Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lämpöputki alkaa: Ensi viikon alussa jopa 30 astetta voi olla lähellä
Uutiset |

Lämpöputki alkaa: Ensi viikon alussa jopa 30 astetta voi olla lähellä

Toukokuista aurinkoa.
Viime aikojen sää on ollut vähäsateista. Loppuviikolla on tulossa sekä aurinkoa että paikoin sade- ja ukkoskuuroja. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 21.5.2024

Ennusteissa näkyy nyt lämmin jakso Suomeen. Kuitenkin myös sade- ja ukkoskuurot yleistyvät loppuviikolla.

Keskiviikkona oli jo tämän toukokuun seitsemäs hellepäiväksi luokiteltu päivä, kun Kankaanpäässä Niinisalon lentokentän havaintoasemalla mitattiin 25,2 astetta. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Loppuviikolla lämpötilat kohoavat entisestään.

– Viikonloppua kohti mentäessä sää muuttuu epävakaisempaan suuntaan, mutta jatkuu lämpimänä suuressa osassa maata. Perjantaina kuurosateet painottuvat maan pohjoisosaan ja paikoin länteen, viikonloppuna sadekuurot ja ukkoset yleistyvät maan etelä- ja keskiosassa. Nyt näyttää, että ensi viikon puolella sää vähitellen lämpenee entisestään. Jo alkuviikolla voidaan käydä paikoin lähellä 30 asteen lukemia, toteaa Forecan meteorologi Sara Salonen.

Hellelukemat yleistyvät lähipäivinä – myös sade- ja ukkoskuuroja tulossa

Alkuviikon yöt ovat olleet viileitä. Vielä torstain vastaisenakin yönä hallanvaara on lähes koko maan pohjoisosassa, erityisesti Lapissa.

Torstaina sää on poutainen ja laajalti aurinkoinen. Idässä ja pohjoisessa on kuitenkin monin paikoin ohutta yläpilveä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Päivälämpötila on suuressa osassa maata 20–26 astetta, lämpimintä on paikoin maan länsiosassa. Lapissa ja Koillismaalla jäädään 15–20 asteeseen. Maan etelä- ja keskiosassa eteläkaakkoinen ja pohjoisessa lounaanpuoleinen tuuli voimistuu kohtalaiseksi, Sara Salonen kertoo.

Perjantain vastainen yö on jo lämpimämpi, mutta Käsivarren Lapissa voi olla hallaa.

Ennuste iltapäiville 23.–24.5.2024.
Ennuste iltapäiville 23.–24.5.2024.

Perjantaina sää alkaa muuttua epävakaisempaan suuntaan.

– Maan pohjoisosaan leviää luoteesta säärintama kuurosateineen. Rintaman jälkipuolella viileämpää ilmaa virtaa Lappiin, kun tuuli kääntyy puhaltamaan luoteesta. Perjantain puolella kuurosateita saattaa tulla paikoin myös maan etelä- ja keskiosassa, mutta sateiden reitti ja voimakkuus ovat vielä vaihdelleet ennusteissa. Tuoreimman ennusteen mukaan kuurosateet painottuvat perjantaina todennäköisimmin maan länsiosaan. Ukkonenkin voi jyrähtää paikoin perjantain sateiden yhteydessä.

Perjantain pohjoisen kuurosateet etenevät kuitenkin melko nopeasti, joten sadekertymät jäävät siellä maltillisiksi.

Päivälämpötila on perjantaina yleisesti 20–26 astetta, mutta Lapissa sateiden jälkipuolella lämpötila jää enimmäkseen 6–16 asteeseen. Myös maan länsiosaan mahdollisesti rantautuvat sateet viilentävät lämpötiloja paikallisesti.

Lauantain vastainen yö on taas kylmempi Lapissa, missä voi olla hallaa, Pohjois-Lapissa paikoin jopa yöpakkasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Mikä on hallan ja yöpakkasen ero?

Viikonloppuna lämpöä sekä sade- ja ukkoskuuroja maan etelä- ja keskiosaan, pohjoisessa viilenee hetkellisesti lauantaina

Lauantaina kuurosateet yleistyvät maan etelä- ja keskiosassa. Kuurosateiden mukana voi olla myös ukkosta. Ennustetut sadekertymät vaihtelevat lauantaina muutamasta millimetristä useaan kymmeneen millimetriin.

– Sadekuuroissa paikallinen vaihtelu on hyvin suurta, paikallisesti kertymät voivat olla suuria. Lauantaina maan etelä- ja keskiosassa kuurosateet ovat hidasliikkeisiä, joten sadekuuron osuessa kohdalle vettä voi tulla vuorokaudessa paikoin 10–40 millimetriä, Sara Salonen toteaa.

Kuurosateet laskevat lämpötiloja paikallisesti, mutta yleisesti ottaen sää jatkuu lämpimänä maan etelä- ja keskiosassa. Lauantaina lämpötilat ovat etelässä 20–27 astetta ja maan keskiosassa 18–24 astetta.

Pohjoisessa sää on lauantaina poutainen ja suurelta osin aurinkoinen. Päivälämpötilat vaihtelevat Oulun seudun noin 18 asteesta Pohjois-Lapin enimmäkseen 5–10 asteeseen.

Ennuste iltapäiville 25.–27.5.2024.
Ennuste iltapäiville 25.–27.5.2024.

Myös sunnuntain vastaisena yönä Lapissa on paikoin hallaa ja yöpakkasia.

Sunnuntaina kuurosateita ja mahdollisesti myös ukkosta kehittyy yhä paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa sää on poutainen, suurelta osin aurinkoinen ja lämpenee uudelleen.

– Sunnuntaina lämpötilat ovat etelästä Oulun korkeudelle asti enimmäkseen 18–26 astetta ja Lapissa enimmäkseen 12–20 astetta. Lämpimimmät lukemat löytyvät maan etelä- ja länsiosasta, mutta sadekuurot laskevat lämpötiloja paikallisesti, Sara Salonen ennustaa.

Ensi viikollakin lämpöä

Ensi viikolla sää lämpenee näillä näkymin entisestään. Tämän hetken ennusteen mukaan alkuviikolla jopa 30 asteen lukemat voivat olla paikoin lähellä, mutta ennusteessa on vielä epävarmuutta.

– Tuoreimman ennusteen mukaan lämmin ja epävakainen sää jatkuu myös ensi viikon puolella. Myös ukkoset ovat mahdollisia. Kuurosateiden sijaintiin liittyy epävarmuutta, mutta viikon mittaan niitä voi esiintyä siellä täällä. Etelässä helteinen sää näyttää jatkuvan, Sara Salonen kertoo.

Pohjoisessa jäädään ensi viikolla kylmän ja lämpimän ilmamassan rajamaille, joten sään ennustettavuus on huonompi.

– Suomen koillispuolelle jäävä kylmempi ilma saattaa ajoittain ulottua maan pohjoisosaan viilentämään säätä, Sara Salonen toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat