Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Loppukevään ennuste: Tulossa tavallista toukokuuta viileämpää – ”Kylmää valahtaa selvästi etelämmäksi asti”
  Uutiset |

  Loppukevään ennuste: Tulossa tavallista toukokuuta viileämpää – ”Kylmää valahtaa selvästi etelämmäksi asti”

  Ensi viikko on tuoreen kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä kylmempi Suomessa ja laajalti Euroopassa.
  Ensi viikko on kuukausiennusteen kartoilla keskimääräistä kylmempi Suomessa ja laajalti muualla Euroopassa. Kuva: Foreca

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää on toukokuussa tavanomaista toukokuuta kylmempää tai ajoittain keskimääräisen toukokuun lämpötiloissa.
   
  Kuukausiennuste näyttää sinertäviä sävyjä Suomen ylle täksi kuuksi.
   
  – Ajoittain on koleaa, pohjoisvirtaus vallitsee ainakin välillä vielä toukokuun loppupuolellakin. Tämä voi olla hyvä tilanne Lappiin ennustettujen kevättulvien kannalta. Jos lämpöaaltoa eikä runsaita sateita tule, lumi sulaa maltillisempaa vauhtia, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
   
  Tällä viikolla sää on ajoittain ja osassa maata keväisen lämmintä, paikoin ylletään 15 asteen lukemiin tai sen yläpuolelle. Alkuviikolla on enimmäkseen poutaa, mutta liikkeellä on joitain kuurosateita. Loppuviikolla matalapaineet tuovat sateita, samalla lämpötilat laskevat alkuviikon lukemista. Osa sateista tulee pohjoisessa lumena. Viikon sademäärä on laajalti lähellä tavanomaista, Lapissa on hieman sateisempaa.

  “Ensi viikko tätä viikkoa kylmempi”

  Ensi viikko näyttää kuukausiennusteen kartoilla selvästi keskimääräistä viileämmältä. Sää on matalapainevoittoista.
   
  – Ensi viikko on tätä viikkoa kylmempi. Kylmää valahtaa selvästi etelämmäksi asti. Tähän aikaan kuitenkin keskilämpötilakin nousee jo, joten ero aiempaan säähän ei ole välttämättä niin dramaattinen, toteaa Anna Latvala.


  Tilastojen mukaan toukokuun puolivälissä tavallinen ylin lämpötila on jo suuressa osassa maata 10–15 astetta, etelän sisämaassa parisen astetta ylikin, Pohjois- ja Keski-Lapissa noin 5–10 astetta.
   
  Toukokuun puolivälin jälkeen eli 18. toukokuuta alkavalla viikolla sää alkaa mahdollisesti vaihtua korkeapainesäähän, mutta edelleen voi olla pohjoisvirtausta.
   
  – Keskilämpötilat ovat ennusteen mukaan tuolloin laajalti lähellä tavanomaisia, mutta Lapissa olisi keskimääräistä kylmempää. Sademäärät olisivat hieman tavallista vähäisempiä. Sama asetelma jatkuisi toukokuun viimeisellä viikolla, sanoo Anna Latvala.


  Tilastojen mukaan toukokuun lopussa maan etelä- ja keskiosassa ylin lämpötila on jo 15–20 astetta. Suurimmassa osassa Lappiakin päästään jo yli kymmeneen asteeseen. Tavallisesti lämpötila jää toukokuun lopussa öisinkin plussan puolelle.
   
  – Toukokuun aikana lumi sulaa normaalisti pois lähes koko maasta, mutta tänä vuonna Lapissa on selvästi tavallista enemmän lunta. Kun vielä kuukausiennusteen mukaan sää on keskimääräistä kylmempää, niin sulaminen voi hidastua, toteaa Anna Latvala.

  Espanjassa yli 30 astetta

  Suomessa eletään kevättä, mutta Espanjassa lämpötila nousee tällä viikolla paikoin jo yli 30 asteeseen, etenkin sisämaassa. Maanantaina Espanjassa ylitettiin paikoin jopa 35 astetta.
   
  – Etelä-Ranskassa päästään yli 25 asteeseen, paikallisesti Ranskassakin voi olla lähes 30 astetta. Britteinsaarillakin lämpötila on kuluvalla viikolla paikoin 20 asteessa tai sen yläpuolella, sanoo Anna Latvala.

  Ensi viikolle ennustetaan kuitenkin keskimääräistä kylmempää säätä laajalti Eurooppaan.

  Lue myös tiistaisin päivittyvä kuukausiennuste.
   

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 5.5. klo 17.35

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa