Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste julki: Lämpöaalto pamahtaa Suomeen – tältä näyttää juhannusviikko nyt!

Kesäinen päivä Virroilla.
Lähiaikojen ennusteissa on lämmintä säätä, mutta paikoin tulee myös sade- ja ukkoskuuroja. Arkistokuva: Sirpa Jyske, Virrat

Kuukausiennusteen mukaan touko–kesäkuun vaihteen viikko on koko Suomessa selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi. Päivittäisennusteiden perusteella jopa 30 asteen raja voi rikkoutua paikallisesti viikon mittaan. Kuukausiennuste yltää jo juhannusviikolle asti.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 22. toukokuuta.

– Kuukausiennusteen mukaan koko neljän viikon jakso juhannukseen asti on ainakin osassa Suomea tavanomaista lämpimämpi. Touko–kesäkuun vaihteen viikko on keskilämpötilaltaan erityisen lämmin, eroa keskiarvoon on 4–6 astetta. Tämän ennusteen perusteella maan eteläpuoliskolla ajankohtaan nähden lämmin sää jatkuu juhannukseen asti, pohjoisessa ennuste muuttuu ennustejakson loppua kohti epävarmemmaksi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Toukokuu on ollut vähäsateinen.

– Näyttää siltä, että myös touko–kesäkuun vaihteen viikolla korkeapaine pitää suuressa osassa maata sateet vähissä. Kesäkuun viikkoina juhannusviikolle asti sateita tulee kuukausiennusteen mukaan melko tavanomaiseen tapaan, pohjoisessa 3. kesäkuuta alkavalla viikolla hieman tavanomaista runsaammin.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 22.5.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

27.5.–2.6.

(Viikko 22)

Viikko on huomattavasti tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateinen.Hyvä

3.–9.6.

(Viikko 23)

Viikko on keskimääräistä lämpimämpi. Sateita tulee tavanomaiseen tapaan tai paikoin hieman tavanomaista runsaammin.Kohtalainen

10.–16.6.

(Viikko 24)

Viikon keskilämpötila on maan eteläpuoliskolla tavanomaista lämpimämpi, maan pohjoispuoliskolla lähempänä ajankohdan keskiarvoa. Sademäärät ovat melko tavanomaisia.Heikko

17.–23.6.

(Viikko 25, juhannusviikko)

Viikko on ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista lämpimämpi, pohjoisessa viikon keskilämpötilat ovat lähellä ajankohdan keskiarvoja. Sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamia tavanomaiseen.Heikko

Loppuviikolla 24.–26. toukokuuta osaan maata on luvassa kesäistä lämpöä ja aurinkoa, mutta liikkeellä on myös sade- ja ukkoskuuroja. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat ovat enimmäkseen 20–28 astetta, sateissa lämpötilat jäävät jonkin verran viileämmiksi. Pohjoisessa on loppuviikolla enimmäkseen 7–20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Toukokuun 27. päivä alkava viikko: Jopa 4–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää – hellepäiviä tulossa

Kuukausiennusteen mukaan 27. toukokuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 4–6 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpiä. Korkeapainesään takia sateita tulee vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuodesta yleensä.

– Päivittäissääennusteiden perusteella viikko on lämmin, jopa helteinen ja laajalti aurinkoinen. Lämpötila nousee maan etelä- ja keskiosassa päivittäin laajalla alueella hellelukemiin eli yli 25 asteeseen, mutta etenkin idässä jäädään paikoin 20–25 asteeseen. Ei ole mahdotonta, että paikallisesti jopa 30 asteen raja voi jossakin rikkoutua viikon aikana. Sää saattaa jatkua yhtä lämpimänä koko viikon ajan, vaikka epävarmuus kasvaa ennusteessa loppuviikkoa kohden, Joanna Rinne sanoo.

Pohjoisessa päivän korkeimmat lämpötilat ovat tämän hetken ennusteen mukaan laajalti pääosin 20–24 asteessa, mutta paikoin hellelukemiin voidaan nousta pohjoisessakin.

Yölämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 10 asteen tuntumassa, pohjoisessa hallan riski kasvaa pohjoista kohti mentäessä.

Viikon alkupuolella sateita on odotettavissa vain hyvin vähän.

– Viikon jälkipuolella etenkin iltapäivän sadekuurojen mahdollisuus kasvaa ainakin paikoitellen, vaikka sää onkin yhä laajalti aurinkoista ja lämmintä.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa touko–kesäkuun vaihteessa maan eteläosassa 16–20 astetta, maan keskiosassa 14–18 astetta ja pohjoisessa laajalti 10–16 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 8–10 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen perusteella tavanomaista lämpimämpi sää ulottuu Euroopassa 27. toukokuuta alkavalla viikolla laajalle alueelle. Tavanomaista matalampia lämpötiloja ei ole odotettavissa kuin paikoin Kreikan ja Turkin suunnalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pohjoisen Euroopan korkeapaine on pakottanut sateet Atlantilta Keski-Euroopan suuntaan 20. toukokuuta alkaneella viikolla. Runsaat sateet ovat aiheuttaneet tulvia ainakin Belgiassa, Ranskassa ja Saksassa. Kuukausiennusteen perusteella 27. toukokuuta alkavalla viikolla läntisessä ja itäisessä Euroopassa sademäärät jäävät yleisesti melko vähäisiksi. Tavanomaista suurempia sademääriä voi olla odotettavissa Islannista Britteinsaarten ja eteläisen Norjan yli Saksan ja Italian suuntaan ulottuvalla vyöhykkeellä, Joanna Rinne toteaa.

Kesäkuun 3. päivä alkava viikko: Edelleen tavanomaista lämpimämpää säätä Suomeen

Kuukausiennuste näyttää nyt, että tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu niin Suomessa kuin suuressa osassa muutakin Eurooppaa 3. kesäkuuta alkavalla viikolla.

– Sään vähäsateisena pitänyt korkeapaine kuitenkin lakkaa vaikuttamasta yhtä voimakkaasti. Sateita tulee Suomessa ennusteen perusteella ajankohdalle tavanomainen määrä tai pohjoisessa jopa tavanomaista enemmän, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Laajemmin Euroopassa tavanomaista vähäsateisempaa säätä on odotettavissa itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa sekä Italiassa, kun taas muualla Euroopassa sateita tulee tavanomaisia määriä tai tavanomaista runsaammin.

Kesäkuun 10. ja 17. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää tilanne juhannusta kohti?

Kuukausiennusteen mukaan 10. ja 17. päivä kesäkuuta alkavilla viikoilla viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa tavanomaista korkeampia maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa viikkojen keskilämpötilat ovat melko lähellä tavanomaisia lukemia. Sademäärissä ei näy Suomeen juurikaan poikkeamaa ajankohdan tyypillisiin sademääriin nähden.

– On mahdollista, että etelänpuoleinen lämmin ilma ulottuu eteläiseen Suomeen useammin, ja pohjoisenpuoleinen viileämpi sää puolestaan käväisee viikkojen mittaan herkemmin maan pohjois- kuin eteläosassa. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan juhannusviikko tulee viikkokeskiarvoiltaan olemaan sateiltaan tavanomainen ja etenkin maan eteläpuoliskolla kesäisen lämmin, pohjoisessa viikon keskilämpötilat olisivat lähellä tavanomaisia. Itse viikon sisällä tapahtuvaan vaihteluun eli esimerkiksi juhannuksen säähän ennuste ei ota kantaa, Joanna Rinne toteaa.

Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Muualla Euroopassa tavanomaista lämpimämpi sää voisi jatkua 10. ja 17. kesäkuuta alkavilla viikoilla etenkin Euroopan itäpuoliskolla, kun taas Euroopan länsipuoliskolla oltaisiin lähempänä ajankohdan tavanomaisia lukemia.

Euroopan itäosassa sateita voi tulla tavanomaista vähemmän ja paikoin pohjois- ja länsiosassa hieman tavanomaista enemmän.

– Ennusteen signaalit ovat kuitenkin jo heikkoja, mikä viittaa siihen, että kuukausiennusteen muodostavat osaennusteet ovat erimielisiä siitä, mihin suuntaan sää näillä viikoilla kehittyy, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Missä lomasää suosii? Nämä ovat tilastoissa Suomen suven aurinkoisimmat, helteisimmät ja sateisimmat alueet

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 24.5.2024 klo 09.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat