Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Alkuun hyytävää ilmaa Jäämereltä – katso…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Alkuun hyytävää ilmaa Jäämereltä – katso vapun yli ulottuva ennuste

Joutsen kevätjäillä.
Viikon sää on viileää. Kuva: Keijo Väänänen, Taivassalo, 13.4.2024

Tämä viikko on kuukausiennusteen mukaan jopa 2–5 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Se tietää ajoittaisia öisiä ja aamuisia pakkasia eteläistä Suomea myöten, Lapissa pakkasta voi olla jopa yli 20 astetta. Lumi- ja räntäsade on mahdollista paikoin etelässä asti. Vappuviikolle kuukausiennuste näyttää nyt osaan maata tavanomaista lämpimämpää säätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 14. huhtikuuta.

– Kevät etenee hitaasti. Sää on tällä viikolla Suomessa hyvin kylmää. Alkuviikolla pohjoistuuli tuo Pohjois-Atlantilta kylmää ilmaa myös Britteinsaarten yli Keski-Eurooppaan, toteaa Forecan päämeteorologi Kristian Roine.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 14.4.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

15.–21.4.

(Viikko 16)

Sää on ajankohtaan nähden hyvin kylmää, viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 2–5 astetta keskimääräistä kylmempiä. Sademäärät jäävät Pohjois-Suomessa vähäisiksi, muualla maassa sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.Hyvä

22.–28.4.

(Viikko 17)

Suomi on Skandinavian kylmän ilmamassan sekä Venäjän lämpimän ilmamassan välissä. Viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia tai vähän tavanomaista kylmempiä. Viikko on paikoin hieman keskimääräistä sateisempi.Kohtalainen

29.4.–5.5.

(Viikko 18)

Sää lämpenee selvästi, kun lämmintä ilmaa yltää kaakosta Suomeen. Viikko on maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä lämpimämpi, pohjoisessa viikon keskilämpötilat ovat lähellä tavanomaisia. Sateet jäävät hieman normaalia vähäisemmiksi.Heikko

6.–12.5.

(Viikko 19)

Sää viilenee uudelleen ja muuttuu vähän sateisemmaksi. Viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia tai tavanomaista kylmempiä.Heikko

Huhtikuun 15. päivä alkanut viikko: Tavanomaista kylmempää säätä – ennusteissa pakkasia ja lumisateita

Kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa koko maassa selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Suomeen virtaa kylmää ilmaa Jäämereltä.

– Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat etelässä 2 astetta ja pohjoisessa 5 astetta normaalia kylmempiä, Kristian Roine sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lapissa pakkasta voi olla viikon mittaan öisin ja aamuisin jopa yli 20 astetta, maan etelä- ja keskiosassakin paikoin 5–10 astetta. Päivälämpötilat putoavat niin, että etelässä ja lännessä jäädään ajoittain vain 0–5 plusasteeseen, pohjoisessa ja idässä on jopa päiväpakkasia.

Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa ajankohdalle tavanomaisia ja pohjoisessa tavanomaista pienempiä.

Alkuviikolla liikkeellä on joitain lumi-, räntä- ja vesisateita, pilvisyys vaihtelee. Loppuviikolla Suomeen voi osua laajempi ja runsaampi lumipyry, mutta pyryn ennuste on vielä epävarma. Todennäköisimmin lunta tulisi kuitenkin maan itäosassa, mutta lumisateet ovat mahdollisia myös muualla.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Tavanomaista kylmempi sää ulottuu tällä viikolla Suomen lisäksi muualle pohjoiseen Eurooppaan sekä laajalti myös keskiseen Eurooppaan. Kuukausiennusteen mukaan Espanjassa ja Portugalissa sekä kaakkoisessa Euroopassa on kuitenkin tavanomaista lämpimämpiä alueita. Keskisessä, itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa on keskimääräistä sateisempaa.

– Viikon mittaan runsaita sateita osuu lähes kaikkialle Eurooppaan. Pohjoismaissa ja läntisessä Euroopassa sateet jäävät kuitenkin paikoin tavanomaista vähäisemmiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Huhtikuun 22. päivä alkava viikko: Suomi on kylmän ja lämpimän ilmamassan välissä

Kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla viikon keskilämpötilat ovat Suomessa tavanomaisia tai paikoin vähän tavanomaista viileämpiä. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia, paikoin hieman tavanomaista suurempia.

Viikko on Skandinaviassa sekä Keski-Euroopassa laajalti keskimääräistä kylmempi. Venäjällä on keskimääräistä lämpimämpää.

– Suomi on Skandinavian kylmän ilmamassan sekä Venäjän lämpimän ilmamassan välissä, Kristian Roine kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Huhtikuun 29. päivä alkava viikko: Vappuviikolla osassa maata voi olla tavanomaista lämpimämpää

Tuoreen kuukausiennusteen perusteella vappuviikon keskilämpötilat ovat Suomessa maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista lämpimämpiä ja pohjoisessa Suomessa melko tavanomaisia.

– Venäjältä yltää hieman lämmintä ilmamassaa Baltiaan ja Suomeen. Samalla sademäärät jäävät meillä tavanomaista vähäisemmiksi, Kristian Roine sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa vapun tienoilla huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 2–4 astetta.

Lue myös: Vapun sää Suomessa tilastojen valossa

Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä.
Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä. Kuva: Foreca 

Kuukausiennusteen perusteella Itä- ja Kaakkois-Euroopassa on 29. huhtikuuta alkavalla viikolla normaalia sateisempaa, Länsi-Euroopassa on poutaisempaa.

Toukokuun 6. päivä alkava viikko: Miltä näyttää toukokuun alkupuoliskon sää?

Kuukausiennusteen mukaan 6. toukokuuta alkava viikko on Suomessa viikon keskilämpötiloiltaan melko tavanomainen tai paikoin tavanomaista viileämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Fennoskandiassa näkyy jälleen merkkejä viilenemisestä. Sää on Itä-Euroopassa edelleen tavanomaista sateisempaa. Sateisempaa säätä ulottuu myös Baltiaan ja Suomeen, Kristian Roine toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat