Sääuutiset ja blogi> Syksy rysähtää nyt osaan maata, sateissa selvä signaali kaksi viikkoa…
Kuukausiennuste |

Syksy rysähtää nyt osaan maata, sateissa selvä signaali kaksi viikkoa – katso tuore kuukausiennuste!

Syyskuinen sadepäivä Helsingissä.
Kuukausiennusteessa näkyy Suomeen tavanomaista syyskuun loppua runsaampia sateita. Kuva: Markku Kuisma, Helsinki, 13.9.2023

Sää on nyt viilentynyt kesäisistä lukemista kohti ajankohdalle tyypillisempiä lämpötiloja. Tilanne jatkuu vaihtelevana, kun luvassa on ajoittain aurinkoa ja ajoittain runsaampiakin sateita. Uuden kuukausiennusteen mukaan syyskuun loppupuoliskolla sateita tulee Suomessa tavanomaista enemmän. Terminen syksy on rysähtämässä pohjoiseen Suomeen, Lapissa lumisateetkin ovat mahdollisia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 13. syyskuuta. Kahden seuraavan viikon ajan Suomeen on odotettavissa tavanomaista sateisempaa säätä.

– Sää on muuttunut selvästi syksyisempään suuntaan. Ajoittain pohjoisesta valahtaa maan pohjoisosaan kylmää ilmaa, joten kesän rippeet ovat lähdössä pohjoisesta. Pohjois-Suomessa 10 vuorokauden ennusteessa useimpina päivinä keskilämpötila on alle 10 astetta, joten terminen syksy on rysähtämässä sinne. Syyskuun loppuosa on myös sateinen Suomessa. Laaja matalapaineen alue painottuu 18. syyskuuta alkavalla viikolla Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan, kuun lopulla entistä enemmän pohjoiseen Eurooppaan, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvämmin 10 asteen alapuolella.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 13.9.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

18.–24.9.

(Viikko 38)

Viikon keskilämpötila on pohjoisessa laajalti keskimääräistä kylmempi, maan keskiosassa lähellä keskimääräistä ja etelässä hieman keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärät ovat laajalti ajankohdan tavanomaisia sademääriä suurempia.Hyvä/Kohtalainen

25.9.–1.10.

(Viikko 39)

Viikon keskilämpötila on suuressa osassa maata lähellä tavanomaista, Lapissa on paikoin aavistuksen tavanomaista viileämpää ja etelässä vähän tavanomaista lämpimämpää. Sademäärä on edelleen suuressa osassa maata keskimääräistä suurempi.Kohtalainen

2.–8.10.

(Viikko 40)

Viikko on vähän tavanomaista lokakuun alkua lämpimämpi. Sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

9.–15.10.

(Viikko 41)

Sää voi jatkua tavanomaista lämpimämpänä. Sademäärä on lähellä tavanomaista.Heikko

Loppuviikolla 15.–17. syyskuuta odotettavissa on vaihtelevaa säätä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantain vastaisena yönä Lapissa Savukosken Tulppion havaintoasemalla mitattiin jo −5,9 astetta. Pakkasta oli pohjoisen lisäksi paikoin maan keski-, länsi- ja itäosassakin. Hallaa oli paikoin etelässä asti.

– Suomeen on tulossa lännestä sateita kahtena annoksena. Jokunen sadekuuro tulee jo perjantaina lännessä, mutta laajemmin sadetta tulee lauantain vastaisesta yöstä alkaen etelästä Pohjois-Pohjanmaalle yltävällä alueella, Lapissakin tulee sadekuuroja. Sade pyyhältää Suomen yli itään. Sunnuntaina on tulossa lisää sateita ja tuulista säätä, Anna Latvala ennustaa.

Sateet leviävät sunnuntaina suureen osaan maata, mutta vähiten sataa tämänhetkisen ennusteen mukaan Lapissa.

– Sademäärät ovat sunnuntaina Lapin eteläpuolella pääasiassa 5–15 millimetriä, paikoitellen 15–30 millimetriä. Matalapaineen jälkipuolella luoteistuuli on tämän hetken ennusteen mukaan puuskissa kovaa monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Merialueilla tuuli on kovaa ja on mahdollisuus, että tuuli voimistuu jopa myrskyksi asti, Anna Latvala sanoo.

Syyskuun 18. päivä alkava viikko: Runsaita sateita Suomeen – pohjoisessa tavanomaista kylmempää, lumisateet mahdollisia Lapissa

Kuukausiennusteen mukaan 18. syyskuuta alkava viikko on pohjoisessa 0–2 astetta keskimääräistä kylmempi, Pohjois-Lapissa poikkeama on paikoin suurempikin. Maan keskiosassa viikon keskilämpötilat ovat lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia, kun taas etelässä on enimmillään 2 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella lähes koko maassa tavanomaista suurempia, pohjoisessa Lapissa lähellä tavanomaisia.

– Edessä on ajoittain syksyisen sateista ja tuulista matalapainesäätä. Lännen matalapaineet etenevät Suomeen asti, eikä lumisadekaan ole poissuljettu vaihtoehto tähän aikaan vuodesta varsinkaan Lapissa, Anna Latvala sanoo.

Päivittäisennusteen mukaan päivälämpötilat sahaavat maan eteläosassa 15 asteen molemmin puolin, Keski- ja Pohjois-Lapissa ollaan enimmäkseen alle 10 asteessa. Yölämpötilat vaihtelevat tuulen ja pilvisyyden mukaan. Kylmintä on selkeinä ja heikkotuulisina hetkinä, jolloin vähintään Lapissa on pikkupakkasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Euroopassa laaja korkeapaine väistyy matalapainesään tieltä 18. syyskuuta alkavalla viikolla, ainakin hetkeksi.

– Viikko on Euroopassa laajalti 2–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Keski- ja Pohjois-Euroopassa monin paikoin myös sateisempi. Välimeren ympäristössä sademäärä jää tavanomaista pienemmäksi, Anna Latvala kertoo.

Syyskuun 25. päivä alkava viikko: Edelleen keskimääräistä sateisempaa säätä Suomessa

Kuukausiennusteen perusteella 25. syyskuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa melko lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia. Pohjoisessa voi kuitenkin olla paikoin vähän keskimääräistä viileämpää ja etelässä vähän keskimääräistä lämpimämpää.

Sademäärät ovat edelleen laajalti tavanomaista suurempia.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syys–lokakuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 6–10 astetta, osassa pohjoista Lappia 4–6 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Eurooppa jakautuu kuukausiennusteen mukaan 25. syyskuuta alkavalla viikolla pohjoisen Euroopan sateiseen matalapainesäähän ja eteläisen Euroopan tavanomaista kuivempaan korkeapainesäähän. Viikon keskilämpötilat ovat Euroopassa edelleen laajalti ajankohtaan nähden lämpimiä.

Lokakuun 2. päivä alkava viikko: Vähän tavanomaista lämpimämpi sää mahdollista Suomessa

Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella 2. lokakuuta alkavalla viikolla Suomessa ja laajalti muuallakin Euroopassa vähän tavanomaista lokakuun alkua korkeampi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sateen ennusteessa epävarmuus kasvaa. Suomen osalta sade-ennusteessa ei näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

Lokakuun 9. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu lokakuun edetessä?

Kuukausiennusteen mukaan 9. lokakuuta alkava viikko on hieman tavanomaista lämpimämpi Suomessa ja muualla pohjoisessa Euroopassa sekä Euroopan itäpuoliskolla. Läntisessä Euroopassa oltaisiin lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia.

Sademääräennuste näyttää Suomeen lähellä keskimääräisiä olevia sademääriä, mutta ennuste on jo hyvin epävarma.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun jakso Suomessa – katso syksyn ja alkutalven pitkä ennuste!

15.9.2023: Lisätty tietoja perjantain vastaisen yön kylmimmistä lämpötiloista.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 15.9.2023 klo 11.05

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat