Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Kesäisiä sadekuuroja ja hiljalleen lämpimämpää…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Kesäisiä sadekuuroja ja hiljalleen lämpimämpää säätä

Sateenkaaren muodostumiseen tarvitaan vain sadepisaroita ja valo sopivasta suunnasta.
Kesäisin sade tulee suureksi osaksi kuuroina, joten hetkellisesti vettä voi tulla paljon ja pian aurinko jälleen paistaa. Kuva: Emma Fogde, Maalahti, 14.6.2024

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkaisi 3. heinäkuuta uuden kuukausiennusteen, jonka perusteella heinäkuu jatkuu Suomessa melko tavallisen vaihtelevassa kesäsäässä. Tilastollisesti heinäkuun loppuosa on vuoden lämpimintä aikaa.

Keskikesän säähän kuuluu tänä vuonna sateen ja auringonpaisteen vuorottelua. 

Heinäkuun alun epävakainen säätilanne jatkuu edelleen. Kesäisissä sadekuuroissa pienelläkin alueella voi olla suurta vaihtelua sademäärissä eikä sade yleensä kestä kauan.

Kuukauden jälkimmäisellä puoliskolla sää muuttuu aiempaa lämpimämmäksi. Suursäätilanteen ennustettavuus kuitenkin heikkenee jo siinä vaiheessa.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 3.7.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
8.–14.7. (Viikko 28)Viikon keskilämpötila on ajankohtaan nähden tavallinen. Sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa lähellä keskimääräistä ja pohjoisessa sitä suurempi.Hyvä/Kohtalainen
15.–21.7. (Viikko 29)Viikko on vähän keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä on enimmäkseen tavanomainen, lännessä voi olla sateisempaa.Kohtalainen
22.–28.7. (Viikko 30)Lämpötila saattaa olla hieman tavallista korkeampi. Sademäärä on tavanomainen tai sitä pienempi.Heikko
29.7.–4.8. (Viikko 31)Viikko on lämpötilaltaan keskimääräinen tai mahdollisesti vähän lämpimän puolella. Sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.Heikko

Heinäkuun ensimmäinen viikko päättyy hajanaisten sateiden pyyhältäessä Suomen yli pohjoiseen. Perjantaina ja viikonloppuna liikkeellä on muutamakin eri kuurosadealue, ja varsinkin viikonloppuna sää on myös tuulinen. Lämpötilat vaihtelevat päivisin sateesta riippuen vähän 20 asteen molemmin puolin. Yölämpötilat ovat laajalti 8–14 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

8. heinäkuuta alkava viikko: Lämpimän ja viileän kesäsään rajamailla

Suomen kaakkoispuolelle kehittyy korkeapaineen keskus, mutta matalapaineiden reitti kulkee edelleen Pohjois-Atlantilta Britteinsaarille ja Skandinaviaan. Sää on ajankohtaan nähden tavallista viileämpi ja sateisempi läntisimmässä Euroopassa ja Skandinaviassa, lämpimämpi ja kuivempi puolestaan Itä-Euroopassa ja monin paikoin Välimeren reunamilla.

Suomi keikkuu näiden kahden välissä: itäpuolella on lämmintä ja länsipuolella sateisen viileää. Viikon keskilämpötila ei paljon poikkea ajankohdan tavallisesta, mutta tällaisessa tilanteessa päivien välillä voi olla suurta vaihtelua. Aurinkoisina hetkinä helle eli yli 25 astetta on ajoittain täysin mahdollista, ja sateessa lämpötila voi puolestaan jäädä päivällä 15 asteen vaiheille.

Katso videolta lämpötilan kuukausiennuste!

Sadekuuroja on odotettavissa eri puolilla maata viikon aikana ja paikoin myös ukkostaa. Sademäärä on maan etelä- ja keskiosassa lähellä ajankohdan keskimääräistä. Maan pohjoisosassa on tavallista sateisempaa. 

15. heinäkuuta alkava viikko: Lämpeneekö sää?

Heinäkuun puolivälissä sateinen matalapainesää voi jo väistyä kauemmas Suomesta. Sademäärä on suurimmaksi osaksi ajankohdan keskiarvon tuntumassa, paikoin lännessä voi olla sateisempaa, ja lämpötilakin alkaa kohota. Tämän kuukausiennusteen mukaan viikko on koko maassa vähän keskimääräistä lämpimämpi.

Pitkän ajan tilastoissa heinäkuun puolivälissä päivän ylin lämpötila on maan eteläosasta Etelä-Lappiin asti enimmäkseen 20–22 astetta. Keski- ja Pohjois-Lapissa on 16–20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Itä-Euroopan lämmin sää alkaa levitä Skandinaviaan asti, vaikka Ruotsissa ja Norjassa on vielä siellä täällä tavallista sateisempaa. Länsi-Euroopassa on paikoin vähän tavanomaista viileämpää, mutta sateinen sää väistyy.

22. ja 29. heinäkuuta alkavat viikot: Kesäinen sää jatkuu

Heinäkuun 22. päivä alkavalla viikolla Suomessa voi yhä selvemmin vaikuttaa korkeapaine. Lämpötila olisi tässä tapauksessa tavallista korkeampi ja sateet jäisivät vähiin. Sään ennustettavuus kuitenkin heikkenee entisestään, minkä vuoksi sekä sateen että lämpötilan poikkeama näkyvät kuukausiennusteessa heikosti eikä ennusteen toteutuminen ole varmaa. 

Keski- ja Pohjois-Euroopassa sademäärä on enimmäkseen tavanomainen tai sitä pienempi. Sekä Euroopan pohjoisosassa että Välimeren ympäristössä on lämmintä, mutta maanosan keskivaiheilla lämpötila voi jäädä keskimääräisen tuntumaan tai jopa sitä viileämmäksi.

Katso videolta sateen kuukausiennuste!

Heinäkuun 29. päivä alkavalla viikolla säätilanteessa ei ole suurempia muutoksia. Suomessa sademäärässä ei ole kuun vaihteessa enää näkyvissä merkittäviä poikkeamia ajankohdan tavallisesta, mutta lämpötila saattaa olla hieman keskimääräistä korkeampi.

Elokuun alussa lämpötila lähtee yleensä laskusuuntaan. Hitainta viileneminen syksyä kohti on rannikoilla ja suurten järvialueiden luona, sillä heinäkuun jäljiltä vesistöt ovat vielä lämpimiä. Tyypillinen päivälämpötila on heinä–elokuun vaihteessa maan etelä- ja keskiosassa 20–22 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa 18–22 astetta ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa 14–20 astetta.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Tavallista lämpimämpi viikko voi olla esimerkiksi tasaisen lämmin tai sisältää lyhyen hyvin lämpimän sään jakson. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi lisää heinäkuun lämpötila- ja sadetilastoista: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 4.7.2024 klo 18.10

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat