Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pakkanen kiristyy maan etelä- ja keskiosassa: Jopa 10–20 pakkasastetta…
Uutiset |

Pakkanen kiristyy maan etelä- ja keskiosassa: Jopa 10–20 pakkasastetta – uusi lumipyry väijyy ensi viikon alussa

Pakkaspäivän kuunsirppi Oulujärvellä.
Edessä on pitempi pakkasjakso. Arkistokuva: Pekka Hatunen, Vaala

Sää kylmenee nyt maan etelä- ja keskiosassa. Mikäli sää on selkeää, ovat jopa 20 pakkasasteen tienoilla olevat lukemat mahdollisia maan keskiosassa ja paikoin etelässäkin viikonlopun mittaan. Hajanaisia lumisateita tulee siellä täällä, lisäksi ensi viikon alussa uusi lumipyry on mahdollinen. Tuuli lisää lähiaikoina ajoittain pakkasen purevuutta huomattavasti. Pakkasjakso näyttää jatkuvan koko maassa kymmenen vuorokauden ennustejakson ajan.

Suomessa on nyt edessä kylmän sään jakso. Sää on meillä selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää.

– Suomessa vallitsee jatkossa kylmä idän ja pohjoisen välinen ilmavirtaus. Viikonvaihteessa Suomen ylle lipuu idästä lähes arktista ilmamassaa. Etelässäkin 20 pakkasastetta on mahdollista viikonloppuna, jos sää on selkeää. Pilvisyysennuste on kuitenkin vielä epävarma. Jos pilvisyys ei rakoile, niin 15 pakkasastetta voi olla tiukassa ja kylmimmät lämpötilat voisivat olla siinä tapauksessa etelässä lähempänä 10 pakkasasteen lukemia, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Perjantain edetessä sää kylmenee maan etelä- ja keskiosassa. Kohtalainen pohjoisen ja koillisen välinen tuuli lisää pakkasen purevuutta suuressa osassa maata. Lisäksi hajanaisia lumisateita tulee monin paikoin.

– Perjantaina illalla pakkasta on etelässä 5 asteen molemmin puolin. Maan keskivaiheilla ja pohjoisessa ollaan laajalti 10 ja 15 pakkasasteen välillä. Lämpömittari ei kuitenkaan kerro koko totuutta, vaan tuuli saa ilman tuntumaan huomattavasti kylmemmältä, Joonas Koskela sanoo.

Lauantain vastaisena yönä kylmin ilma siirtyy maan etelä- ja keskiosan ylle. Etelässä pakkanen kiristyy 10 asteen vaiheille ja maan keskiosassa pysytään 10 ja 15 pakkasasteen välillä. Pohjoisessa sää puolestaan lauhtuu niin, että Lapissa pakkasta on yöllä 5 asteen molemmin puolin. Käsivarressa saattaa olla 10–15 pakkasastetta, jos sää on selkeää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantaina idässä voi olla päivälläkin paikoin 15–20 pakkasastetta – länsirannikolla sakeat lumikuurot mahdollisia

Lauantaina hajanaiset lumisateet jatkuvat länteen ja pohjoiseen painottuen.

– Länsirannikolle voi ajautua mereltä paikoin sakeitakin lumikuuroja niin, että Vaasan lähistöllä lunta voi kertyä paikallisesti 5–10 senttimetriä. Idässä tuuli heikkenee ja jos pilvipeite rakoilee, voi pakkasta olla idässä päivälläkin paikoin 15–20 astetta. Suurimmassa osassa maata pakkanen vaihtelee muutamasta asteesta noin 10 asteeseen. Lauhinta on Pohjanmaan rannikkoseudulla sekä Lapissa, Joonas Koskela kertoo.

Lauantai-iltana ja sunnuntaiyönä on kylmää suurimmassa osassa maata.

– Tuuli on tällöin heikkoa ja pakkaslukemat riippuvat paljon pilvisyydestä. Lännen ja pohjoisen pilvisemmillä alueilla pakkanen pysyy muutamasta asteesta kymmeneen asteeseen. Maan etelä- ja keskiosassa ja Itä-Lapissa pakkasta on 10–20 astetta, kylmintä on selkeillä alueilla. Pilvipeitteen rakoilu on ennusteiden valossa kuitenkin epävarmaa ja paikallista.

Katso videolta ennuste maanantai-iltapäivään asti!

Sunnuntaina päivällä 5–20 pakkasastetta

Sunnuntaina sää on kylmää ja heikkotuulista. Pilvisyys on laajalti runsasta, mutta paikoin pilvipeitteessä on myös aukkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pakkasta on sunnuntaina suuressa osassa maata 10–20 astetta. Etelässä, lännessä ja Lapin pohjoisosassa on 5–10 pakkasastetta. Paikallisia lumisateita voi tulla etelärannikon tuntumassa sekä Lapissa. Hyvin heikkoa hiutalointia voi esiintyä oikeastaan missä vain pilvisillä alueilla, Joonas Koskela toteaa.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Rukalla kisataan viikonloppuna maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupissa

Kuusamon Rukalla järjestetään perjantaista sunnuntaille maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin osakilpailut. Kisapäivistä kylmin näyttäisi olevan sunnuntai.

– Perjantaina Rukalla on pakkasta 12–13 astetta. Alkuillasta tulee hetken aikaa lumisadetta. Tuuli on kohtalaista pohjois-koillista tuulta, Joonas Koskela kertoo.

Lauantaina tuuli heikkenee Rukalla ja kääntyy puhaltamaan enemmän idän puolelta. Pakkanen kiristyy aamupäivän noin 5 asteesta noin 10 asteen tuntumaan iltaa kohti. Myös hajanaisia lumisateita on liikkeellä lauantaina.

– Sunnuntaina Rukalle on tulossa heikkoa pohjoisenpuoleista tuulta. Pakkasta on pilvisyydestä riippuen 15–20 astetta.

Ensi viikon alku hyytävä – uusi lumipyry mahdollinen

Tämän hetken ennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa kylmänä myös ensi viikolla.

– Hyytävin ilma ajoittuu maanantaille. Alkuviikolla Suomea lähestyy kaakosta voimakas matalapaine. Sen ennusteessa on vielä epävarmuutta, mutta maanantai-illasta alkaen ja etenkin tiistaiyönä on jälleen olemassa mahdollisuus lumipyryyn maan etelä- ja keskiosassa, myöhemmin myös Lapissa. Ennen mahdollisia lumisateita Suomen yllä on lähes arktisen kylmää ilmamassaa. Pakkasta on maanantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 10–18 astetta, pohjoisessa pilvisyydestä riippuen 15–25 astetta, paikoin ehkä enemmänkin, Joonas Koskela ennustaa.

Maan etelä- ja keskiosassa puhaltaa kohtalainen ja puuskainen pohjoisen ja koillisen välinen tuuli, joka lisää huomattavasti pakkasen purevuutta.

– Etelässä reilun 10 pakkasasteen lukemat tuntuvat tuulen vaikutuksesta noin 20 pakkasasteelta. Maan keskivaiheilla puolestaan 15 pakkasasteen lukemat tuntuvat 22–23 pakkasasteelta. Lumipyryn levitessä pakkanen heikkenee, mutta voimistuva tuuli pitää sään edelleen hyvin kylmänä.

Tuulinen sää ja hajanaiset lumisateet jatkuvat tämän hetken ennusteen mukaan tiistain aikana.

– Maanantai-illasta tiistai-iltaan lunta voi sataa suuressa osassa maata 5–10 senttimetriä, paikoin enemmänkin. Lisäksi voimakas tuuli kinostaa lunta, Joonas Koskela kertoo.

Ensi viikon loppupuolen ennuste on epävarma.

– Varsinkin viikon loppupuolen matalapaineiden ja niihin liittyvien lumisateiden osalta ennusteen epävarmuus on jo suurta. Sää jatkuu kuitenkin näillä näkymin kylmänä ja pakkasta on koko maassa aina kymmenen vuorokauden ennustejakson loppuun asti. Sää jatkuu myös melko tuulisena, eli odotettavissa voi olla purevia pakkasia myös ensi viikon loppupuolella, Joonas Koskela toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myös muualla Euroopassa kylmää ja lumisateita

Sää on lähiaikoina selvästi keskimääräistä kylmempää Suomen lisäksi myös laajalti muuallakin Euroopassa.

– Matalapaineiden kulkua ohjaava suihkuvirtaus kulkee nyt varsin eteläistä reittiä. Matalapaineiden kulkiessa Suomen eteläpuolella pääsee niiden pohjois- ja itäpuolitse virtaamaan kylmää ilmaa Fennoskandian lisäksi pitkälle etelään Euroopan ylle, Joonas Koskela kertoo.

Katso videolta Euroopan ennuste!

Vesisateiden ohella lumi- ja räntäsateita tulee perjantaina ja viikonloppuna paikoin eri puolilla Eurooppaa.

Lue seuraavaksi: Kuukausiennusteessa alkuun hyinen signaali – ennuste ulottuu jo joulun tienoille

Kylmä sää ja lumisateet jysähtävät laajalti Eurooppaan – ”Öisin pakkaselle mennään Välimeren seutuja myöten”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 24.11.2023 klo 18.54

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat