Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste julki: Lämpö paahtaa osassa Eurooppaa – Suomessa tyystin erilainen signaali
  Kuukausiennuste |

  Kuukausiennuste julki: Lämpö paahtaa osassa Eurooppaa – Suomessa tyystin erilainen signaali

  Tyhjä uimaranta Vaasassa.
  Toukokuu on edennyt ajoittain viileähkössä säässä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 15.5.2022

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikkojen keskilämpötilat ovat toukokuun lopussa ja kesäkuussa Suomessa keskimääräistä viileämpiä tai ajankohdalle tyypillisiä. Osassa Eurooppaa puolestaan mittaillaan jo korkeita, paikoin yli 30 asteen lämpötiloja.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 16. toukokuuta julkaisemassa kuukausiennusteessa on merkkejä tavanomaista kylmemmistä touko–kesäkuun hetkistä Suomeen.

  – Sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan Suomessa viikkokeskilämpötiloiltaan ajankohtaan nähden viileänä. Kevät etenee ja kesä lähestyy hieman keskimääräistä vuotta rauhallisemmassa tahdissa. Sään suunta on kuitenkin kesää kohti, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  – Vaikka viikot näyttävät viileiltä, niiden sisällä voi tapahtua vaihtelua – on mahdollista, että meillä käväisee välillä lämpimiäkin päiviä viileämmän lomassa. Auringonsäteilyn lisääntyessä sää lämpenee vähitellen, vaikka se tapahtuisikin hieman keskimääräisestä aikataulusta jäljessä.

  Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 16.5.2022)
  ViikkoEnnusteEnnustettavuus
  16.–22.5.Viikko on vuodenaikaan nähden kylmä, etenkin maan itäosassa. Sateita tulee keskiarvoista vähemmän.Hyvä
  23.–29.5.Viikko on keskilämpötilaltaan maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista viileämpi, pohjoisessa keskiarvoinen. Sademäärät ovat lähellä ajankohdalle tyypillisiä määriä.Kohtalainen
  30.5.–5.6.Viikon keskilämpötila on laajalti keskimääräistä viileämpi, osassa pohjoista tavanomainen. Sademäärä ennustuu jo huonosti.Heikko
  6.–12.6.Viikko on koko maassa keskilämpötilaltaan viileämpi kuin ajankohdan keskiarvo. Sateisuuteen ennuste ei enää juurikaan ota kantaa.Heikko

  Toukokuun 16. päivä alkanut viikko: Keskimääräistä viileämpää ja vaihtelevaa säätä Suomessa – osassa Eurooppaa kuumaa

  Eurooppa jakaantuu tällä viikolla voimakkaasti kahteen osaan: Euroopan länsipuoliskolla viikon keskilämpötila on selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, Euroopan itäpuoliskolla ajankohdan keskiarvoa viileämpi. Suomi on tässä jaossa viileämmällä puolella.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  – Osassa Eurooppaa vaikuttaa tällä viikolla laajalla alueella lämpimän ilman aalto, joka tuo yli 25 asteen ja paikoin jopa yli 30 asteen lämpötiloja. ​​Suomessa sen sijaan tämän viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan laajalti 2–3 astetta ajankohdan keskiarvoa viileämpi, Pohjois-Karjalan tuntumassa jopa 3–3,5 astetta keskiarvoa viileämpi, Joanna Rinne sanoo.

  Viikko on kuukausiennusteen perusteella Suomessa ajankohdan keskiarvoa vähäsateisempi.

  – Suurin osa sateista tulee pohjoisessa ja itäisessä Lapissa. Näillä alueilla sateita tulee kaikissa olomuodoissa, ajoittain siis myös lumena ja räntänä.

  Viikon mittaan pilvisyys on vaihtelevaa, mutta yleisesti ottaen tiistai on viikon pilvisin päivä.

  – Lämpötilat ovat tällä viikolla alhaisimmillaan tiistaina, jolloin päivälämpötila on etelässäkin ylimmillään vain 10–12 astetta. Muuten maan etelä- ja keskiosassa on tiistaina 7–10 astetta ja Lapissa 1–8 astetta. Sateita liikkuu tiistaina kaikissa olomuodoissa Pohjois-Lapista Itä-Lappiin. Keskiviikon vastaisena yönä räntää tulee paikallisesti Kainuussa asti, Joanna Rinne toteaa.

  Keskiviikko puolestaan on osassa Suomea viikon lämpimin päivä.

  – Lämmin ilmamassa tuo aurinkoiseen maan etelä- ja länsiosaan jopa 16–18 asteen lämpötilan. Muualla maassa on pilvisempää, ja lämpötilat eivät nouse suuresti tiistaisista lukemista. Itä-Lapissa sataa paikoin vähän räntää tai vettä, myös Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa tulee jokunen vesisadekuuro.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Torstaina sää muuttuu aurinkoisemmaksi myös muualla Suomessa. Lämpötilat jäävät silti maan etelä- ja keskiosassa 10–15 asteeseen, Lapissa lämpenee 4–11 asteeseen.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Perjantaina ja viikonloppuna pilvisyys vaihtelee koko maassa. Päivälämpötila on 9–17 astetta.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan parinkymmenen asteen lämpötilat eivät pääse Suomeen ainakaan laajalle alueelle. Suurin mahdollisuus 20 asteen rikkoutumiselle tällä viikolla on keskiviikkona, jolloin se saattaisi tapahtua jollakin yksittäisellä havaintoasemalla paikallisesti, Joanna Rinne sanoo.

  Kun Suomessa vietetään toukokuuta tavanomaista viileämmässä säässä, on läntisessä, keskisessä ja eteläisessä Euroopassa tällä viikolla laajalti selvästi keskimääräistä lämpimämpää. Esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen perusteella laajalti jopa yli kuusi astetta keskimääräistä korkeampia.

  – Eteläisen Euroopan lämmin ilmamassa nousee tällä viikolla aaltona pohjoisemmaksi. Lämpötilat kohoavat yli 25 asteeseen, jopa yli 30 asteeseen tiistaina useissa läntisen ja eteläisen Euroopan maissa. Keskiviikkona lämmin alue laajenee niin, että yli 25 asteen lämpötiloja mitataan laajalti muun muassa Saksassa asti. Läntisessä Ruotsissakin lämpötila nousee laajalla alueella yli 20 asteeseen. Suomessa on keskiviikkona lämpimintä lounaassa, jossa lämpötilat jäävät silti 15 ja 20 asteen välille. Torstaina yli 25 asteen lukemia on odotettavissa Ruotsissa asti, pohjoisessa Saksassa lämpötila voi nousta 30 asteeseen.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Tämän hetken ennusteen mukaan lämpimin ilma vetäytyy perjantaina jo Ruotsista, mutta keskisessä ja eteläisessä Euroopassa on vielä hyvin lämmintä.

  – Espanjassa lämpötila voi nousta Sevillan seudulla jopa 40 asteen yläpuolelle. Viikonlopun aikana lämpimimmät ilmat vetäytyvät eteläiseen Eurooppaan. Esimerkiksi Saksan pohjoispuoliskolla, Tanskassa ja Ruotsissa lämpötilat jäävät jo alle 20 asteeseen.

  Suurimmassa osassa Eurooppaa sää on tällä viikolla ajankohdan keskiarvoa kuivempaa. Irlannissa sekä osassa Skotlantia ja osassa Saksaa sateita tulee kuitenkin keskimääräistä enemmän.

  Toukokuun 23. päivä alkava viikko: Edelleen osassa maata tavanomaista kylmempää

  Kuukausiennusteen mukaan ajankohtaan nähden kylmä sää valtaa pohjoisessa Euroopassa edellistä viikkoa suuremman alan 23. toukokuuta alkavalla viikolla.

  – Myös Suomessa viikko on maan etelä- ja keskiosassa keskilämpötilaltaan ajankohdan keskiarvoa kylmempi, Lapissa keskiarvoinen. Euroopan lämpimän ilman aalto joutuu vetäytymään etelämmäksi. Eteläisessä Euroopassa viikon keskilämpötila on kuitenkin edelleen ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, Joanna Rinne kertoo.

  Vaihtelevaa toukokuun säätä.
  Toukokuun sää on ollut vaihtelevaa. Kuva: Heidi Multanen, Rasivaara, 13.5.2022

  Suomessa sää jatkuu ensi viikolla viileän vaihtelevana. Sateita tulee meillä kuukausiennusteen mukaan ajankohdalle tyypillinen määrä.

  – Vaikka Suomessa sateita ei ole ennusteessa tavanomaista viikkoa enempää, Suomen eteläpuolella on laaja, sateinen alue, joka viittaa siihen, että Atlantilta tulevien matalapaineiden reitti tulee kulkemaan pohjoisen Euroopan yli, Joanna Rinne toteaa.

  Eteläisessä Euroopassa, jossa sää on keskimääräistä lämpimämpää, viikko on myös laajalti keskimääräistä vähäsateisempi.

  Toukokuun 30. ja kesäkuun 6. päivä alkavat viikot sekä kesäkuun jatko: Miltä näyttää kesäkuu?

  Toukokuun 30. päivä ja kesäkuun 6. päivä alkavien viikkojen osalta kuukausiennuste näyttää samansuuntaisia linjoja sekä lämpötilojen ja että sateiden suhteen kuin niitä edeltävällä viikollakin oli. Suomessa on merkkejä tavanomaista viileämmistä tai keskimääräisen tuntumassa olevista lämpötiloista.

  – Euroopan pohjoiskoillisella puoliskolla viikot ovat keskilämpötilaltaan ajankohdan keskiarvoa viileämpiä, etelälounaisella puoliskolla ajankohdan keskiarvoa lämpimämpiä. Sateita tulee meillä Suomessa suunnilleen keskiarvoinen määrä, mutta pohjoisen Euroopan alueella näkyy paikallisia viitteitä ajankohtaan nähden sateisesta säästä. Nämä jaot säilyvät kuukausiennusteessa juhannusviikkoon asti, Joanna Rinne sanoo.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

  Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
  Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca 

  Säätilastojen mukaan terminen kesä alkaa etelässä keskimäärin ennen 20. toukokuuta ja maan keskiosassa toukokuun loppuviikkoina. Pohjoisessa terminen kesä alkaa laajalti keskimäärin toukokuun lopusta kesäkuun puoliväliin ulottuvalla jaksolla, pohjoisessa Lapissa kuitenkin vasta kesäkuun loppupuoliskolla. Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen yläpuolella.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Päivitetty 17.5.2022 klo 15.56

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat