Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste julki: Aluksi edessä selvä käänne – näin meteorologi kommentoi valkeaa joulua! Katso ennuste!
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste julki: Aluksi edessä selvä käänne – näin meteorologi kommentoi valkeaa joulua! Katso ennuste!

  Jouluvaloja ja vähän lunta Vaasassa.
  Lumi on käynyt ajoittain maassa etelässä asti. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 27.11.2019

  Lauhan itsenäisyyspäiväviikonlopun jälkeen sää alkaa pakastua ensi viikon alkupuolella. Uusi kuukausiennuste joulukuulle näyttää aiempia ennusteita viileämmältä, vaikka päälinjana onkin edelleen keskimääräistä lämpimämpi signaali. Jouluviikon ennuste vaikuttaa kuitenkin erilaiselta muuhun ennusteeseen verrattuna.

  Tuoreen Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuuden viikon ennusteen mukaan sää on Suomessa joulukuussa ja tammikuun alkupuolella hieman keskimääräistä lämpimämpää tai ajoittain keskimääräisissä lämpötiloissa.

  Lauhan itsenäisyyspäivän jälkeen käännös pakkasille

  Joulukuun 7. päivä alkavalla viikolla korkeapaine vaikuttaa Suomen itä- ja kaakkoispuolella, Länsi-Euroopassa liikkuu matalapaineita. Ennusteen mukaan Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla viikon keskilämpötila on 1–4 astetta tavanomaista korkeampi, muualla maassa on pääosin 0–1,5 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Viikon mittaan odotettavissa on useampana päivänä laajalti kuivaa pakkassäätä.

  – Korkeapaineen takia sää on meillä monin paikoin ajankohtaan nähden vähäsateista, Lapissa sateita on liikkeellä, mutta sademäärät ovat melko keskimääräisiä. Venäjällä sää on tavanomaista kylmempää korkeapaineen alueella. Tätä kylmää ilmaa voi ajoittain päästä Venäjältä Suomeenkin ensi viikon aikana, mikä voi vaikuttaa laskevasti viikon keskilämpötilaan maan itä- ja eteläosassa. Toisaalta Suomen itäpuolen korkeapaineen ja Länsi-Euroopan matalapaineiden välistä etelänpuoleinen lämpimän ilman virtaus kohti Suomea on mahdollista, pohtii Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Kuurainen maisema.
  Sää viilenee joulukuun toisella viikolla. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 25.10.2020

  Sää alkaa pakastua ensi viikon alussa lauhan viikonlopun jälkeen, maanantaina ollaan kuitenkin vielä laajalti nollan tuntumassa tai hieman plussalla.

  – Alkuviikon lämpötilat ovat tavanomaista korkeampia, mutta sen jälkeen pakastuvan sään lämpötilat ovat jo lähempänä normaaleja lämpötiloja. Tiistaina ja viikon puolivälin tienoilla pakkasta on tämän hetken ennusteen mukaan yleisesti 2–7 astetta, rannikoilla ollaan lähempänä nollaa ja pohjoisessa voi olla paikallisesti noin 10 pakkasastetta. Perämeren yltä saattaa kuitenkin virrata lämpimämpää ilmaa pohjoiseen niin, että lämpötila on osin hieman plussalla.

  Sää on ensi viikon alkupuolella maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen poutaista, aurinkoakin nähdään osassa maata. Etenkin länteen ja pohjoiseen voi kuitenkin tulla joitain sateita. Alkuviikolla sateita tulee vetenä, räntänä ja lumena, pakkasten yleistyessä lumena.

  – Ensi viikon loppupuolella korkeapaine antaa todennäköisesti hieman periksi, mikä voisi mahdollistaa jälleen sateiden saapumisen laajemmin Suomeen. Jos korkeapaine alkaa samalla väistyä itään, myös lauhempaa ilmaa pääsee jälleen leviämään Suomeen. Tämä tietäisi vesisateen yleistymistä, sanoo Jenna Salminen.

  Joulua kohti hieman tavanomaista lämpimämpää

  Joulukuun 14. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste ennakoi laajalti 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää, pienin poikkeama näkyy idässä, missä ollaan lähellä keskimääräisiä lämpötiloja.

  Säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat joulukuun puolivälissä maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, paikoin lounais- ja etelärannikolla sekä Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on joulukuun puolivälissä 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa 4–10 pakkasastetta.

  – Mahdollisesti tälläkin viikolla on yhä odotettavissa jonkin verran korkeapaineen vaikutuksia. Tämän vuoksi sää olisi edelleen vähäsateista tai sademäärät lähellä tavanomaisia, Jenna Salminen sanoo.

  Miltä näyttää jouluviikko nyt?

  Jouluviikon keskilämpötila näyttää kuukausiennusteessa melko keskimääräiseltä, rannikolla on mahdollisesti osin hieman tavanomaista lämpimämpää. Myös sademäärät näyttävät ennusteessa tavanomaisilta jouluviikolla.

  Tilastojen mukaan jouluaattona päivän ylimmät lämpötilat ovat keskimäärin pakkasella lähes koko maassa aivan lounaisinta Suomea ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

  Jouluviikon keskilämpötila näyttää kuukausiennusteessa melko keskimääräiseltä, rannikolla on mahdollisesti osin hieman tavanomaista lämpimämpää.

  Tällä hetkellä lunta on eniten pohjoisessa ja paikoin idässä. Lännessä ja etelässäkin lumi on käynyt maassa ajoittain. Mitä sitten voidaan sanoa mahdollisesta mustasta tai valkeasta joulusta tämän ennusteen perusteella?

  – Jos lämpötila olisi kuukausiennusteen tarjoaman keskimääräisen tienoilla, tarkoittaisi tämä pakkasöitä ja niille osuvat sateet olisivat todennäköisemmin lunta. Keskimäärin joulun aikaan päivälläkin on pakkasta siis lounaisinta Suomea lukuun ottamatta, joten päiväsaikaankin sateet voisivat tulla laajalti lumena. Tällä hetkellä ei kuitenkaan pystytä sanomaan tarkemmin mahdollisista sateista, niiden sijainnista tai olomuodosta tai sitä, miten jouluviikon mahdollinen keskimääräinen lämpötila toteutuu, Jenna Salminen toteaa.

  Vaikka ennuste näyttää jouluviikon keskilämpötilaksi keskimääräistä, voi viikon sisäinen lämpötilan vaihtelu olla suurta. Viikon keskimääräinen keskilämpötila voi toteutua monella eri tavalla, esimerkiksi tavanomaista lämpimämmällä alkuviikolla ja tavanomaista kylmemmällä loppuviikolla tai päinvastoin – tai monella muullakin tavalla.

  – Kaikki on siis yhä mahdollista, toteaa Jenna Salminen.

  Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan säätilastojen mukaan joulun tienoilla pohjoisessa on lunta tyypillisesti 20–40 senttimetriä, maan keskiosassa 10–40 senttimetriä ja Etelä-Suomessakin laajalti 1–20 senttimetriä. Lounais-Suomi ja etelärannikko ovat tyypillisesti joulun aikaan vähälumisimpia seutuja. Helsingin Kaisaniemessä on jouluaattoaamuna lumetonta keskimäärin joka kolmas vuosi.

  Vuodenvaihteen viikolle sekä tammikuun alkupuoliskolle ECMWF:n ennuste näyttää hieman keskimääräistä lämpimämpää säätä. Sää olisi mahdollisesti kääntymässä tavanomaista sateisempaan suuntaan.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 7.12. klo 10.29

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa