Sääuutiset ja blogi> Heinäkuun kuukausiennuste täräyttää: Jyrkkä käänne kesäsäähän…
Kuukausiennuste |

Heinäkuun kuukausiennuste täräyttää: Jyrkkä käänne kesäsäähän – lämpötilat romahtamassa

Järvimaisemaa Heinolassa.
Sää on pian viilenemässä. Myös sateet yleistyvät. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Heinola

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan hellejakson jälkeen on tulossa raju pudotus lämpötiloihin heinäkuun edetessä – lämpötilat voivat viiletä heinäkuun alkupuoliskolla jopa 10–15 asteella helleaallon lukemista. Edessä on paikoin keskimääräistä viileämpiä viikkoja. Myös sateet yleistyvät.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 30. kesäkuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan kuuman jakson jälkeen on edessä raikkaampaa kesäsäätä.

– Heinäkuun helteinen alku jatkuu heinäkuun ensimmäisen viikonlopun yli, mutta jo 4. heinäkuuta alkavalla viikolla on edessä muutos. Tällaiset kesäkuun lopun ja heinäkuun ensimmäisten päivien paahtavan kuumat hellepäivät jäävät historiaan, ainakin joksikin aikaa. Lämpötila laskee 4. heinäkuuta alkavan viikon kuluessa: aluksi on vielä laajalla alueella hellettä ja lopuksi voi olla, että vain paikoin päästään vähän 20 asteen yläpuolelle, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Katso videolta heinäkuun ensimmäisen viikonlopun helteiden ja sateiden ennuste – myös ukkosia on tulossa!

Myös sateet ovat yleistymässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Heinäkuun 11. päivä alkavan viikon tilanne on jo epävarma, mutta tämä kuukausiennuste pitää matalapaineen sitkeästi Suomen lähellä. Tästä seuraa ennusteessa näkyvä vähän viileä viikko Suomessa. Heinäkuun jälkimmäisestä puoliskosta ei tämän kuukausiennusteen perusteella voi sanoa vielä paljoakaan. Sademäärän poikkeama voi olla hitusen kuivan suuntaan, mutta toisaalta taas heinäkuu on tilastollisesti vuoden sateisin kuukausi, joten todennäköisesti loppukuuhunkin mahtuu sadetta, Anna Latvala pohtii.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 30.6.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
4.–10.7.Itärajan tuntumassa viikon keskilämpötila on vielä 0–1 astetta keskimääräistä korkeampi, sen sijaan muualla maassa on 0–2 astetta keskimääräistä kylmempää. Sademäärä on tavanomaista suurempi varsinkin Lapissa.Hyvä
11.–17.7.Viikon keskilämpötila on 0–1 astetta keskimääräistä viileämpi, lännessä poikkeama on paikoin vähän yli asteen verran. Sademäärä on lähellä tavanomaista tai sitä suurempi.Kohtalainen
18.–24.7.Suomessa ei ole enää selvää lämpötilapoikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Myös sademäärä on lähellä tavanomaista.Heikko
25.–31.7.Viikon keskilämpötila on edelleen lähellä tavanomaista. Sademäärä on keskimääräinen tai mahdollisesti paikoin keskimääräistä pienempi.Heikko

Heinäkuun 4. päivä alkava viikko: Lämpötilat putoavat rajusti

Kuukausiennusteen mukaan 4. heinäkuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Suomessa itärajan tuntumassa 0–1 astetta keskimääräistä lämpimämpi, muualla on 0–2 astetta tavanomaista kylmempää.

Suomeen hellettä tuonut ilmamassa työntyy vähitellen yhä kauemmas Suomen itäpuolelle.

– Viileämpi ja sateisempi matalapainesää valtaa alaa. Vielä maanantaina päivälämpötila on suuressa osassa maata 24–28 asteessa, mutta vähitellen lämpötila laskee ja vain osassa maata päästään enää 20 asteen yläpuolelle. Lapissa voidaan paikoin jäädä alle 15 asteeseen päivälläkin. Päivälämpötilat putoavat siis jopa 10–15 asteella helleaallon lukemista, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Viikon sademäärät ovat tämän kuukausiennusteen mukaan varsinkin Lapissa tavanomaista suurempia, mutta muuallakin maassa voi tulla rankkoja kuurosateita. Myös ukkonen voi jyristä pitkin maata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Korkeapaine alkaa vahvistua läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Atlantilla Britteinsaarten tienoilla ja etelämpänä. Viileää ilmaa työntyy luoteesta Keski-Eurooppaan asti.

Heinäkuun 11. päivä alkava viikko: Hieman tavanomaista viileämpää

Heinäkuun 11. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteen lämpötilakartoilla on sinistä merkkinä tavanomaista viileämmästä säästä.

– Kovin suurta eroa ajankohdan keskimääräisiin lämpötiloihin ei ole, mutta viikon keskilämpötila on vähän keskiarvon viileämmällä puolella. Tässä kuukausiennusteessa on aiempaa selvemmin matalapaine Suomen tienoilla ja vähän Suomesta itään, mikä voi aiheuttaa ainakin osan viikosta kestävän viileän pohjoisvirtauksen, Anna Latvala toteaa.

Kuukausiennusteen perusteella viikon sää on Suomessa monin paikoin tavallista sateisempi.

– Kesäiset kuurosateet ovat kuitenkin usein lyhytkestoisia eikä tällainen sää tarkoita täyspilvisiä päiviä koko viikoksi. Ukkosta voi kuitenkin olla, Anna Latvala jatkaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa heinäkuun puolivälissä maan eteläosassa 20–24 astetta, maan keskiosassa 20–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 18–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–18 astetta.

Kuukausiennusteen perusteella Eurooppa jakautuu 11. heinäkuuta alkavalla viikolla tavanomaista viileämpään pohjoiseen ja itään sekä tavanomaista lämpimämpään länteen.

– Tämä tilanne poikkeaa edellisestä ennusteesta, jossa idässä ja pohjoisessa oltiin pikemminkin lähellä keskimääräisiä lukemia, Anna Latvala sanoo.

Heinäkuun 18. ja 25. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää heinäkuun loppupuolisko?

Ennustettavuus heikkenee jo selvästi 18. heinäkuuta alkavan viikon osalta.

– Tämän kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa lähellä keskimääräisiä lukemia, mikä johtuu todennäköisesti juuri ennusteen epävarmuuden kasvusta. Myös sademäärä on tässä ennusteessa tavanomaisen tienoilla, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Näkymä Kolilta aurinkoisena kesäpäivänä.
Viime vuonna heinäkuun ja koko kesän korkein lämpötila oli 34,0 astetta. Arkistokuva: Anna Latvala, Lieksa

Länsi-Euroopan lämmin ja keskimääräistä kuivempi sää voi jo levittäytyä takaisin Itä-Eurooppaan asti 18. heinäkuuta alkavalla viikolla.

Kuukausiennusteen perusteella heinäkuun 25. päivä alkavalla viikolla Euroopan etelä- ja keskiosassa lämmin ja tavallista kuivempi sää saattaa jatkua.

– Suomen suhteen viikon keskilämpötilassa ei ole edelleenkään selvää poikkeamaa, mutta sademäärä on mahdollisesti paikoin tavallista pienempi. Pohjois-Atlantilla ja Suomen itäpuolella Venäjällä voi olla paikoin vähän tavallista viileämpää, Anna Latvala kertoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat