla lämpötila vaihtelee Suomessa 20 asteen molemmin puolin. Viikon puolivälissä matalapaineen yhteydessä lounaasta virtaa lämmintä ilmaa, ja keskiviikosta alkaen lämpötila voi kohota paikoin helteen puolelle eli yli 25 asteeseen.

Korkeimmat lämpötilat ja niiden sijainti riippuvat kuitenkin paljon sateesta ja pilvisyydestä, sillä sateessa jäädään paikoin jopa alle 15 asteeseen. Kokonaisuutena viikko on lopulta 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

15. heinäkuuta alkava viikko: Lämmin sää jatkuu

Heinäkuun puolivälin jälkeen korkeapaine siirtyy selvemmin Suomen päälle, mutta ei välttämättä koko viikoksi. Sää on Suomessa viikon aikana keskimääräistä lämpimämpi ja paikoin myös vähäsateisempi.

Hieman tavallista viileämpi sää painottuu Euroopassa Ranskaan, Saksaan ja Benelux-maihin, vaikka tällä alueella sateinen sää hellittääkin. Viikko on sekä Välimeren ympäristössä että idässä ja Skandinaviassa tavallista lämpimämpi. 

22. heinäkuuta alkava viikko: Palaako matalapainesää?

Pohjolan korkeapaine katoaa ennusteesta heinäkuun 22. päivä alkavalla viikolla. Säätilanteen ennustettavuus heikkenee selvästi, mutta tämän kuukausiennusteen perusteella matalapainesää voi tulla takaisin. Tähän viittaa myös Suomen monin paikoin tavallista suurempi sademäärä.

Katso videolta sateen kuukausiennuste!

Mitenkään kylmältä ei viikko näytä, vaan viikon keskilämpötila on Suomessa tavallisen tuntumassa tai mahdollisesti vähän lämpimän puolella.

Pitkän ajan tilastoissa heinäkuun 25. päivän tienoilla päivän ylin lämpötila on tyypillisesti etelässä noin 22 astetta ja maan keskiosassa 20–22 astetta. Pohjoisessa on laajalti 18–22 astetta ja Pohjois-Lapissa 16–20 astetta.

Keski-Euroopassa jatkuu jako hieman tavallista viileämmän lännen ja lämpimän idän välillä. Välimeren ympärillä on viikko on lämmin.

29. heinäkuuta alkava viikko: Loppukesää kohti

Suursäätilanteen ennustettavuus on heinä–elokuun vaihteessa jo heikko. Suomessa lämpötila saattaa olla ajankohtaan nähden keskimääräinen tai sitä lämpimämpi, mutta sateessa ei ole suurempia poikkeamia suuntaan tai toiseen.

Euroopassa ei ole merkittävää muutosta näkyvissä. Etelässä ja idässä on monin paikoin lämmintä, lännessä puolestaan tavanomaista tai paikoin sitä viileämpää säätä.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Tavallista lämpimämpi viikko voi olla esimerkiksi tasaisen lämmin tai sisältää lyhyen hyvin lämpimän sään jakson. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 8.7.2024 klo 13.44

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat