Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näin myräkkä etenee: Maan keskiosaan jopa 30 senttimetriä lunta, etelässä…
Uutiset |

Näin myräkkä etenee: Maan keskiosaan jopa 30 senttimetriä lunta, etelässä taajamatulvat mahdollisia – katso myös ensi viikon ennuste

Lumisade ja pöllyävä lumi heikensivät ajokeliä Seinäjoen ja Lapuan välillä 16. helmikuuta 2024.
Perjantain ja lauantain myräkkä tuo lunta, räntää, vettä ja paikoin myös jäätävää sadetta. Ajokeli on laajalti huono tai jopa erittäin huono. Tällaiselta ajokeli näytti perjantaina iltapäivällä Seinäjoen ja Lapuan välillä. Kuva: Niklas Hirvelä, 16.2.2024

Runsaat lumi- ja vesisateet sekä pöllyävä lumi huonontavat ajokeliä talvilomien menoliikenteessä perjantaina ja lauantaina, lisäksi osa sateesta on jäätävää sadetta. Maan keskiosassa lunta pyryttää laajalti jopa 15–30 senttimetriä puuskaisen tuulen kera. Etelässäkin sade alkaa lumena, mutta tilanteen edetessä etelässä tulee reilusti vettä, jopa taajamatulvat ovat mahdollisia. Sunnuntaiksi luvassa on jo laajalti aurinkoista pakkassäätä. Myös ensi viikolla sää on vaihtelevaa.

Laaja sadealue levittäytyy perjantaina Suomeen lännestä alkaen.

– Sateita tulee lähes koko maassa. Maan eteläosassa sade alkaa lumena, mutta olomuoto muuttuu pian vesisateeksi. Sade voi olla pian lumisateen jälkeen jäätävääkin sadetta. Maan keskiosassa sateen olomuodosta on sitä suurempi osa lunta, mitä pohjoisempana ollaan. Maan pohjoisosassa sateet tulevat täysin lumena. Itäisimmässä Suomessa sateita tulee paikoin vielä lauantai-iltanakin, vaikka suuresta osasta maata sateet väistyvät lauantaipäivän aikana, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Suurimpia lumikertymiä ennakoidaan maan keskiosaan.

– Perjantain ja lauantain aikana lunta sataa runsaimmin maan keskiosassa, jossa sitä tulee kahdessa vuorokaudessa yhteensä laajalti 15–30 senttimetriä. Lumen lisäksi maan keskiosassa sataa kuitenkin myös vettä, joka osin sulattaa lunta ja muuttaa sitä sohjoiseksi. Maan keskiosan eteläisemmissä osissa sade tulee suurelta osin vetenä, pohjoisemmissa osissa sade alkaa ja päättyy lumena, mutta välillä sade tulee osin vetenä. Siinä, kuinka paljon lunta jää maahan ja kuinka paljon sitä sulaa, on suuria paikalliseroja.

Maan pohjoisosassa lunta sataa enimmäkseen 5–10 senttimetriä perjantain ja lauantain aikana yhteensä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso sadetutka ja sateiden ennuste Forecan sivuilta.

Ajokeli laajalti huono, taajamatulvat mahdollisia etelässä

Etelään on puolestaan tulossa reippaita vesisateita, vaikka sade alkaakin lumisena.

– Maan eteläosassa lunta tulee hyvin vähän, mutta sen sijaan vesisadetta tulee etelärannikon tuntumassa perjantain ja lauantain aikana yhteensä 20–30 millimetriä. Vesisade sulattaa paikoin lumia. Vettä kertyy vesisadealueilla maahan sekä sateista että lumen sulamisen ja lauhtumisen takia, Joanna Rinne sanoo.

Tulvakeskus ja Suomen ympäristökeskus kertovatkin, että sateet ja lumen sulaminen voivat aiheuttaa taajamatulvia Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa lumen ja jään tukkiessa viemäreitä.

Eri olomuodoissa tulevat sateet heikentävät selvästi ajokeliä perjantain ja lauantain aikana.

– Lumisadealueilla keliä heikentää teille kertyvä lumi, lisäksi tuuli saa lumen pöllyämään, mikä voi heikentää liikenteessä näkyvyyttä. Sekaolomuotojen alueella sohjo, lauhtuminen ja veden kertyminen jäisille pinnoille sekä mahdollinen paikallinen jäätävä sade heikentävät kaikki keliolosuhteita niin autoteillä kuin kevyen liikenteen väylilläkin, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta lumi- ja vesisateiden ennuste!

Kahden vuorokauden ennustetut sademäärät ovat maan etelä- ja keskiosassa paikoin jo lähellä tyypillisiä koko helmikuun sademääriä. Helmikuun sademäärät ovat Suomessa keskimäärin noin 25–40 millimetriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tuuli puuskaista, sää kylmenee myräkän jälkeen – sunnuntaina aurinkoa

Perjantaina ja lauantaina tuuli on etenkin maan etelä- ja keskiosassa puuskaista.

– Perjantaina puuskainen tuuli puhaltaa etelän puolelta, mutta lauantaina tuuli kääntyy maan etelä- ja keskiosassa puhaltamaan luoteesta ja on yhä puuskaista. Maan pohjoisosassa voimistuu lauantaina puuskainen pohjoistuuli, Joanna Rinne ennustaa.

Perjantaina lämpötila on etelärannikolla nollan tuntumassa ja maan länsiosassa etenkin länttä kohti mentäessä on 0–2 plusastetta. Idässä on pakkasta enimmäkseen 1–5 astetta ja pohjoisessa 1–9 astetta.

Lauantain vastaisen yön aikana maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu lauhan sään kieleke kohti itää. Lämpötila nousee laajalti 1–5 plusasteeseen. Lapissa on pakkasta 3–10 astetta.

– Lauantaina lauhan ilman kieleke väistyy, tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta ja lämpötila laskee pakkaselle viimeistään lauantai-iltaan mennessä myös niillä alueilla, joilla lämpötila on yön aikana noussut plussalle. Tällöin märkien pintojen ja sohjon jäätyminen heikentää keliä merkittävästi, vaikka sateet ovat jo väistyneet. Lauantain aikana Suomen yltä väistyvät sateiden lisäksi vähitellen myös pilvet. Sää muuttuu lännestä alkaen iltaa kohden selkeäksi, Joanna Rinne sanoo.

Ennuste iltapäiville 17.–18.2.2024.
Ennuste iltapäiville 17.–18.2.2024.

Sunnuntaiksi ennusteessa on laajalti aurinkoista säätä. Tuuli on enimmäkseen heikkoa.

– Pakkasta on sunnuntaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 1–7 astetta ja Lapissa 6–10 astetta. Maanantain vastaisena yönä pakkanen kiristyy, vaikka osassa maata pilvisyys alkaa jo lisääntyä.

Ensi viikolla vaihtelua säässä

Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikolla maanantai, tiistai ja keskiviikko ovat pääosin pilvisiä päiviä.

– Lämpötilat pysyvät suuressa osassa maata pakkasella, vaikka lounaassa sekä etelä- ja länsirannikolla voidaan käväistä nollassa tai jopa hivenen plussalla. Vähäisiä lumisateita tulee paikoin.

Ennuste iltapäiville 19.–21.2.2024.
Ennuste iltapäiville 19.–21.2.2024.

Ensi viikon jälkipuolella enimmäkseen pilvinen sää näyttää jatkuvan. Näillä näkymin sää lauhtuisi.

– Suomeen saapuu tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon loppupuolella lounaan puolelta lauhempaa ilmaa ja sadealueita. Lämpötilat nousevat maan etelä- ja keskiosassa ajoittain plussan puolelle, joten sateet tulevat ainakin maan eteläpuoliskolla osin vetenä. Matalapaineen keskukset voivat tuoda Suomeen myös tuulista säätä, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Kuukausiennusteessa iso muutos – tältä näyttää talvilomien sää!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 16.2.2024 klo 16.52

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat