Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ensi yönä voidaan kokea ennennäkemätön säätapahtuma – kesän lämpöennätys pamahti jo rikki
  Uutiset |

  Ensi yönä voidaan kokea ennennäkemätön säätapahtuma – kesän lämpöennätys pamahti jo rikki

  Keskiviikko on ollut kuluneen vuoden kuumin päivä. Tulevana yönä lämpötila ei monin paikoin laske alle 20 asteen maan etelä- ja itäosassa vesistöjen äärellä.
  Keskiviikko on ollut kuluneen vuoden kuumin päivä. Tulevana yönä lämpötila ei monin paikoin laske alle 20 asteen maan etelä- ja itäosassa. Kuva: Sirpa Jyske, Kalajoki, 13.7.2021

  Alustavien tietojen mukaan Suomessa on mitattu tänään keskiviikkona kuluneen kesän korkein lukema, kun lämpötila kohosi Hyvinkäällä 33,9 asteeseen. Ennätysjahti saa jatkoa heti torstaina.

  Lämpötila kohosi tänään keskiviikkona kolmella paikkakunnalla eteläisessä Suomessa yli 33 asteen:

  • Hyvinkää Hyvinkäänkylä: 33,9 astetta
  • Kouvola Utti: 33,3 astetta
  • Vihti Maasoja: 33,2 astetta

  Lukemat varmistuvat vielä myöhemmin, mutta mikäli Hyvinkään 33,9 astetta todetaan jälkitarkastuksessa validiksi havainnoksi, kyseessä on kuluneen kesän korkein lämpötila Suomessa. Aiemmat huippulukemat olivat Utsjoen Kevolla ja Parikkalassa mitatut 33,6 astetta.

  Näin korkeita, 34 astetta lähenteleviä lämpötiloja, on kuluneen vuosisadan aikana mitattu tiettävästi vain muutamia kertoja: edellisen kerran vuonna 2010 ja sitä ennen vuonna 1934.

  Torstaiyö voi olla mittaushistorian kuumin

  Erikoinen ennätysjahti jatkuu jo tulevana torstaiyönä. Silloin maan etelä- ja itäosassa koetaan laajalti trooppinen yö, eli yön alin lämpötila pysyy yli 20 asteessa.

  Maan etelä- ja keskiosassa järvivedet ovat nyt paikoin lähes ennätyksellisen lämpimiä ja pintaveden lämpötila ylittääkin nk. hellerajan, 25 astetta, monessa vesistössä.

  Erittäin lämpimät vesistöt voivat tuoda mukanaan digitoidun mittaushistorian kuumimman yön. On mahdollista, että suurten järvien läheisyydessä olevilla mittausasemilla yön alin lämpötila ei laske alle 24 asteen. Ääritapauksessa jossain kohtaa vesistöjen äärellä voi olla läpi yön hellettä eli lämpötila ei laske alle 25 asteen, mutta on sattumasta kiinni, osuuko tällainen tapahtuma virallisen mittausaseman kohdalle.

  Vuodesta 1959 alkavien tilastojen mukaan korkein yön alin lukema on Kotkan Haapasaaressa 31. heinäkuuta 2003 mitattu 24,1 astetta.

  Lämmin kesäyö.
  Torstaiyö voi olla poikkeuksellisen lämmin. Kuva: Markus Mäntykannas, Hankoniemi, arkistokuva

  Kuumuus huipentuu torstaina

  Suomeen levittäytyy torstain aikana entistäkin kuumempaa ilmamassaa Mustanmeren länsipuolelta. Päivän ylimmät lämpötilat voivat kohota vielä 0,5–1 asteella keskiviikon huippulukemista, mikä tarkoittaa, että yksittäisillä havaintoasemilla maan etelä- ja itäosassa voidaan mitata yli 34 asteen lämpötiloja.

  Pilvisyys ja tuulisuus lisääntyvät kuitenkin aavistuksen verran keskiviikosta, joten on ihan tuurista kiinni, kuinka korkealle lämpötila ehtii kohota. Torstaista on kuitenkin tulossa jälleen melkoinen jännitysnäytelmä, kun ennätysjahti vain jatkuu ja jatkuu.

  Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys mitattiin 29. heinäkuuta Liperissä, missä lämpötila kohosi 37,2 asteeseen. Näin korkeita lukemia ei kuitenkaan ole torstaina odotettavissa.

  On kuitenkin mahdollista, että kuluvan kesän uusi (alustava) lämpöennätys, 33,9 astetta, lyödään taas uusiksi ja historiallinen helleputki saa jatkoa. Esimerkiksi Kouvolassa koetaan torstaina jo 28. peräkkäinen hellepäivä, ja uusimmissa säämalleissa viikonlopun viileneminen näyttää eteläisen Suomen osalta jäävän tussahdukseksi.

  Sää on perjantain miedon viilenemisen jälkeenkin jatkumassa maan etelä- ja keskiosassa helteisenä, etelässä jopa kuumana. Suurempaa muutosta tuskin saadaan säätilaan ennen ensi maanantaita.

  Lue seuraavaksi: Ennätyksen hetket ovat nyt käsillä: Kouvola on nostamassa rimaa korkealle – myös vuoden korkeimman lämpötilan lukemaa hätyytellään

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 14.7. klo 19.34

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa