Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lauha sää jatkuu: Tulossa vettä, lunta ja tuulta, tulvatkin mahdollisia…
Uutiset |

Lauha sää jatkuu: Tulossa vettä, lunta ja tuulta, tulvatkin mahdollisia – katso viikonlopun ja ensi viikon ennuste

Lauhaa säätä Vaasassa.
Teillä on nyt paikoin vettä, loskaa ja sohjoa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 22.2.2024

Sää jatkuu lauhana viikonloppuna ja pitkälle ensi viikkoon. Sateita tulee niin vetenä, räntänä kuin lumenakin. Sää on ajoittain myös tuulista. Etenkin etelässä paikalliset tulvat ovat mahdollisia.

Lauha sää on vallannut alaa viikon edetessä. Vesisade ja plusasteet ovat jo sulatelleet lumia osasta maata, lumi- ja räntäsateet puolestaan huonontavat paikoin ajokeliä myös viikonloppuna. Myös liukkauteen kannattaa varautua.

– Lauha säätyyppi jatkuu pitkälle ensi viikkoon. Perjantaiaamuna tehtyjen ennusteiden valossa lauhaan ja tuuliseen säätyyppiin olisi tulossa mahdollinen muutos vasta ensi viikon lopulla. Tämän viikonlopun sateet ja lauha sää voivat aiheuttaa etelässä paikallista tulvimista, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Perjantaina vesi-, räntä- ja lumisateita kulkee Suomen yli – tuuli puuskaista

Perjantaina Suomeen on levinnyt hajanaisia sateita.

– Maan etelä- ja keskiosassa sataa pääosin vettä, mutta paikoin seassa voi olla myös räntäsadetta. Pohjoisessa sateet tulevat illan ja yön aikana niin lumena, räntänä kuin vetenäkin. Perjantain puolella runsaimmin sataa etelässä sekä Meri-Lapin seudulla, missä sademäärä on yleisesti 5–10 millimetriä, Joonas Koskela kertoo.

Sää on perjantaina tuulista ja lauhaa. Lämpötila on lähes koko maassa nollan yläpuolella. Korkeimmillaan lämpötila on etelässä ja lännessä 3–4 plusasteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantain vastaisen yön kuluessa sateet siirtyvät Suomen yli itään. Lännestä alkaen pilvisyys vähenee sateiden jäljessä. Yöllä ja lauantaina aamulla lämpötila käy etelässä ja lännessä monin paikoin vähän pakkasen puolella.

Katso sadetutka ja sateiden ennuste Forecan sivulta!

Viikonloppuna tulee lisää vettä ja lunta, mutta aurinkokin pilkahtaa paikoin – Lapissa kovia tuulenpuuskia lauantaina

Lauantai alkaa lähes koko maassa poutaisessa säässä.

– Pilvisyys on laajalti runsasta, mutta maan länsiosasta Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen ulottuvalla alueella aurinko voi näyttäytyä, ennen kuin pilvisyys lisääntyy etelästä alkaen. Päivällä on jälleen suojasäätä lähes koko maassa. Etenkin pohjoisessa on myös tuulista. Lapissa tuulenpuuskat ovat kovia, Joonas Koskela ennustaa.

Lauantain kuluessa etelästä saapuu matalapaine runsaine sateineen.

– Etelärannikolla sade alkaa iltapäivän aikana. Illalla runsaita sateita tulee jo laajalti maan etelä- ja keskiosassa. Sade voi alkaa etelässäkin laajalti räntänä tai lumena, mutta illalla ja sunnuntain vastaisena yönä etelässä ja idässä sataa monin paikoin vettä. Lounais-Suomesta maan keskiosan kautta Kainuuseen ulottuvalla alueella sataa enimmäkseen lunta tai räntää.

Katso videolta lähipäivien ennuste!

Sademäärät kohoavat lauantaina maan etelä-, keski- ja itäosassa monin paikoin 15 millimetrin tienoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kapealla kaistaleella Lounais-Suomen sisämaasta maan keskiosan kautta Kainuuseen lunta voi kertyä noin 10 senttimetriä. Yleisesti lumisateisilla alueilla lunta kertyy 5–10 senttimetriä, Joonas Koskela toteaa.

Sunnuntaiksi edelliset sateet väistyvät itään, mutta lounaasta saapuu kapea kuurosadealue maan länsiosaan. Lännen sateet ovat räntää ja vettä.

– Viikko päättyy lauhana ja tuulisena. Maan eteläosasta Lapin rajoille ulottuvalla alueella lämpötila on sunnuntaina päivällä 0 ja 4 plusasteen välillä ja Lapissa nollassa tai vähän pakkasella. Enimmäkseen on pilvistä, mutta paikoin aurinko voi pilkahdella etelärannikolla, maan keskivaiheilla sekä Lapissa.

Talvilomakausi jatkuu ensi viikolla lauhassa säässä – sateita kulkee ajoittain Suomen yli

Koululaisten talvilomakausi jatkuu 26. helmikuuta alkavalla viikolla, jolloin lomia vietetään Opetushallituksen mukaan muun muassa Tampereen, Jyväskylän, Vaasan, Lahden, Hämeenlinnan, Kokkolan, Kotkan, Kouvolan, Lappeenrannan, Mikkelin ja Seinäjoen kouluissa.

– Lauha sää jatkuu ensi viikolla, mutta pilvisyyden vähentyessä pakkaset yleistyvät. Viikon alkupuolella vallitsevat edelleen lauhat lännen ja etelän väliset ilmavirtaukset. Maanantaina lounaasta voi saapua seuraava matalapaine lumi-, räntä- ja vesisateineen maan etelä- ja keskiosaan, Joonas Koskela sanoo.

Tiistai- ja keskiviikko näyttävät sateiden osalta välipäiviltä. Pilvisyys vaihtelee. Öisin on enimmäkseen pakkasia, päivällä lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa plusasteille.

– Tämän hetken ennusteen mukaan torstaina voi saapua lounaasta voimakkaampi matalapaine runsaampien sateiden kera. Nämäkin sateet tulevat ennusteen mukaan jälleen kaikissa olomuodoissa. Tämän matalapaineen jälkeen Suomeen saattaa viikonloppuna alkaa vahvistua korkeapaine, mutta ennuste on jo hyvin epävarma. Mikäli korkeapaine vahvistuu, voi öisin olla vähän reilumpia pakkasia selkeillä alueilla, mutta edelleen päivisin esiintynee suojasäätä suuressa osassa maata, Joonas Koskela toteaa.

Tulvat mahdollisia

Tulvakeskus ja Suomen ympäristökeskus kertovat, että lauha ja sateinen sää nostaa jokien pintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Lumen sulanta ja vesisateet lisäävät valuntaa ja voivat aiheuttaa hulevesitulvia taajamissa. Valunnan kasvu nostaa jokien vedenpintoja paikoin jopa keskimääräisen kevättulvahuipun tasolle ensi viikon alussa. Ennusteen mukaan vesi nousee alavimmille pelloille esimerkiksi Loimijoella, Perniönjoella ja Lepsämänjoella.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Pari viikkoa tavanomaista lauhempaa säätä – maaliskuun puolella näkyy nyt käänne

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 23.2.2024 klo 15.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat