Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste näyttää, kuinka sää muuttuu – tältä näyttää…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste näyttää, kuinka sää muuttuu – tältä näyttää juhannusviikko!

Epävakainen kesäpäivä
Sateita on tullut toukokuussa paikoin hyvinkin vähän. Nyt kuukausiennuste ennustaa sateisempaa säätä. Arkistokuva: Heidi Multanen, Rääkkylä

Kuukausiennuste näyttää sääkartoilla lähestyvän muutoksen. Pitkään samankaltaisena jatkunut säätilanne on väistymässä. Uusi käänne voi kuitenkin olla odotettavissa jo ennen juhannusta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 30. toukokuuta. 

Helteinen sää jatkuu vielä tällä viikolla ja ensi viikon alussa, mutta ensi viikon edetessä ennusteiden mukaan sää viilenee selvästi lähemmäs ajankohdalle tavanomaisia lämpötilalukemia. Samalla sää muuttuu sateiseen suuntaan. 

Viileneminen on kuitenkin väliaikaista, pian ensi viikon jälkeen ennusteet alkavat kääntyä taas jo lämpimämpään suuntaan.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 30.5.2024)

 
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
3.–9.6. (Viikko 23)Viikon keskilämpötila on ajankohdalle tavanomainen. Päivittäisennusteissa viikko alkaa lämpimänä ja viilenee selvästi. Sateita tulee ajankohtaan nähden runsaasti.Hyvä
10.–16.6. (Viikko 24)Sää saattaa alkaa jälleen lämmetä ajankohdan keskiarvoihin nähden, sademäärät ovat suuressa osassa maata ajankohdalle tavanomaisia, paikoin hieman runsaampia.Kohtalainen
17.–23.6. (Viikko 25, juhannusviikko)Ajankohtaan nähden lämmin, sateita tavanomainen määrä tai hieman runsaammin.Heikko
24.–30.6. (Viikko 26)

Keskilämpötilaltaan tavanomainen tai muuttunut heikosti ennustettavaksi. Sateita tulee tavanomainen määrä tai hieman runsaammin.

Heikko

Kesäkuun 3. päivä alkava viikko: Lämpötilat romahtavat viikon edetessä

Suomessa kuukausiennusteen 3.6. alkavan viikon kartta näyttää laajalti ajankohdalle keskiarvoisia viikkokeskilämpötiloja. Alkuviikko on kuitenkin vielä päivittäisennusteiden mukaan vähintään osassa maata ajankohdan keskiarvoihin nähden lämmin, joten jotta viikko tasapainottuisi keskiarvoiseksi, viikon jälkipuolella tulisi esiintyä tavanomaista viileämpiä lämpötiloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivittäissääennusteiden mukaan näin juuri näyttää käyvän. 3.6. alkava viikko alkaa vielä osin helteisenä, mutta viikon puolivälin tienoilla näkyy laaja pohjoisesta leviävä matalapaineen alue, jonka keskus asettuu Pohjanmeren suunnalle, ja joka saa myös Suomeen kiertymään lännen puolelta sateita ja aiempaan nähden selvästi viileämpää ilmaa. Päivälämpötilat eivät todennäköisesti viikon kaikkina päivinä nouse 20 asteen rajalle asti, joinakin päivänä päivälämpötilat saattavat sateisessa säässä jäädä jopa alle 15 asteeseen.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sateita tulee selvästi ajankohdan keskiarvoja runsaammin niin Suomessa kuin myös osassa Norjaa, Ruotsia ja Venäjää. Toukokuu jäi Suomessa vähäsateiseksi, monin paikoin jopa lähes sateettomaksi; 3.6. alkava viikko näyttää tuovan sadetilanteelle tasapainotusta. 

Koko Euroopassa sateet painottuvat pohjoiseen, eteläisessä ja läntisessä Euroopassa on laajalti ajankohtaan nähden vähäsateista.

Kesäkuun 10. päivä alkava viikko: Sääennuste muuttuu epävarmemmaksi

 Sääennusteen epävarmuus lisääntyy 10.6. alkavalla viikolla selvästi. Pohjanmerta ympäröivien maiden sadekartan sateiset värit sekä lämpötilakartan heikot viileät värit viittaavat siihen, että osa kuukausiennusteen muodostavista osaennusteista ennustaa viileää ja sateista säätä tuovan matalapaineen vaikuttavan alueella vielä kesäkuun 10. päivänä alkavalla viikolla.

On myös mahdollista, että värien haaleus johtuun esimerkiksi siitä, että matalapaineen tuomat sateet ja viileys näkyvät säässä vain alkuviikolla ja sen jälkeen säätilanne jo muuttuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suomessa ennusteen värit alkavat kallistua jo hieman ajankohdan keskiarvoja lämpimämmän sään suuntaan, ja sateita tulee enimmäkseen ajankohdalle tavanomaiseen tapaan.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Itä-Euroopassa, läntisellä Venäjällä ja Etelä-Euroopassa viikko on keskilämpötilaltaan osin ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Sateita tulee näillä alueilla tavanomaiseen tapaan tai hieman tavanomaista vähemmän, kun taas Keski- ja Pohjois-Euroopassa tavanomainen määrä tai tavanomaista enemmän. 

Kesäkuun 17. ja 24. päivä alkavat viikot: Juhannusviikko on ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi

Juhannusviikolla eli kesäkuun 17. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Suomessa sekä laajemmin pohjoisessa, itäisessä ja eteläisessä Euroopassa ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Muualla Euroopassa erot keskiarvoon jäävät pieniksi. Sateita tulee Pohjois- ja Keski-Euroopassa, myös Suomessa, paikoin tavanomaista enemmän, mikä viittaisi siihen, että ennusteen mukaan ei olisi odotettavissa korkeapainesäätä, vaan sää olisi kesäisen vaihtelevaa.

Toisaalta on myös mahdollista, että viikolla esiintyisi esimerkiksi yksi laaja sadealue ja loput viikosta olisi poutaista säätä. Kuukausiennuste voi toteutua monilla tavoilla, ja päivittäisiä tilanteita, kuten esimerkiksi juhannuksen säätä, kuukausiennusteesta ei voi päätellä tai ennakoida.

Kesäkuun 24. päivä alkavan viikon ennuste ei tuo suuria muutoksia. Viikon keskilämpötilaan ennuste ei enää juuri ota kantaa, mutta sää näyttää jatkuvan paikoin hieman tavanomaista sateisempana.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: ”Lämpimältä näyttää, mutta…”

Joanna Rinne
meteorologi

Päivitetty 30.5.2024 klo 14.46

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat