Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Valoa kansalle! Aurinko näyttäytyy viimein: Säähän useamman päivän kestoinen muutos
  Uutiset |

  Valoa kansalle! Aurinko näyttäytyy viimein: Säähän useamman päivän kestoinen muutos

  Kuurainen maisema auringonnousussa.
  Kuurainen maisema auringonnousussa. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 25.10.2020

  Säähän on tulossa monien odottama muutos: tänään vilahtaa aurinko ja lähipäivienkin yleisilme on selvästi viime päiviä valoisampi.

  Maan etelä- ja itäosaa pitkin on liikkunut yön aikana runsaita sateita, jotka ovat iltapäivän aikana väistymässä Venäjän puolelle. Sateiden jälkipuolella ilmassa on runsaasti kosteutta, joka voi varsinkin maan keskiosassa tiivistyä sumupilveksi.

  Lue myös: Mikä on sumupilvi ja miten se syntyy?

  Todennäköisesti aurinko kuitenkin puskee esille monin paikoin maan etelä- ja länsiosassa.

  " Muutos valoisuudessa voikin tuntua hurjalta viime päiviin verrattuna: lähipäivät näyttäytyvät selvästi valoisampina, sillä sateet keskittyvät yöaikaan ja iltapäivisin pilvipeite pääsee aukkoilemaan.

  Maan pohjoisosassa pilvisyys on kuitenkin keskiviikkona runsaampaa ja heikot vesi- tai tihkusateet ovat mahdollisia. Lämpötila on vuodenaikaan nähden hyvin korkeissa lukemissa, sillä esimerkiksi eteläisessä Suomessa on pysytty yötäpäivää 10 asteen vaiheilla.

  Loppuviikolla kirkkaampaa

  Lähestyvän marraskuun mielikuva on monilla harmaa ja pimeä: kaamos alkaa pohjoisimmassa Suomessa kuun jälkipuolella ja etelässäkin päivä lyhenee vauhdilla. Aurinko paistaa Helsingissä keskimäärin vain 35 tuntia kuukauden aikana.

  " Tähän vuodenaikaan auringonsäteilyä saapuu Suomen leveysasteille keskimäärin vain 1/18 siitä määrästä, minkä vastaanotamme keskikesällä.

  Eipä ihme, että tuntuu pimeältä.

  Valoa keskelle harmautta on kuitenkin tuomassa loppuviikolla Suomen yli lipuva korkeapaineen osakeskus, jonka myötä sateet vähenevät ja sää muuttuu selkeämmäksi Lapista alkaen. Samalla pakkanen kiristyy pohjoisessa, mutta Etelä-Suomessa lämpötilan lasku jää pienemmäksi.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste: Odotatko jo talvea? Tällainen on marraskuun alkupuolen sää – näin meteorologi kommentoi talven alkua

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa