Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Etelätuuli lauhduttaa säätä vähitellen – loppuviikon ennusteissa…
Uutiset |

Etelätuuli lauhduttaa säätä vähitellen – loppuviikon ennusteissa vesisadetta ja plussaa jopa Lapissa

Viikon edetessä on odotettavissa tuulisiakin päiviä.
Viikon edetessä on odotettavissa lauhtuvaa säätä. Kuva: Keijo Väänänen, Pyhäranta, 17.2.2024

Plussakelit hivuttautuvat viikon mittaan päivä päivältä pohjoisemmaksi. Suomessa puhaltaa eteläinen ilmavirtaus, joka tuo meille lauhtuvaa ja kosteaa säätä.

Aurinkoisen sunnuntain jälkeen Suomessa saadaan taas tottua pilvisempään säähän, kun ilmavirtaus kääntyy puhaltamaan meillä etelästä. Kokonaisuutena viikko näyttäytyy pilvisenä ja varsin sateisena, vaikka paikoin esiintyy aurinkoisiakin hetkiä.

Sateet muuttuvat viikon edetessä vetisemmiksi

Maanantaina 19.2. alkavalla viikolla osa suomalaisista viettää hiihtolomaa. Sää on sitä talvisempaa, mitä pohjoisempana ollaan, mutta viikon aikana plussakeleiltä ei vältytä täysin pohjoisimmassakaan Suomessa.

Lämpeneminen näkyy myös sateiden olomuodoissa. Suomen yli liikkuu viikon mittaan useita sadealueita, joiden sade tulee ennusteen mukaan aluksi lumena suurimmassa osassa maata, mutta loppuviikon sateet tulevat vetenä jopa suuressa osassa Lappia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Loppuviikon vesisateet ja lauha aalto osuvat lähelle hiihtoloman paluuliikennepäiviä, joten matkailuun kannattaa ajokelin heikkenemisen takia varata riittävästi aikaa.

Ennustetut lumisademäärät ovat enimmäkseen 2–5 senttimetrin luokkaa, loppuviikon vesisateissa voidaan nähdä yli 10 millimetrin sadekertymiä. Loppuviikon sateisiin liittyvä epävarmuus on kuitenkin suurta, ja sademäärät ja sateiden reitit tarkentuvat ennusteissa viikon edetessä.

Lämpötilan nollaraja nousee päivä päivältä pohjoisemmaksi

Alkuviikolla lämpötila käväisee päivisin plussalla lähinnä rannikon lähellä etelässä, lounaassa ja paikoin lännessä. Viikon edetessä lämpötilan nollaraja hivuttautuu yhä laajemmalle ja laajemmalle alueelle, kunnes loppuviikolla plussalukemia on odotettavissa aivan koko Suomessa.

Videoennuste näyttää lämpötilan nollarajan (valkoinen viiva) vähittäisen liikkeen pohjoisemmaksi viikon edetessä. Sinisen sävyt ovat pakkaslukemia, vihreät värit plussan puolella olevia lämpötiloja. 

Vaikka lämpötilojen yleiskuva on viikon edetessä lauhtuva, viikon alussa Lapin selkeillä alueilla on öisin odotettavissa jopa yli 20 asteen pakkasia. Päivälläkin pakkasta on paikoin yli 10 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sääennuste 19.–21.2.2024.
Sääennuste 19.–21.2.2024. Kuva: Foreca
Sääennuste 22.–23.2.2024.
Sääennuste 22.–23.2.2024. Kuva: Foreca

Viikon mittaan matalapainetoiminta on Suomen lähistöllä vilkasta, mikä saa sään muuttumaan tuulisemmaksi viikon edetessä. Myrskyisiä tuulia ei ole ennusteiden mukaan luvassa, mutta viikon jälkipuolen tuulet ovat Suomessa yleisesti ottaen puuskaisempia kuin alkupuolen. 

Säässä ei näytä 26.2. alkavan viikon alkaessa tapahtuvan suuria muutoksia. Sää jatkuu yhä pilvisenä, sateisena ja ainakin osassa maata lauhana.

Joanna Rinne
meteorologi

Katso yli 100 paikan ennusteet:

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat