Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pääkaupunkiseudulle rymähtänyt sunnuntain jälkeen jopa puoli metriä lunta, ja lisää vielä tulossa – katso aamun lumitilanne
  Uutiset |

  Pääkaupunkiseudulle rymähtänyt sunnuntain jälkeen jopa puoli metriä lunta, ja lisää vielä tulossa – katso aamun lumitilanne

  Toini-myrskyn lumikertymää Helsingin Fredrikinkadulla
  Toini-pyryn lumi on vallannut pysäköintipaikat Helsingin keskustassa. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 13.1.2021

  Toini-pyryn lumentulo jatkuu edelleen. Keskiviikkoaamuun mennessä runsainta lumentulo on ollut pääkaupunkiseudulla, jossa lunta on satanut maanantaista alkaen jopa yli puoli metriä.

  Etelä-Suomeen on satanut Toini-pyryn aikana jopa yli puolen metrin paksuinen lumipeite, Helsinki-Vantaalla lunta oli keskiviikkoaamuna kahdeksalta peräti 61 senttimetriä. Vielä sunnuntaina samalla havaintoasemalla lumensyvyydeksi mitattiin 10 senttimetriä, joten sunnuntain jälkeen lumipeite on paksuuntunut puolella metrillä.

  Suuri lukema selittyy todennäköisesti osin tuulen aiheuttamalla kinostumisella, mutta Etelä-Suomessa pääkaupunkiseudun lähiseuduilla on useita havaintoasemia, joilla on mitattu keskiviikkoaamuna lunta 40–60 senttimetriä, joten kovin kaukana todellisuudesta lukema ei todennäköisesti ole.

  Suomen paksuin lumipeite keskiviikkona klo 8
  1Helsinki-Vantaa61 cm
  2Espoo Nuuksio56 cm
  3Puolanka Paljakka48 cm
  4Kittilä Kenttärova48 cm
  5Porvoo Harabacka46 cm

  Kun katsotaan sademääriä maanantaiaamusta keskiviikkoaamuun, suurimmat sademäärät Suomessa näyttävät seuraavalta: (lukemat millimetreinä, sillä havaintoasemien sademittarit sulattavat sataneen lumen ja mittaavat sademäärän vasta sen jälkeen vesimääränä. Taulukossa yksi millimetri vastaa karkeasti yhtä lumisenttimetriä).

  Suomen suurimmat sademäärät ma–ke-aamu klo 8
  1Espoo Nuuksio52,1 mm
  2Lohja Porla40,5 mm
  3Helsinki-Vantaa39,2 mm
  4Hyvinkää Hyvinkäänkylä34,8 mm
  5Nurmijärvi Röykkä

  33,5 mm

  Lumentulo jatkuu vielä keskiviikkona, joten nämä lukemat voivat kasvaa vielä hieman, mutta keskiviikkona uutta lunta on ennustettu kertyvän vain muutama sentti.

  Hyytävä kylmyys levinnyt jo Lappiin

  Revontulitaivas Kilpisjärvellä.
  Pohjoisessa taivas on laajalla alueella selkeä. Arkistokuva: Markus Mäntykannas

  Samaan aikaan, kun eteläisen Suomen on vallannut lumi, Lappiin ovat hiipineet pohjoisesta kireät pakkaset. Keskiviikkoaamuna kahdeksalta Suomen kylmin lämpötila löytyi Kittilästä, jossa elohopea on pudonnut peräti −38,6 asteeseen. Keski- ja Pohjois-Lapissa pakkasta on laajalla alueella yli 30 astetta, ja Etelä-Lapissakin 20–30 astetta.

  Suomen kylmimmät lämpötilat keskiviikkona klo 8
  1Kittilä lentoasema−38,6
  2Kittilä Pokka−37,7
  3Kittilä Lompolonvuoma−36,9
  4Inari Väylä−36,7
  5Inari Kaamanen−36,6

  Miltä näyttää tulevien päivien ennuste?

  Keskiviikon aikana lumentulo rauhoittuu, ja kireät pakkaset valtaavat alaa myös ensin maan keski-, pian myös maan eteläosassa. Edessä saattaa olla suuressa osassa Suomea jopa talven kylmin loppuviikko.

  Lue myös: Toini-pyry ravistelee Etelä- ja Lounais-Suomea – katso kuvat!

  Joanna Rinne

  Päivitetty 13.1. klo 22.47

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa